içinde

Kutup Ayıları İklim Değişikliğinden Kurtulabilir Mi? Bir Keşif, Daha Sıcak Bir Dünyaya Yeni Bir Işık Tutuyor

Kutup ayıları hayatta kalmak için deniz buzuna güvenir.

Küçük bir buzdağının üzerinde duran çaresiz bir kutup ayısını tasvir eden görüntülerin, küresel çevre hareketinin küresel iklim değişikliğinin neden ve etkileriyle mücadele etmesi için güçlü bir sembol haline gelmesinin bir nedeni budur.

Akademik Science dergisinde Perşembe günü yayınlanan  şaşırtıcı bir çalışmada, araştırmacılar Güneydoğu Grönland’da çok az deniz buzu olan bir ortamda yaşamaya adapte olmuş bir kutup ayısı popülasyonunun keşfini duyurdular.

Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan kutup bilimcisi Kristin Laidre, Bu yeni popülasyon, türlerin gelecekte nasıl devam edebileceği konusunda bize biraz fikir veriyor” dedi. Güneydoğu Grönland ayılarının hayatta kalmasını mümkün kılan buzul buzu Kuzey Kutbu’nun çoğunda mevcut olmadığı için bulgularımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Bu kutup ayıları nesillerini tecritte geçirdi

Bu kutup ayıları, Grönland’ın engebeli bir bölgesinde o kadar uzaklarda yaşıyor ki, yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, ayının bölgesine erişmek için dört saatlik bir yolculuk (helikopterle) yapmak zorunda kaldılar. Bölgenin tahmin edilemez havası ve engebeli arazisi, araştırmacılar için ve muhtemelen ataları yüzyıllardır diğer popülasyonlardan tamamen ayrılmış olan ayıların kendileri için seyahat etmeyi daha da zorlaştırdı.

Başka bir ortak yazar olan biyolog Beth Shapiro, “Onlar gezegendeki herhangi bir yerde genetik olarak en izole kutup ayıları popülasyonu” dedi. “Bu popülasyonun en az birkaç yüz yıldır diğer kutup ayısı popülasyonlarından ayrı yaşadığını ve bu süre boyunca nüfus büyüklüklerinin küçük kaldığını biliyoruz.”

Araştırmacılar, adanın geri kalanından sarp dağlar, uçsuz bucaksız buz tabakaları ve tehlikeli su kütleleri ile izole edilmiş olan bölgede ayıların yaşadığına dair tarihi kayıtlardan ve yerli bilgilerden zaten bazı belirtilere sahipti. Ama nüfusun ne kadar farklı olduğunun farkında değillerdi. Laird, “Güneydoğu Grönland’daki kutup ayıları hakkında fazla bir şey bilmediğimiz için bu bölgeyi araştırmak istedik, ancak orada yaşayan yeni bir alt popülasyon bulmayı asla beklemiyorduk” dedi.

Kutup ayıları küresel iklim değişikliğinden kurtulabilir mi?

Bu kutup ayıları, türlerin daha sıcak bir dünyada hayatta kalmayı nasıl başarabileceğine dair ipuçları sunabilecek birkaç ilginç yolla diğer popülasyonların diğer üyelerinden farklıdır. Laird, “Güneydoğu Grönland’daki deniz buzu koşulları, bu yüzyılın sonlarında Kuzeydoğu Grönland için tahmin edilenlere benziyor.” Dedi.

GPS izleme, önemli bir farkı ortaya koyuyor: Bu ayılar evlerine yakın duruyor. Bu, lezzetli fok bulmak için uzun mesafeler boyunca deniz buzunu geçerek kendilerini ve yavrularını besleyen çoğu kutup ayısından belirgin şekilde farklıdır. Yeni keşfedilen popülasyondaki ayılar, yılın çoğunu  deniz buzu yerine tatlı su buzu üzerinde toplanan fokları avlayarak geçiriyor.

Bu yeni popülasyon, vahşi kutup ayılarının daha sıcak bir dünyada nasıl hayatta kalabileceğine dair fikir veriyor, ancak bulgular kutup ayılarının gitmenin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Laidre, “Türleri korumakla ilgileniyorsanız, o zaman evet, bulgularımız umut verici – bence bize bazı kutup ayılarının iklim değişikliği altında nasıl devam edebileceğini gösteriyorlar” dedi. Ancak bu tür bir habitat, mevcut kutup ayısı popülasyonunu destekleyemez. Laidre,“Yeterli değil. İklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki kutup ayılarında hala büyük düşüşler görmeyi bekliyoruz.” dedi.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sosyal medya yakında ücretli üyelikle kullanılacak

    Oh merhaba, yaşıyorsun