içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Zlatan Ibrahimović: Egosunun Altında Yatan Büyük Hüzün

Zlatan Ibrahimović’in çocukluğundan, sıska, beceriksiz bir çocuğun nasıl kendi neslinin en iyi futbolcularından biri olacağını açıklamaya yönelik uzun bir yol kat eden bir hikaye var.

İbrahimoviç, İsveç’in üçüncü büyük şehri Malmo’nun merkezindeki tehlikeli bir konut projesinde yaşayan beş çocuktan biri olarak fakir bir şekilde büyüdü. Annesi Hırvat babası Boşnak olan Ibrahimovic, mutsuz bir ailede büyüdü. Anne ve babasının evliliği sadece iki yıl sürdü.

Annesi temizlikçiydi ve babası İbrahimoviç’in ikinci doğum gününden önce boşanmış bir mülk bekçisiydi. Sonuç olarak, çocuk ve kardeşleri, ebeveynlerinin küçük daireleri arasında sık sık hareket ediyor, nadiren tek bir yerde bir yıldan fazla zaman geçiriyorlardı.

Ülkede kanlı bir iç savaş patlak verdiğinde, İbrahimoviç’in babası Şefik giderek içine kapandı ve çoğu geceyi parçalanmış anavatanından içki içip müzik dinleyerek geçirdi. Buzdolabı genellikle biradan başka bir şey içermiyordu, bu da çocukları kendi başlarının çaresine bakmaya bırakıyordu. Sosyal hizmetler birden fazla müdahale etti.

İbrahimoviç çok az açıklayıcı röportaj verdi, ancak otobiyografisinde çocukluğunu açıkça ve uzun uzadıya tartışıyor.

Ibrahimovic, “Babam hiç orada olmadı” dedi. “Kendime baktım. Belki canı çok acıyordu. Gerçekten bunu bilemem”

İbrahimoviç, futbolu bulamamış olsaydı, hapse atılmış olabileceğini söyledi. Çocukken yetenekli bir hırsızdı, kilit açmayı ve bisiklet çalmayı öğreniyordu. Bir keresinde bilmeden bir postacının teslimat bisikletini çaldı ve bu sırada mahallenin mektuplarını ve paketlerini sıkıştırdı. Bir başka sefer de takımının soyunma odasının dışından koçunun bisikletiyle kaçtı.

Ancak İbrahimoviç’in asıl özlediği şey, büyüdüğü kötü şöhretli Rosengard projelerinin tozlu oyun alanlarında gördüğü tanınma ve saygıydı. Bölge Boşnaklar, Sırplar, Somaliler, Türkler ve Polonyalıların bir karışımıydı – İbrahimoviç gibi göçmenler toplumun kıyısında yaşıyordu.

Tek ebeveynli bir hayat sürmek Zlatan’ı büyük ölçüde yaraladı. Hatta sağlık sorunları yaşadı. Kilo alamama ve yemek yiyememe problemleri yüzünden oldukça zayıf bir çocuktu. Etrafındaki yaşıtlarının sürekli burnu ve zayıflığıyla dalga geçmesi yüzünden öfkeli bir çocuğa dönüştü.

Büyük burnu hakkında bilinçliydi ve okula esas olarak bedava öğle yemeği için gittiğini itiraf ediyor.

Okul onunla çalışması için özel bir öğretmen tuttuğunda, eklenen aşağılanma onun kaldırabileceğinden fazlaydı. Kadın bir öğleden sonra onun futbol oynamasını izlemek için dışarı çıktığında, İbrahimoviç kafasından uzun mesafeli bir vuruş yaptı. Birkaç gün sonra öğretmen istifa etti ve bir ders alındı: Dünya soğuk ve acımasız bir yer olabilir ama ayağının dibinde bir futbol topuyla Ibrahimovic o dünyayı kendi iradesine boyun eğdirebilirdi.

Otobiyografisinde “Ben Zlatan’ım” diye yazdı, “Tüm dünyaya karşı durmak ve benden şüphe eden herkese gerçekte kim olduğumu göstermek istedim” dedi.

“Ve beni durdurabilecek birini hayal bile edemezdim.”

O zamandan bu yana geçen yirmi yıldan fazla bir süre içinde çok az kişi bunu başardı, İbrahimoviç geçen hafta Galaxy bench’inden topallayarak, ağızları açık bırakan 40 yarda vuruşta maçı bağlayan golü atarak ve ardından kazananı devirerek kendisini Major League Soccer ile tanıştırdı. lig tarihinin en büyük geri dönüşünü sınırlayan bir stop-time başlığında.

