içinde

HavalıHavalı

"Olağanüstü derecede nadir" Prenses Diana portresi Londra'da sergileniyor

Galler Prensesi Diana’nın nadir bir portresi, yakın zamanda müzayedede satıldıktan sonra ilk kez halka açık olacak.

Amerikalı sanatçı Nelson Shanks tarafından resmi bir tam boy portre için bir hazırlık çalışması olan yağlı boya eskiz, Diana’nın Paris’teki ölümünden üç yıl önce 1994’te tamamlandı. Ocak ayında, bir Sotheby’s müzayedesinde 201.600 dolara satıldığında manşetlere çıktı – orijinal tahmininin on katından fazla.

Çalışmada gözleri aşağı bakan merhum prenses derin düşüncelere dalmış görünüyor. Masterpiece London Art’ta eseri sergileyen Londra merkezli galeri Philip Mold & Company’den yapılan bir basın açıklamasına göre, taslak, nihai portre için kaynak materyal olarak kullanılacak olan “otantik ifadeleri” yakalamak için kullanılan birkaç kişiden biriydi. 

Vanity Fair’in Haziran 1997 sayısında, Shanks’ın orijinal seçimi olan Catherine Walker yeşil kadife askılı elbise giyiyor. Daha sonra, son portre için daha geleneksel bir beyaz bluz ve mavi eteğe dönüşecekti. Kensington Sarayı’nın kraliyet ikametgahına ve daha sonra Diana’nın Londra’nın yaklaşık 90 mil kuzeybatısındaki Althorp’taki aile evine asıldı.

Son portre, Shanks’ın Londra stüdyosunda düzenlenen 30’dan fazla oturum aldı. Bu seanslar, hayatında Prens Charles ile evliliğinin parçalandığını gören sıkıntılı bir dönemde Diana için bir rahatlama vesilesi oldu. Sanatçı ve eşi Leona ile arkadaş oldu ve daha sonra bir mektupta “stüdyoya gelmenin güvenli bir sığınak olduğunu, çok sevgi ve destekle dolu olduğunu” söyledi.

2015 yılında hayata gözlerini yuman Shanks, ABD Başkanı Ronald Reagan, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, opera sanatçısı Luciano Pavarotti ve Papa John Paul II gibi portreleriyle dünya çapında ün kazandı. ABD Başkanı Bill Clinton’ın resmi portresi Washington DC’deki Ulusal Portre Galerisi’nde asılıdır.
Galerici Philip Mold basın açıklamasında, “Kraliyete boyanmış portreler giderken, bir sanatçının hem kamusal hem de özel karakteri aynı anda yakalaması son derece nadirdir,” dedi. “Shank’in taslağı, Diana’nın cazibesini son yıllarının etkileyici dokunaklılığıyla benzersiz bir şekilde birleştiriyor. Onun bir İngiliz koleksiyonuna ait olduğunu hissettik ve onu kendi şehrinde sergileyebildiğimiz için mutluyuz.”

Editör: Shukufa Sayadli – 01.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İki Aşık: Thispe & Pyramus, Karadut Efsanesi ve Aşk Üzerine

    Bisiklete Binmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?