içinde

HavalıHavalı KomikKomik

Geçmişten Günümüze Dijital Oyunlar

Geçmişten gelen ve günümüzde de kullanmaya devam ettiğimiz dijital oyunlar, bir eğlence aracıdır. Geçmişte, çocukluğumuzda oynadığımız dijital oyunlar bizim için her zaman ayrı bir yeri olmuştur. saatlerce hoş bir vakit geçireceğimiz yeri geldiğinde kafamızı bile kaldırmadığımız eğlenceli oyunlardır. Çocukluk günlerimizde daha çok atari adıyla bilinmesiyle birlikte oyun konsolu ve el tetrisleriyle oynarken günümüzde teknoloji alanının ilerlemesiyle farklı aletlerle bilgisayarlar, telefonlar ve PlayStation gibi aletlerle oynamaktayız. Dijital oyunlara sanal gerçeklik veya gerçekliği arttırılmış oyunlar da denilmektedir.

Dijital oyunların yarış, strateji, aksiyon, macera, yapboz, rol yapma, simülasyon, bulmaca, kart, zar, blok gibi türleri bulunmaktadır.

Hem geçmişte hem de günümüzdeki dijital oyunların isimlerine baktığımızda ise

Geçmişteki oyunların isimleri şöyledir :

Snake

Yılan oyunudur. Eski telefonlardan biri olan Nokia 3310 modeli telefonda 90’lı yıllarda oynadığımız çocukluk oyunumuzdur.

Tank 90

Hedefimiz kartalı kurtarmak. Kapalı bir yerdeki Kartalı kurtarmak için mücadele ettiğimiz dijital çocukluk oyunumuzdur.

Süper Mario

Kartalı kurtardık. Şimdi sıra prensesi kurtarmaya geldi. Süper Mario 90’lı yıllarının en çok oynanan en çok sevilen eski bir dijital oyundur. Su tesisatçının prensesi kurtarmak için geçtiği seviyeler, ettiği mücadeleler ve fedakarlıklarla prensese ulaşmaya çalışıp kurtarmaya çalıştığı eski dijital bir oyundur.

Kaptan Tsubasa

Futbol oyunudur. 1981’de Yoichi Takahashi tarafından tasarlanmıştır. Manga serisidir Kaptan Tsubasa, Japon takımın yıldız oyuncusudur.

Circus Charlie

1984 yılındaki aksiyon türünde bir oyundur. Oyun sirk alanında geçmektedir. Oyunda 6 farklı seviye bulunmaktadır. Charlie, sirk palyaçosudur. Charlie tarafından zamana karşı ile 6 seviye geçmeye çalışılmaktadır.

Pro Evolution Soccer

Winning Eleven adıyla bilinmektedir. Bir video oyun serisidir. 1985 döneminin futbol oyunudur. Futbol sevenleri bir araya toplamıştır.

Süper Mario, Pacman, Tarzan, Tank 90,Bomberman, Goal 3 bu oyunlar 90’lı yıllarda çocukluk günlerimizde oynadığımız dijital oyunlardır. Birçoğumuz bu oyunları oynamışızdır. Oynamasak bile adlarını duymuşuzdur. Belki de  isimleri aklımıza geldiğinde  oyunlar, bizi çocukluk yıllarımıza, 90’ lı yıllara götürmüştür.

Günümüzdeki oyun isimleri :

Pubg Mobile

Savaş türündedir. Hayatta kalmayı amaç edinen bir video oyunudur. Çok nick yani çok oyunculu olarak oynanmaktadır. 2018 yılında hem iOS hem de Android için piyasaya sürülmüştür.

Valorant

Riot Games tarafından geliştirilmiş çok oyunculu taktiksel birinci şahıs nişan oyunudur. 2 Haziran 2020 tarihinde piyasaya çıkmıştır.

League Of Legends

Efsaneler ligi anlamına gelmektedir. Riot Games tarafından geliştirilmiş olup Riot Gamesin ilk oyunudur. Çok oyunculu ile oynanmaktadır. Strateji türündedir. Sporun dijital haline çeviren e spor olarak bilinen bir oyundur. Bu oyunla birlikte insanlar tarafından E spor sevilmiştir.

FİFA 20

27 Eylül 2019 tarihinde piyasaya sürülmüştür. EA Vancouver tarafından geliştirilmiştir. Spor türündedir. Hem tek oyuncu hem de çoklu oyuncu ile oynanmaktadır.  Pro Evolution Soccer adlı eski dijital oyunun günümüzdeki modern halidir.

Call of Duty: Mobile

2019 döneminin dijital oyunudur. Tencent Games tarafından tasarlanmıştır. Hem Android hem de iOS platformda ücretsiz olarak oynanmaktadır. Birinci ve üçüncü şahıs nişan oyunudur. Çoklu oyuncu modu ile oynanmaktadır. Battle Royale yani hayatta kalmayı hedef edinen bir dijital oyundur.

PUBG Mobile, Garena FREE, Fire Valorant, World of Warcraft, Call of Duty: Mobile, Counter-Strike: Global Offensive, Cyberpunk 2077, Roblox, Resident Evil Village, FIFA 21, Football Manager 2021, Lords Mobile: Castle Clash, PES 2021, Mobile Legends: Bang Bang, Brawl Stars, Call of Duty: Warzone adlı oyunlar günümüzdeki dijital oyunlardır. Bu oyun isimleri 2021 yılında en çok tercih edilen, oynanan ve en çok gelir elde eden oyunlar olmuştur.

Dijital oyunlar, her ne kadar eğlenceli araçlar olsa da insan üzerinde hem faydalı hem de zararları da bulunmaktadır.

Faydaları :

Dijital oyunların insanlara yaparak yaşatarak bir öğrenme ortamı sağlaması, bağımsız düşünme becerisini geliştirmesi, deneysel ve farklı bakış açılarla oyunların çözülmesi, öğrenme becerisini geliştirmesi, aynı anda birden çok işi yapabilme yeteneği, odaklanmayı sağlaması dijital oyunların faydaları arasında bulunmaktadır.

Zararları :

Bağımlılık yapabilmesi, dikkat dağınıklığın yaşanması, etrafa, çevreye ve diğer faaliyetlere karşı ilgi kaybının olması, şiddet içeren oyunlarla saldırganlık, yalnızlık, olumlu davranışların azalması gibi psikolojik problemlerin ortaya çıkması, hayal kırıklığın yaşanması, macera, aksiyon gibi türler heyecana sebebiyet vermesiyle birlikte kalp atışlarını hızlanması, kan basıncının artması, nörolojik alandaki rahatsızlıkları etkilemesi, epilepsi hastalıkları ile nöbetleri tetiklemesi ise dijital oyunların zararları arasında yer almaktadır.

Editör: Fatih Düz – 09.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Orta Çağ'da ne tür meslekler vardı?

    İzlerken gülümseten dizi önerileri