içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Nostaljik Atmosferi ve Alex Turner’ın Besteleriyle: “Submarine (2011)”

Yönetmeni, koltuğuna ilk bu filmle oturmasına rağmen izleyiciyle duygusal bağ kurmayı başaran İngiliz komedi ve drama filmi: Submarine. Joe Dunthorne ‘un aynı isimle kaleme aldığı romanından uyarlanan bu gençlik dönemi filmi, oyunculuk performansları ve diğer tüm açılarıyla ekranlarda 12 sene önce unutulmaz bir iz bıraktı.

Submarine Neyi/Nasıl Anlatıyor

No Title

No Description

Hikaye, baş kahramanımız Craig Roberts‘in canlandırdığı Oliver Tate‘in gözünden ilerliyor. 15 yaşındaki Oliver hiç de olağanüstü güçleri olmayan, sahil kasabasında sıradan hayatı olan bir genç. Ergenliğinin ilk yıllarındaki iniş çıkışları, arkadaşları tarafından “öteki çocuk” olarak nitelendirilmesini, annesinin ilk aşkı Graham’la olan içsel çekişmesi, yalnızlığı ve aile olgusunu kendince sorguluyor. Hayatının ilk aşkı kendine has “cool” bir tarzı olan Jordana ile ilişki yolculuğu, ve çocukluktan yetişkinliğe geçme çırpınışlarının sıcak yansıması karakterlerin duygusal gelişimine şahit olmamızı da sağlıyor. Böylece hem karakterlerle bağ kurup hem de deneyimlerini psikolojik açıdan keşfedebiliyoruz. Bu keşfi biraz da oyuncuların her ne kadar küçük olsalar da atmosfere adapte olup oldukça başarılı performanslar sergilemelerine bağlayabiliriz.

Sinematografik İzler

Film sıradan bir çocuğu konu alsa da derinliği ile öne çıkıyor. Zira melankolik atmosfer, Oliver’ın ve diğer karakterlerin naif düşünceleri, yer yer güldüğümüz mizahi noktalar ve uzaklara daldığımız sahneleri izlediğimiz diğer filmlere çok da benzemediğini ispatlamaya çalışıyor adeta. Bu dingin ton, film izlerken kendimizi sıkmadan akışta kaybolmamızı sağlıyor.

No Title

No Description

Filmin dinginliğini sağlayan en önemli elementlerden biri ise çekim açıları, pastel renkler, sanki daha önce yaşadığımızı düşündürecek kadar hayatın içinden çiğ çekim teknikleri, nostaljik unsurlar… Tüm bunları yalnızca ilk deneyiminde ortaya koyan yönetmen Richard Ayoade’nin başarısından ise bahsetmeden geçmek olmaz. Yönetmenimiz, film unsurlarını birbirine o kadar içten entegre etmiş ki kaç yıl geçerse geçsin zihnimizin bir köşesinde kendimizden de bir parça bulacağımız sinematik bir mola bu yapım.

Müziklerde Alex Turner İmzası

Submarine müzikleri ise Arctic Monkeys müzik grubunun baş vokalisti Alex Turner kaleminden. 2011’de bu yapım sayesinde yayınladığı özgün bestesiyle filme büyük dokunuşlar ekleyen sanatçının, hikayenin duygusal atmosferini güçlendirdiğini görüyoruz. Özellikle Filmin temasındaki “Stuck on the Puzzle” ve “Piledriver Waltz” şarkıları enstürmantasyon ve Turner’ın zarif vokalleriyle sahnelere hoş bir özdeşim kurmuş (Hatta bu özdeşim o kadar gelişmiş ki Alex Turner’ın ergenlik siması Oliver’a ilginç bir şekilde çok benziyor).

No Title

No Description

Şarkıların içe dönük teması ve konuya hizmeti izleyiciyi film bitiminden sonra bile bu şarkı albümüne göz atmasını sağlıyor. Turner, bu projeyle şarkılarını sinema dünyasına taşıma imkanı bulmuş ve birçok izleyicinin gözünde filmin müzikal bir film olarak da değerlendirilmesini sağlamıştır.

İngiltere’nin puslu havasıyla karışan mizahi ve melankolik bir gençlik filmi arıyorsanız uğranılması gereken bir istasyondur Submarine.

Sevgili Amerikalılar, İzlemek üzere olduğunuz film hayatımın bir biyografisi. Olaylar çok uzun zaman önce Galler adında gururlu bir ülkede gerçekleşiyor. Galler, eşitmiş gibi davranıldığınız, İngiltere’in yanında bir ülke. Ve sen, Catherine Zeta-Jones, Tom Jones ve nicelerine ev sahipliği yapan ülkemi işgal etmedin ve bunun için sana teşekkür ediyorum. Submarine önemli bir film. Saygıyla izleyiniz. Kahramanınız Oliver Tate’den sevgiler.

Fragmanını şöyle bırakıyoruz, İyi seyirler:

Submarine (2010) Official Trailer – Craig Roberts, Sally Hawkins Movie HD

 

Editör: semra – 29.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

bengysu tarafından yazıldı

bazen yazar, çoğu zaman çizer

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kohlberg’in Ahlâkî Gelişim Teorisi

    Masumiyeti Oynayan Oyuncu: Duygular