içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

İki Aşık: Thispe & Pyramus, Karadut Efsanesi ve Aşk Üzerine

Aşık olmak, sevmek ve sevilmek… İnsanlığın yüzyıllardır üzerine düşündüğü kimi zaman yazdığı kimi zaman da çizdiği o karmaşık mevzular. Hepimizin bir yerlerde arayıp durduğu o hisler. Aşk için yazılmış yüzlerce belki de binlerce şiir, şarkı, hikayeler ve dahası var. Karşımıza mutlaka bir yerlerde çıkan ve okuduğumuzda bazen mutlu eden bazen üzen sonlar… Hani hep derler ya kavuşamazsan aşk olur diye işte bu yazıda konumuz bu. Daha önce rastlamamışsanız bu yazıda Karadut Ağacı Efsanesi ve Thispe & Pyramus ile tanışacaksınız.

 

 

Efsaneye göre zamanların birinde birbirine aşık iki genç vardı. Güzeller güzeli Thispe ve aşık olduğu yakışıklı genç Pyramus… Birbirlerine komşu olan bu iki genç hem birlikte büyümüş hem de çocukluklarından itibaren birbirlerine karşı masum bir aşk büyütmüşler. Fakat bir zaman gelir ki artık aileleri onların görüşmelerini istemezler çünkü bu iki aşık genci birbirine uygun bulmazlar.

 

 

Bu iki genç konuşmanın bir yolunu bulmakta gecikmezler. İki komşu evin arasında bulunan çatlaktan birbirlerine aşklarını duyururlar. Her gece ailelerinden gizlice bu çatlağa gelir ve aşklarını, sevgilerini dile getirirler. Bir gece buluşmaya karar verirler ve ormandaki beyaz dut ağacının altında buluşmak için sözleşirler.

 

 

Thispe buluşma yerine Pyramus’tan önce gelir ve beklemeye başlar. Bu esnada ağzından kanlar akan kocaman bir aslan ile karşı karşıya gelir. Aslan avını henüz yemiştir. Korkudan kaçıp bir mağaraya sığınır fakat koşarken farkında olmadan eşarbını düşürür Thispe. Aslan kaçan kızın eşarbıyla oynar ve onu parçalarken Pyramus gelir. Genç adam gördüğü manzara karşısında donar kalır. Aslan ağzındaki kanlarla birlikte aşık olduğu kadının eşarbını parçalıyordur.

 

 

Genç adam, bu aslanın sevgilisini öldürüp yediğini düşünür ve canından çok sevdiği Thispe’siz yaşayamayacağına karar verir. Büyük aşkı uğruna canına kıymaya karar verir. Cebinden bir hançer çıkarır ve göğsüne saplar. Oracıkta cansız bedeni yere düşer. Mağarada beklemekten sıkılan Thispe bir an önce sevgilisini görmek için cesaretini toplayıp mağaradan çıkmaya karar verir. Koşarak kaçtığı ağacın altına tekrar geldiğinde korkunç bir sahneyle karşılaşır. Aşık olduğu adam kanlar içinde yerde yatıyor ve yanı başında kendi eşarbı duruyordur. Kız ne olup bittiğini anlamadan ağlamaya başlar ve bu sırada uzaklaşan aslanı görür. Genç kız her şeyi anlar.

 

 

Aslan tarafından öldürüldüğünü düşünüp canına kıyan sevgilisine yaklaşır. Yerdeki hançeri alır ve hiç düşünmeden göğsüne saplar. Sevdiği adam gibi o da hiç düşünmeden aşkı uğruna canına kıyar. Genç kadının bedeni yerde duran Pyramus’un bendeni üstüne düşer. O an tanrılar bu aşkı ölümsüzleştirmek için altında cansız bedenlerinin bulunduğu ağacı onların aşkına adarlar. Pyramus’un bedenini bu ağacın meyvelerine ve Thispe’nin gözyaşlarını ise yapraklarına verirler. Bu ağaç artık karadut ağacıdır. Bu ağacın meyvesinin lekesi Pyramus’un kanının lekesidir. Bilirsiniz karadut lekesi kolay kolay çıkmaz onu sadece karadut ağacının yaprağı ile çıkarabilirsiniz yani Thispe’nin gözyaşları ile…

 

 

Bazen aşk hikayeleri kavuşamamak ile bir noktada buluşuyor bazen de sonsuza dek mutlu yaşıyorlar. Sonucu ne olursa olsun ben bu hikayeleri okumayı, dinlemeyi seviyorum.  Zaten kahramanlarından çok aşk hikayelerini sevmez miyiz hep?

Editör: Beyza Nur Oruç – 01.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Beyza Nur Oruç tarafından yazıldı

Bu, bir şeyleri anlamlandırmaya çalışan birinin profili.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kaymaklı Kayısı Tatlısı Tarifi

    "Olağanüstü derecede nadir" Prenses Diana portresi Londra'da sergileniyor