içinde

Kanada’da Turuncu Boykot

Turuncu bir gömlek giymek, yaslı bir zamanda Yerli topluluklarla dayanışmayı sembolize eder.

Bugüne kadarki en büyük keşif, atalarının sömürülmesini ve “kültürel soykırımını” ifşa etme misyonunu sürdüren Cowessess First Nation tarafından Perşembe günü yapıldı.

Kamloops’taki bulgudan sonra, topluluk arama çabalarını genişletmeye teşvik edildi ve cesetleri bulmak için tekrar yere nüfuz eden radarı kullandı.

Cowessess Şefi Cadmus Delorme gazetecilere verdiği demeçte, Marieval Indian Residential School’daki mezar taşlarının veya işaretlerinin kasıtlı olarak kaldırıldığına inandıklarını söyledi.

Basın toplantısında Birinci Egemen Yerliler Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, “Bu, insanlığa karşı bir suç, Birinci Milletlere yönelik bir saldırıydı” dedi.

THE SUN

Kamloops ve Cranbrook da dahil olmak üzere Kanada şehirlerinde Yerli çocukların isimsiz mezarlarının devam eden keşifleri ışığında, sosyal medyada Kanada Günü’nü boykot etme çağrıları artıyor. Geçen ay, 1870’ler ve 1990’lar arasında Yerli çocukların sömürge Kanada kültürüne zorla asimile edilmek üzere gönderildiği eski yatılı okulların gerekçesiyle yüzlerce kalıntı bulundu. Yatılı okul sisteminde binlerce çocuğun öldüğüne inanılıyor.

Yerli topluluklar için bu keşifler yeni değil – Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun (TRC) – ” Kayıp Çocuklar ve İşaretsiz Definler ” e adanmış bir konusu var. Ancak Yerli olmayan birçok insan için bu duyurular, Kanada’nın karanlık tarihini ve Yerli topluluklara karşı devam eden şiddeti hesaba katmaya neden oldu. Bu nedenle birçok kişi bu yıl Kanada Günü’nde kırmızı ve beyaz yerine turuncu bir gömlek giymeyi tercih ediyor.

Turuncu gömlek neyi simgeliyor?

Turuncu Gömlek Günü, 30 Eylül’de gerçekleştirilen yıllık bir anma törenidir. Yatılı okul mağdurlarının anısına düzenlenir ve hayatta kalanların ve ailelerinin iyileşmesini onurlandırır. Bu tarih, çocukların evlerinden alınıp yatılı okullara zorlandıkları yılın zamanı olduğu için erken sonbahar olarak seçilmiştir.

Kanada Günü’nde turuncu bir gömlek giymek ne anlama geliyor?

Antlaşma 3 bölgesinden bir Anishinaabe avukatı olan Danielle Morrison, turuncu bir gömlek giymenin şu anda çocuklarını kaybetmenin yasını tutan Yerli topluluklarla dayanışmayı simgelediğini söylüyor . Morrison aynı zamanda şu anda Winnipeg’de bulunan bir mal ve giyim işletmesi olan Clan Mother’ın da sahibidir .

Morrison, “Yatılı okuldan sağ kurtulanların kızı ve torunuyum ve bu destek gösterisine tanık olduğumda ne hissettiğimi ve duyduğumu size anlatamam” diyor. “Mahallemdeki evlerin ön basamaklarına giyilen veya asılan o turuncu gömlekler, bu acımda yalnız olmadığımı ve bunca yıldan sonra gerçeği inkar etme yükünden kurtulduğumu söylüyor.”

Kanada Günü’nde turuncu giymek aynı zamanda Kanada hükümetine 2015’te yayınlanan TRC’den gelen 94 eylem çağrısının tümünü uygulamaya yönelik bir çağrıyı temsil ediyor . Muscowpetung First Nations’dan bir Métis ve Nehiyaw Iskwew (Plains Cree Kadını) olan avukat Shayla Oulette Stonechild, Yerli olmayan insanların bu harekete geçirme çağrılarını okumasının ve anlamasının önemli olduğunu söylüyor. “ Kamu baskısı ne kadar fazla olursa, Kanada o kadar fazla sorumluluk almaya başlayacak ”diyor.

Stonechild, ailesinde yatılı okula gitmek zorunda olmayan ilk nesilden ve onların maruz kaldığı travmanın hala Yerli kanlarında hissedildiğini söylüyor. “Yerli çocukların mezarlarını gün ışığına çıkarmaya devam ettiğimiz bu yas döneminde, turuncu giymek Yerli topluluklarla dayanışma göstermenin en erişilebilir yollarından biri” diyor. “Bu çocukların yaşamlarını desteklediğinizi gösteriyor, Yerli ve Yerli olmayan insanlar arasındaki ortak iyileşme sürecimizi ve ilişki kurmamızı destekliyorsunuz. Yine de ihtiyaç duyulan tek adım bu değil.”

İnsanlar neden Kanada Günü’nü boykot etmek için bekliyor?

Kanada Günü, ülke çapındaki Yerli topluluklarda travmaya neden olan işaretsiz mezarların ardı ardına acı verici keşiflerin ardından düşüyor. Morrison, Kanada’nın yatılı okul sistemi mirasının kalıcı etkileriyle yaşamaya devam ettiğini ve Kanada Günü’nü boykot etmenin bir dayanışma göstergesi olduğunu söylüyor.

“Kanada’nın dünyanın yaşamak için en iyi yerlerinden biri olduğu düşünülürse, Kanada’yı kutlamamakla insanların yaşadığı zorluğu anlıyorum. Ama bence Kanadalıların yanlış anladığı şey, Yerli insanlar olarak biz her zaman egemen uluslardık ve olmaya devam ediyoruz. Ve Kanada’nın hayal edilebilecek en insanlık dışı taktikle söndürmeye çalıştığı şey buydu: en değerli hediyelerimiz olan çocuklarımızı zorla aldılar” diyor.

“Bütün bunlar soykırımdan başka bir şey değil ve soykırımın inkarı aslında soykırımın son aşaması olarak kabul ediliyor. Yani Kanadalılar gerçekten kendilerine şunu sormalılar: Bunlardan herhangi biri kutlamaya değer mi? İstediğimiz şey, yas tutmak için zaman ve yer” diye açıklıyor Morrison. “Başkalarından bizimle dayanışma içinde olmalarını, bize yer açmalarını istiyoruz. Çünkü dünyayı arıyoruz ve kaybedilen onca hayata anlam vermeye çalışıyoruz.”

Editör: Fatih Düz – 02.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kadınlara Yönelik Şiddet ve Kadın Cinayetleri Nasıl Önlenebilir?

    Büyüme Sanatı: İçindeki Çocuğa Bilgeden Mektup | Ayşegül Ilgaz