içinde

Garip Bülbül: Neşet Ertaş filmi

Sesi ile gönülleri titreten, ünlü Saz Üstadı Neşet Ertaş’ın hayatı film oluyor

Garip Bülbül Neşet Ertaş’ın yapımcılığını, “Ayla”, “Müslüm” ve “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu”nun yapımcısı Mustafa Uslu üstlenecek. Filmin yönetmen koltuğuna ise Ömer Faruk Sorak oturacak. Yapım, Prof. Erol Parlak’ın “Garip Bülbül, Neşet Ertaş” adlı iki ciltlik kitabından sinemaya uyarlanacak. Parlak kitabında yakın arkadaşı Neşet Ertaş ile yaptığı röportaj, görüşmelere yer verdi. Ayrıca abdal geleneğini de aktardı. Prof. Erol Parlak, filmin danışmanlığının yanı sıra Neşet Ertaş müziklerinin yapım ve süpervizörlüğünü de üstlenecek. Senaryosunu Fulya Özcan ve Mert Dikmen’in kaleme aldığı “Garip Bülbül, Neşet Ertaş”ın, orijinal müziklerini ise Yıldıray Gürgen hazırlayacak.

Filmden ilk fragmanı:

Filmde, büyük usta Neşet Ertaş’ı, abdal geleneğini sürdüren iki ozan canlandıracak. Bektaş Dolu, Ertaş’ın gençliğini, Ramazan Bağgül ise sanatçının yaş aldıktan sonra Almanya’dan Türkiye’ye kadar uzanan dönemini oynayacak. Bozdağın son sesi, bozlak ve türkülerin usta yorumcusu, sazıyla, insana verdiği değerle dünyaca tanınmış Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan, “Garip Bülbül, Neşet Ertaş”ın çekimleri yakında başlayacak.

Neşet Ertaş’ın Hayatı

Saz ve söz Üstadı olan Neşet Ertaş Türkiye’nin en önemli sanatçılarından biridir. 1938’de Kırşehir bağlı Çiçekdağı’nda dünyaya gelmiştir. 1950’li yıllarda 14 yaşındayken İstanbul’a gelen ünlü sanatçı, burada ilk plağını ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ isimli şarkısı ile Beraber çıkardı.

1957 yılında çıkan bu albüm ile beraber ülke çapında en önemli halk ozanları arasına girdi. Halk tarafından çok fazla dinlenilen Neşet Ertaş aynı zamanda Musiki Cemiyeti tarafından da yoğun şekilde dinlenmekteydi. İstanbul’da kaldığı süre boyunca pek çok plak, konserve kaset çalışmaları gerçekleştiren Neşet Ertaş, bir süre sonra Ankara’ya yerleşti ve sanat yaşamına burada devam etti.

Anadolu Efsanesi’’ ya da ‘’Abdal müzisyen’’ olarak bilinen Neşet Ertaş çizgisini hiç bozmadan hayata gözlerini kapayana kadar müzik yaşamını sürdürdü. Özellikle Ankara radyosunda ‘mahalli sanatçı’ unvanını kazanan Neşet Ertaş, Ankara’da hayatını sürdürürken çalıştığı bir gazinoda Leyla Hanım’la tanışıp evlendi ve bir çocuk sahibi oldu.

‘YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ

Ertaş, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen ‘Devlet Sanatçısı’ unvanını, ‘Herkes bu devletin sanatçısı’ diyerek kabul etmedi. Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edildi.

1970 yılından sonra sağlık sorunları nedeniyle müziği ara vermek zorunda kalan ünlü sanatçı, abisinin ısrarıyla Almanya’ya yerleşti. Çocukların eğitimi sebebiyle Almanya’da uzun süre yaşamını devam ettirdi. Bugüne kadar pek çok plak yapan Neşet Ertaş hala Büyük bir keyifle dinlenen en önemli halk ozanları arasında en başta gelmektedir.

Neredesin Sen, Ah Yalan Dünya, Zahidem, Gönül Dağı ile gönüllere taht kuran Muhteşem sazı, içimizi titreten sesi ve mütevazi kişiliği ile büyük Üstad ‘Neşet Ertaş’ geçti bu dünyadan…

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güne Astrolojik Bakış | 11.06.2022

    Yeşilçam