içinde

HavalıHavalı

Çevrimiçi Olarak Güvenilir Sağlık Bilgileri Mi Arıyorsunuz?

Birçok kişi kendi tıbbi araştırmalarını çevrimiçi olarak yapmak ister ve yapmalıdırlar. Herhangi bir sağlık durumu hakkında kaliteli bilgiye sahip olmak bir ayrıcalık değil, bir hak olmalıdır. Ancak internet harika bir tıp kütüphanesi olabilse de, ne yazık ki iyi bilgilendirilmiş olmanız ile yanlış içerikle tamamen yanlış bilgilendirilmiş olmanız arasında sadece birkaç tıklama vardır.

Bunun en büyük nedenlerinden biri internetin bir kalite yarışması değil, popülerlik yarışması olmasıdır. Bir de influencer’lar var – ya da daha doğrusu dis-influencer’lar ve ayrıca iyi niyetli ama sadece yanlış olan kötü içeriği yayan insanlar var.

Daha iyi bir tıbbi arama motoru olabilmesi için Google‘ı kullanmanın basit bir hilesi vardır: Bunu, arama teriminize bir tıp profesyoneli derneğinin adını ekleyerek yapın. Yalnızca “COVID-19 aşı güvenliği” yazıp geri dönüşe basmak yerine, “COVID-19 aşı güvenliği AAFP” yazın – Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, tıp profesyonelleri topluluğudur. Bu şekilde, o toplum tarafından yazılan veya topluma atıfta bulunan herhangi bir şey, aramanızın en üstüne süzülecektir. Aile hekimliği tıptaki hemen hemen her şeyi kapsar, bu nedenle AAFP hatırlanması gereken harika bir şeydir.

Kişisel hikayeler içeren siteler göz ardı edilmelidir. Sağlığınızla ilgili kararlar alıyorsanız, iyi tasarlanmış gerçek çalışmalar istersiniz. Çılgın yeni bir tedavi lehine duyduğunuz her hikaye için, birinin aynı tedaviyi denediği ve işe yaramadığı 100 hikaye olabilir; sadece ürünün üreticisi bu olumsuz deneyimleri büyütmüyor. Ayrıca, iddiaları doğrulamanın hiçbir yolu yok. Gerçek tıbbi araştırma bunun içindir.

Açtığınız sayfa referanslarla başlıyorsa, görmezden gelin ve devam edin. Bu, Instagram ve TikTok’ta büyük bir sorun çünkü influencerlar genellikle kişisel anekdotlar için para alıyorlar ve bu influencerlar satış konusunda uzman olsalar da kesinlikle sağlık konusunda uzman değiller.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Günde gerçekten kaç adım atmamız gerekiyor? İşte gerçekler

    Komedi dizisi arıyorsanız doğru yerdesiniz!