Daha önce dört takımla ilk maçında gol atmamış olsaydı, bu imkansız bir performans olabilirdi. 20 sezonda, Avrupa’nın en iyi liglerinden dördünde 11 şampiyonluk da dahil olmak üzere 33 şampiyonluk kazandı ve yol boyunca on milyonlarca dolar kazandı.

Yine de hala şüphecileri kazanmaya çalışıyor ve insanları onu durdurmaya çalışmak için cesaretlendiriyor.

Hep böyle ukala oynamaya çalıştım. Küçüklüğümden beri bende kalan bir şeydi. Herhangi bir zayıflık gösteremezdin.

– Zlatan Ibrahimovic

Eski bir İngiliz Premier Ligi savunucusu ve şu anda Fox Sports için bir futbol analisti olan İngiltere uluslararası oyuncusu Warren Barton, “Birçok oyuncu, bazen başarılı olduklarında reddedildiğinizi görüyorsunuz” dedi. “Bunların bir kısmı Zlatan için motivasyon. Bunu kişisel olarak alır ve sahip olduğu imajı kendisi için yaratır.”

“Gençken hayattaki bu tür şeyleri, sizi devam ettirmek için teşvik olarak kullanırsınız.”

Kimsenin bağlılığını sorgulamadığından emin olmak için, uzun zamandır eşi olan 11 yaş büyük bir iş kadını olan Helena Seger ve çiftin iki oğlu, 11 yaşındaki Max ve 10 yaşındaki Vincent ile Güney Kaliforniya’ya geldi. Ailenin köpeği, Trustor adlı kahverengi-beyaz bir bulldog bile, İngiltere’den 10 saatlik uçuş için Bombardier kurumsal jetinde kendi koltuğuna sahipti.

“Sadece bir maç için burada değilim.” İngilizce, İspanyolca, İsveççe ve İtalyanca olarak düzenlediği tanıtım basın toplantısında soruları yanıtlayan İbrahimoviç,” sezon için buradayım” dedi.

“Performans için ne yapmam gerektiğini biliyorum. 700-800 oyun oynadım. Neredeyse 500 hedefim var. Oyuncuların oyunlarından daha fazla hedefim var. Sanırım ne yaptığımı biliyorum. Sadece yapmaya devam etmeliyim.”

Parlak olmaya cesaret edemediğiniz sürece harika bir şey yapamazsınız. Ibrahimovic, her zaman parlak olmaya cüret eden bir adamın mükemmel bir tanımı.

– Galaxy koçu Sigi Schmid

Futbol sahası, gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren gürültülü oyunlarla kendilerini kanıtlama alanı haline geldi. Brooklyn, Philadelphia ve Chicago’nun şehir içi basketbol sahalarında olduğu gibi, kazanmak yeterli değildi. Tarz ve gösterişle oynamak zorundaydınız. Hileler ve hamleler genellikle hedeflerden daha önemliydi; bu şekilde fark edildin.

Böylece Ibrahimovic, Romario ve idolü eşsiz Ronaldo gibi gösterişli Brezilyalı oyuncuları kopyaladı ve yastığının yanında bir futbol topuyla uyumaya başladı.

Bu şovmenlik kariyerini tanımlamaya başladı, ancak İsveç’te genç futbol saflarında yavaş yavaş tırmanırken, hakim olan takım önceliği konseptiyle çatıştı. Sonuç olarak, koçlar tarafından bir kereden fazla eve gönderildi, diğer durumlarda takım arkadaşlarının ebeveynleri, kulüpten atılmasını talep eden dilekçeler hazırladı.

Bunların hiçbiri işe yaramadı; Ibrahimovic çok iyiydi. Ve bu, kariyeri boyunca onu takip eden başka bir özelliğe yol açtı: Yeteneği veya değeri sorgulandığında, abartılı bir övünme ile yanıt veriyor, sonra sahaya çıkıyor ve destekliyordu.

“Her zaman böyle kendini beğenmiş oynamaya çalıştım” dedi. “Küçüklüğümden beri benimle kalan bir şey. Herhangi bir zayıflık gösteremezdin.”

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, diğer spor idolü Muhammed Ali idi.

