içinde

Dünya’nın En Büyük Uçağından Yepyeni Bir Rekor Daha!

Space.com‘un haberine göre, altı motorundan güç alan dünyanın en büyük uçağı The Roc, cuma sabahı Kaliforniya’nın güneydoğusundaki Mojave Hava ve Uzay Limanı‘ndan havalanarak kendi boyutlarındaki bir uçak için yeni bir uçuş rekoru kırdı ve aynı havaalanına inmeden önce altı saat üst üste uçtu.

Stratolaunch tarafından inşa edilen Roc, bir futbol sahasından daha uzun kanat açıklığına sahip bir taşıyıcı uçak. Bununla birlikte, uçak ağır bir kargo taşıyıcısı değil, çok farklı bir şey yapmak için deneniyor – hipersonik yükleri test etmek için bir platform görevi görüyor.

Bu, şirketin dokuzuncu test uçuşu olmakla birlikte, bu yılın sonlarına doğru hipersonik testlere başlama planlarının önemli bir parçası olan Talon-A hipersonik test aracını havaya taşıdığı sadece ikinci test uçuşu oldu.

Talon-A nedir? 

Talon-A, 38 feet (8,5 m) uzunluğunda ve 11,3 feet (3,4 m) kanat açıklığına sahip roketle çalışan yeniden kullanılabilir bir test aracıdır. Test aracı, bir gövdeye ve orta kanadın her iki yanında üç jet motoruna ve toplam 385 feet (117 m) kanat açıklığına sahip olan The Roc’un orta kanadının altındaki pilona oturmaktadır.

Talon-A’ya çeşitli araştırma yükleri takılabilmekte ve bu yükler The Roc 35,000 feet (10,000 m) irtifada seyrederken Mach 5 ile Mach 10 arasındaki hızlarda seyahat etmek üzere ateşlenebilmektedir. Test aracının ayrıca herhangi bir geleneksel pistte kurtarılabilen ve tekrar kullanılabilen kendi iniş takımları vardır. İlginç bir şekilde, merkezi kanadın geniş alanı Roc’un aynı anda üç Talon-A taşıyabileceği anlamına geliyor.

Kısa süre önce tamamlanan uçuş, Talon-A’nın gelecekteki uçuşlarda Anka‘dan düşmesi için yapılan temel çalışmaların bir parçası olarak gökyüzüne taşındığı bir “sabit taşıma” testiydi.

Uçak sadece 22,500 feet (6,860 m) irtifaya kadar çıkabilmiş olmasına rağmen, şimdiye kadarki en uzun uçuşu olan altı saatlik bir süre boyunca uçtu. Interesting Engineering‘in geçen yıl Haziran ayında bildirdiğine göre bu, The Roc’un Talon-A ile yaptığı ve 90 dakika sonra kısa kesilmek zorunda kalınan son uçuşuna kıyasla büyük bir gelişme.

Hipersonik Hizmetlerde Sınır Tanımayacak! 

Uçuşun son başarısı Stratolaunch’ın bir sonraki planı olan hipersonik uçuşunun güvenli bir şekilde ayrılmasının yolunu açıyor. Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen‘ın kurduğu şirket, Roc’u, uçak Stratosfer‘e ulaştıktan sonra Virgin Orbit gibi uyduları alçak Dünya yörüngesine fırlatabilmek üzere tasarlamıştı ancak şirketin geleceği, ilk uçuşundan sonra Allen’ın vefat etmesiyle şüpheye düştü. Daha sonra Cerberus Capital Management tarafından satın alındı ve hipersonik testler için bir fırlatma aracı olarak kullanılmasına odaklanmaya başladı.

Savunma Bakanlığı (DoD), hipersonik uçuş hizmetleri için Füze Savunma Ajansı (MDA) aracılığıyla Stratolaunch ile sözleşme imzaladı. Sözleşme uyarınca Stratolaunch, MDA’ya hava savunma sistemlerini iyileştirmek ve geliştirmek için kullanılacak hipersonik tehditleri taklit eden hedefler sağlayacaktır.

Her şey planlandığı gibi giderse, Stratolaunch’ın bu yılın sonlarına doğru hizmet vermek üzere Talon-A’yı test etmesi bekleniyor.

Editör: Nur Bersun Aynur – 20.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İnsanı Yönlendiren Fener | “Davetsiz Düşünce” Nedir?

    Wednesday Oyuncusu Hakkında Çirkin İddialar!