içinde

HavalıHavalı

Rubik Küpün Tarihi ve Küp Türleri

Oyunlar ve oyuncaklar her yaştan bireyin ilgisini çeken özelliklere sahip olabiliyor. Gerçi oyuncakların belli yaş aralıklarına uygun olarak üretilmesi ve belli yaşlardaki bireylerin düşünsel ya da psikomotor becerilerini geliştirmeye odaklanan türleri de vardır. Bunun yanında bazı oyuncaklarda kullanılan teknoloji sebebiyle yaşsız olduklarını yani belli bir yaşın üzeri (18+) her oyun tutkunu tarafından oynanabileceklerini söylemek mümkündür.

Son yıllarda artan oyuncak teknolojisi her yaş grubundan oyuncunun telefon, tablet, dizüstü bilgisayar yahut oyun sistemlerinden oyun oynamasına imkan sağlamaktadır. Bu oyunların da en temel ortak özelliği elektronik cihazlara ve bu cihazlara enerji sağlayacak elektriğe muhtaç olmalarıdır.

Şimdi bu noktada durup bir silkelenelim ve 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yine neredeyse her yaş grubundan bireyin ilgisini çeken ama dijital ya da elektrikli olmayan bir oyuncak hayal edelim. Hatta bu oyuncak sizi teknolojik bağlılıktan da kurtarmanın yanında yüzyılın en çok üzerinde tepindiği nöral aktiviteleri geliştirme konusunda ve çözüm üretme ve belki de algoritmaları belli düzenlerde eklemleyip bilgisayar yazılımı gibi kullanmayı mümkün kılsın. Hangi oyuncak mı bu? Rubik küp.

Rubik Küpün Adı Nereden Geliyor, Rubik Küpü Kim, Neden İcat Etti?

13 Temmuz 1944 Budapeşte doğumlu, heykeltıraş ve mimari profesörü olan mucidimiz 1974’te Applied Arts Budapeşte Kolejinde iç tasarım dersi veren Erno Rubik’tir. Yani küpün adı mucidinin adından gelmektedir.

Erno Rubik, küpünü Applied Arts Budapeşte Kolejindeki öğrencileri basit zihinsel egzersizler yapmaları için icat etmiştir.

İlk Rubik Küp Nerede ve Hangi Malzemelerden Yapıldı?

Erno Rubik, ilk küpü Applied Arts Budapeşte Kolejinin atölyesinde ahşap ve lastik kullanarak yapmıştır. İcadını oluşturan parçaların hareketli olmasına özen gösteren mucit ilk yaptığı küpü gene kendisi bir ayda ancak çözüp çözüm için gerekli algoritmayı üretebilmiştir.

Erno Rubik Küpü Yaparken Nasıl Bir Eser Üretmeyi Amaçlamıştır?

“Bu küpün en sevdiğim özelliği basit görüntüsünün yanında karmaşık bir çözüm şeklinin olması. Küpün sadeliğini çok seviyorum çünkü çok net bir geometrik şekli var, o bir küp.” diyen Rubik’in sözlerinden mucit profesörün basit görünümünün altında kompleks özellikler barındıran eserler üretme eğilimi olduğu anlaşılıyor. Yine mimar olması geometrik şekillere dair ilgisini küpe de yansıttığı düşüncesini uyandırıyor.

Rubik Küpün Lisans Satışı ve Medyadaki Yansımaları Nelerdir?

1979’da oyuncağın lisansı TOY CORP’a satıldı ve oyuncak mucidinin adı olan rubik küp diye anılmaya başladı.1980’de uluslararası pazara sunulan küp tüm dünyada popüler hale geldi.

Küp tüm dünyaya yayılmakla kalmadı ve TİME dergisine de çıktı ve Erno Rubik dergiye şunları söyledi: “Bu bulmacanın çözümünün insanlara zor geleceğini biliyordum ama insanların aralarında rekabet etmek isteyeceklerini de çok iyi biliyordum.” Sözlerinden Rubik’in insanın rekabetçi yapısı konusundaki en temel özellikleri iyi analiz edebildiği de anlaşılmaktadır.

Rubik Küp Yarışmaları Ne Zaman Başladı?

Dünyada ilk rubik küp yarışması 1982’de yapıldı ve yarışmaya katılım çok yoğun değildi. Katılan on dokuz kişi içinden küpü 22.95 saniyede çözen bir  Amerikalı birinci  oldu. 2014’ten beri de tüm dünyada her yıl dört yüzden fazla yarışma düzenlenmektedir.

Rubik Küp Türleri Hangileridir?

2×2×2’lik mini rubik küpü, 3×3×3’lük standart küp, 4×4×4’lük rubik’in intikamı ve 5×5×5’lik profesörün küpü. 6×6×6 ve 7×7×7’lik küpler ve daha da çok parçadan oluşan küpler çözerlerin ilgisine sunulmuştur.

Editör: Zehra Garipli – 27.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Seçimlerine Göre Ne Kadar Instagramkoliksin?

    Netflix Film Önerisi | Enola Holmes