Eski Dünya Kupası yıldızı ve Galaxy genel müdürü Alexi Lalas, “İnsanların sizden şüphe duyduğu veya sizinle dalga geçtiği ya da size kötü davrandığı anlar yaşadığınızda, farklı yollara gidersiniz” dedi. “Başkalarının haksız olduğunu kanıtlamak için bir cephanelik oluşturuyorsunuz, ama aynı zamanda kendinize, bu kişi olmadığınızı da kanıtlıyorsunuz.

“O ne olduğunu ve ne yapabileceğini biliyor. Ve ona göre yaşamak için bir sorumluluk hissediyor. ”

Bravado ve yutturmaca hepsi bunun bir parçası. Adını markalaştırdı, defalarca kendini Tanrı ile karşılaştırdı ve İsveç’in son Dünya Kupası’na katılamamasının ardından İbrahimoviç, oynamasaydı turnuvanın izlenmeye değmeyeceğini söyleyerek hayal kırıklığını dile getirdi.

“Gülmeden edemiyorum” dedi bir keresinde, “ne kadar mükemmel olduğuma.”

Yine de, Landon Donovan’ın eski köşe dolabına taşındığı Galaxy soyunma odasında kamuoyundaki tüm kabadayılığa rağmen, Ibrahimovic sessizce uyum sağladı.

Orta saha oyuncusu Baggio Husidic, “O harika bir adam,” dedi. “Grup içinde o bir şakacı. Gençleri gerçekten sıcak karşılıyor ve ortaya çıkan akademi çocuklarıyla etkileşime giriyor.

“Hala burada olduğu bizi etkilemedi. kendimi yakalarım. Başımı kaldırıp bakıyorum, ‘Ah, Zlatan bizim soyunma odamızda.’ Oldukça çılgın.”

Yine de palavrası, manşetleri kapmaktan başka bir amaca hizmet etti. Böbürlenmeler şakacı bir şekilde yapılsa da, genellikle beklentilerin çıtasını yükselterek Ibrahimovic’i daha çok çalışmaya ve bunun üstesinden gelmek için daha yükseğe tırmanmaya zorluyor.

Lalas, “Gözlerinde bir parıltı var ve oynadığı karaktere, kişiliğine dair bir anlayış var” dedi. “Bu mutlaka gerçek ve otantik olmadığı anlamına gelmez. Ancak bunu nasıl manipüle edeceğini ve kendi avantajına nasıl kullanacağını anlıyor. Ve sonra tüm denklemin en önemli kısmı, sadece onlardan bahsetmek yerine, ona göre yaşamak ve o anları sağlamak için doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olduğunu anlıyor. ”

Barton ekledi: “Muhtemelen sadece o ve Cristiano Ronaldo bunu destekleyebilir. Konuşmayı konuşuyorlar.”

Onlar da yürüyüş yapıyorlar.

Böylece, takıma yardım edemeyecek kadar yaşlı ve topal olup olmadığı hakkında birden fazla soru yönelttiği ilk Galaxy basın toplantısından 24 saat sonra, Ibrahimovic ikinci yarının yedek oyuncusu olarak StubHub Center sahasına adım attı ve hızla damgasını vurdu.  Dakikalar içinde dünyanın dört bir yanındaki cep telefonlarında, bilgisayar ekranlarında ve televizyonlarda öne çıkan olaylar efsaneyi daha da pekiştirdi.

Singapur’da Francisco Gomez adında bir ABD’li denizci, koyu mavi Galaxy tişörtüyle bir karaoke bara girdi ve sadece bir kelime fısıldayan bir yabancı yaklaştı: “İbrahimovic.” Meksika’da, Sean Dennison adlı Kanadalı bir turist ve MLS yetkilisi, sessiz bir televizyonda tekrar tekrar oynanan golleri tek başına izledi.

Londra’da Chelsea taraftarları bir tren vagonunun üzerine yığılarak bir YouTube videosuna hayretler içinde bakarken, Suudi Arabistan’da Muhammed adında bir İbrahimoviç taraftarı golleri altı kez retweetledi.

Ve İsveç’te eski bir öğretmen, belki de hala başından yaralanmış durumdayken de hayretle izlemiş olabilir.

Galaxy koçu Sigi Schmid, “Mükemmel olmaya cesaret edemediğiniz sürece mükemmel bir şey yapamazsınız” dedi. “İbrahimovic, her zaman parlak olmaya cüret eden bir adamın mükemmel bir tanımı. Ve bunu yaparsanız, bazı şeyleri çıkarırsınız.”

Editör: Fatih Düz – 12.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyım?

    Kurban Psikolojisinden Çık! Bu Hayat Senin