içinde

Dünyanın en büyük bakterisi çıplak gözle görülebilir

Yeni keşif, önceki bakteriden 50 kat daha büyük

Bilimin bildiği en büyük bakteri rekoru egale oldu. Yeni keşfedilen Thiomargarita magnifica, önceki rekor sahibinden 50 kat daha büyük. Ve hepsi bu değil. İlk olarak Küçük Antiller, Guadeloupe’de bir mangrov bataklığında keşfedilen T. magnifica, mikroplarla ilgili bir ton varsayımı ihlal ediyor.

Birincisi, bu bir mikrop değil.

Deniz mikrobiyoloğu Jean-Marie Volland Salı günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “20.000 mikrometre uzunluğa kadar filamentler oluşturan yeni bir dev bakteri türünü rapor ediyoruz.” “Onlar bugün bilinen en büyük bakterilerdir. Tek bir hücrenin ortalama uzunluğu yaklaşık bir santimetredir” dedi. T. magnifica bir kirpiğin boyutu ve şeklidir “yine de tek bir bakteri hücresidir.”

Thiomargarita magnifica çok büyük

Bu bakterilerin ne kadar büyük olduğunu abartmak zor. İşte bunu düşünmenin bir yolu. Tipik bir bakteri boyutunda olsaydınız, T. magnifica  ile karşılaşmak,  Everest Dağı kadar uzun biriyle karşılaşmak gibi olurdu. Tabii ki, uzun boylu birinin her türlü sorunu olurdu. Kalpleri kanı kafalarına birkaç mil kadar pompalayabilir mi? Ayak bilekleri tüm ağırlığı taşıyabilir mi?

Araştırmacılar, diğer “dev” bakteri türleri hakkında da benzer sorular soruyorlar. Görünüşe göre T. magnifica bazı cevaplar sağlayabilir. Yeni araştırmayla birlikte yayınlanan ilgili bir makalede, hücresel biyolog  Petra Anne Levin, “büyük hücreler için, moleküllerin difüzyonunun muhtemelen birincil zorluk olduğunu” açıklıyor. Ökaryotik hücreler, mesaj göndermek ve materyalleri taşımak gibi önemli görevleri hızlandırmak için organellere sahiptir, ancak bakterilerde bu araçlar yoktur. Bu keşfin “hücre boyutunu hangi faktörlerin sınırladığına dair bulmacayı çözmeye yardımcı olduğunu” yazıyor.

Bu yeni keşfedilen organizma üzerinde yapılan erken araştırmalar, T. magnifica’nın daha önce hiç görülmemiş bir organel de dahil olmak üzere bazı sıra dışı anatomiler geliştirdiğini ortaya çıkardı. Volland, “DNA’larının sitoplazmalarında serbestçe yüzmesi yerine, bu dev hücrelerin DNA’ları küçük, zara bağlı bölmelerde bulunur” diyor. “Bu bölmeler, Fransızca’da meyvelerdeki küçük tohumlar anlamına gelen ‘pepins’ adını verdiğimiz yeni bir bakteri organizması türünü temsil ediyor” diyor.

Bu çok önemli bir şey ve farklı hücre türlerini neyin ayırt edici kıldığı konusunda birçok fikri yıkıyor. Volland, “Şimdiye kadar, bir hücrenin DNA’sının zara bağlı organellerin içinde paketlenmesinin, kesinlikle insanlar, diğer hayvanlar veya bitkiler gibi organizmaların yapı taşları olan ökaryotik hücrelerle sınırlı olduğu düşünülüyordu” diyor. ” T. magnifica bu nedenle, daha yüksek düzeyde karmaşıklık geliştirmiş bir bakterinin büyüleyici bir örneğidir.”

Editör: Fatih Düz – 24.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Feynman Tekniği Nedir?

    Instagram: Gençlerin Yaşını Doğrulamak İçin Video Selfie Denemesi