içinde

UV Işık Okumaları, Yabancı Yaşam İçin Sudan Daha İyi Bir Gösterge Olabilir

İtalya’dan bir grup bilim insanı, uzaylı yaşam arayışında ultraviyole (UV) ışığının önemini araştırdı.

arXiv adlı ön baskı sunucusunda yayınlanan yeni bir makalede, “Çevresel Yaşanabilir Bölge (CHZ) gezegenlerinde sıvı suyun varsayılan varlığı, yaşamın ortaya çıkması için uygun ortamlar garanti etmiyor” şeklinde belirtildi.

Bu nedenle, uzak kaya gezegenlerinde sıvı su varlığını aramak önemli olsa da, ışık ölçümleri eşit derecede önemli olabilir. Önemli olarak, bilim insanları ekibinin UV ışığı okumaları içinde yaşamın evrimleşebileceğini belirlediği bir parametre de tespit etti.

Bulguları, şimdiye kadar belirlenmiş birçok yaşanabilir gezegenin aslında yaşam için uygun olmadığını gösteriyor.

UV Işığı ve Yaşamın Evrimi

Yazarlar, yıldızın yörüngesindeki CHZ’de keşfedilen düzine kaya gezegenin “Güneş Sistemi dışında bildiğimiz yaşamı barındırmak için şu anda en uygun yerleri temsil ettiğini” belirtiyorlar.

Ancak yaşamın gelişmesi için hassas bir denge gereklidir. Bilim insanları, “Yaşamın yapı taşlarının, minimum bir ultraviyole (UV) akımının varlığındaki foto kimyasal üretildiği” şeklinde belirtiyorlar. Ancak çok fazla UV ışığı da yaşam için tehdit oluşturabilir.

Diğer bir deyişle, yaşamın evrimleşebilmesi için doğru miktarda UV ışığı gereklidir. Bu bulgular, uzaylı yaşam arayışında olası yeni parametrelere işaret ediyor. Gelecekte, örneğin, astronomlar UV ışığı okumalarına göre bir gezegeni saf dışı bırakabilirler.

Özellikle, yeni argümanlar, farklı UV’ye bolometrik ışık şiddeti oranlarına sahip Güneş-tipi dışındaki yıldızların etrafında dönen CHZ gezegenlerinin yaşam barındıramayabileceğini belirtiyor. Bu, NASA’nın bugüne kadar farklı yıldız tiplerini çevreleyen CHZ’de birçok exoplanet tespit ettiği uzaylı yaşam arayışını tamamen değiştirebilir.

Görsel: NBC News

Evrende yalnız mıyız?

Araştırmacılar, çalışmalarında “orta kararlılık ilkesi”ni son deneysel çalışmalarla birleştirerek, UV sınır koşullarını veya UV-yaşanabilir Bölgeyi (UHZ) tanımlamalarına yardımcı olacaklar.

Araştırmacılara göre, sadece etkin sıcaklıkları >3900 K olan yıldızlar, CHZ gezegenlerini yeterli miktarda UV ışığı ile aydınlatarak yaşamın evrimleşmesine izin vermektedir.

Bu UHZ parametrelerini kullanarak, bilim insanları daha sonra CHZ’de bulunan 23 gezegene ev sahipliği yapan 17 yıldızı analiz ettiler. Analizlerinde belirledikleri UHZ’nin dışında olan 18 gezegen keşfettiler.

Başka bir deyişle, eğer bilimleri doğruysa, birçok yaşanabilir gezegen adayı gözden çıkarılabilir. Bulgular henüz hakemler tarafından incelenmedi, ancak yeni bulgular evrendeki yerimize dair algımızı tamamen değiştirebilir.

Bir yandan, evrende muhtemelen yalnız olduğumuz argümanına ağırlık kazandırabilir. Öte yandan, arama parametrelerini daraltmaya ve uzaylı zekanın ilk başarılı keşfine yol göstermeye yardımcı olabilir.

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çin, Bu Yılın Sonlarında Genişbant Mega Takımyıldızı Üzerinde Çalışmalara Başlayacak

    En sevdiğiniz programları izleyerek rahatlamak sizi neden daha fazla strese sokabilir?

    En Sevdiğiniz Programları İzleyerek Rahatlamak Sizi Neden Daha Fazla Strese Sokabilir?