içinde

MuhteşemMuhteşem

Gökbilimciler, Jüpiter’in İki Katı Büyüklüğünde Bir Ötegezegen Keşfetti

Gökbilimciler, Jüpiter’in iki katı kütlesinde göz önünde saklanan bir ötegezegen buldular

Bilim insanları, MWC 758c adlı dev bir gezegen keşfettiler ve bu gezegenin, Samanyolu‘nun merkezinden uzanan protoplanet disklerindeki spiral “kol” desenlerinden sorumlu olabileceğini düşünüyorlar.

Bu gaz dolu spiral kollar, yıldızlarla doludur ve gezegen sistemlerinin doğum yerleri olduğuna inanılıyor.

Aynı zamanda bilim insanları, henüz oluşmamış gezegenlerle etkileşimlerin, spiral desenleri kendilerine sebep olabileceğini teorileştirmişlerdi. Şimdi bilim insanları, bunun gerçekte böyle olduğuna dair ilk doğrudan kanıtlara sahip olabileceklerine inanıyorlar.

Yakındaki bir exoplanetin ortaya çıkarılması bilim insanları, Nature Astronomy Dergisi‘nde yeni bulgularını detaylandıran bir makalede, MWC 758c gezegeninin, henüz bebek aşamasındaki gezegen sistemine spiral kolları oluşturduğuna inanıyorlar.

Makalenin baş yazarı ve Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi‘nde doktora sonrası araştırmacı olan Kevin Wagner, bir basın açıklamasında “Çalışmamız, bu spiral kolların dev gezegenler tarafından oluşturulduğuna dair sağlam bir kanıt sunuyor,” dedi.

Wagner, “Ve yeni James Webb Uzay Teleskobu ile MWC 758c gibi daha fazla gezegen arayarak, bu fikri daha da test edebilecek ve destekleyebileceğiz,” diye ekledi.

Gezegenin yıldızı Dünya’dan yaklaşık 500 ışık yılı uzakta ve sadece birkaç milyon yaşındadır. Tipik olarak, bir protoplanet diski sistemin içinden kaybolması yaklaşık 10 milyon yıl sürer.

Gezegenin etrafındaki spiral desen ilk kez 2013 yılında keşfedildi. Bilim insanları hızla, dev gezegen oluşumunu gösteren teorik simülasyonlarla bağlantılı bulguların temsil edebileceğine dikkat çekti.

Samanyolu - Vikipedi

Wagner, “Bu sistem, güneş sistemimizin ömrünün yüzde 1’inden az bir sürede nasıl görüneceğine benzer bir şekilde düşünüyorum,” diye açıkladı. “Dev bir gezegen olan Jüpiter, muhtemelen milyarlarca yıl önce diskimizle etkileşime girmiş ve yerimizin oluşumuna yol açmış olan diskimizi de gravitasyonel olarak şekillendirmiştir.”

Wagner, “Spiral kollar, gezegen oluşum süreci hakkında geri bildirim sağlayabilir,” diye devam etti. “Yeni gezegenin gözlemimiz, dev gezegenlerin erken dönemde oluştuğu, doğdukları ortamdan kütle biriktirdikleri ve daha sonra diğer daha küçük gezegenlerin oluşması için sonraki ortamı gravitasyonel olarak değiştirdikleri fikrini desteklemektedir.”

Bilim insanları, neden MWC 758c gibi daha fazla gezegen tespit etmediğimizi tam olarak anlamıyorlar. Modelleri, bu gezegenlerin yeni oluşmuş hallerinde çok parlak olmaları gerektiğini gösteriyor. Ancak MWC 758c’nin keşfi, neden bu yeni oluşmuş devlerin bu kadar zor görülebildiğini açıklayabilir.

Arizona Üniversitesi araştırmacıları, Büyük İkiz Teleskopu İnterferometresi veya LBTI’deki bir aracı kullandılar. Bu enstrüman, kızılötesi ışığı tespit etme konusunda James Webb Uzay Teleskobu‘na benzer bir kapasiteye sahiptir. Onu kullanmadan, en azından Jüpiter’in iki katı kütledeki gezegeni tespit edemeyeceklerini söylüyorlar.

Tam olarak nedenini tam olarak anlamasalar da, MWC 758c’nin kırmızı bir renge sahip olduğunu belirtmektedirler, yani daha uzun dalga boylu, kırmızı ışınları, Dünya’nın atmosferinin termal parıltısıyla geçerken tespit etmek daha zordur.

Wagner, “Her iki durumda da, artık bu spiral kollara sahip sistemlerde daha kırmızı protogezenekleri aramaya başlamamız gerektiğini biliyoruz,” dedi. Araştırmacılar, bir sonraki adımda James Webb’i MWC 758c’ye benzer gezegenleri bulmak için kullanmayı hedeflemektedirler.

Editör: Doruk Adakoğlu – 08.07.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yine Zam Yine Zam! Yeni Zamlar Neleri Kapsıyor?

    YOK SAYMAMAN GEREKEN 5 SIKINTI