içinde

Beynimiz Nasıl Çalışır, Beynimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

İnsanı insan yapan yani bizi biz yapan nedir? Tabii ki beynimiz! Beynimiz sayesinde düşünebiliriz. Dış dünyadan gelen tüm duyusal girdiler, beynimizde işlenir ve beynimiz deneyimlediğimiz gerçekliği yaratır.

Düşündüğümüz, hissettiğimiz, yaşadığımız her şey beynimizdedir. Bu noktada beynin yapısını neden oluştuğunu, yani içinde ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Beynimiz nöronlardan meydana gelir.

Bakın yukarıdaki görselde nöronlara ait bir bir çizim var. Beynin bilgiyi nasıl işlediğine dair güncel görüş. Burada gördüğünüz gibi farklı nöronların uyarılarak diğer nöronlara uyarması sonucu sinyallerin 80 ila 100 milyar kadar nörondan oluşan bu kocaman nöron ağdan geçmesiyle gerçekleştiği yönünde. Düşüncelerimizin, zekanızın hatta bizi biz yapan çoğu şeyin bu nöron ağdan geçen elektrokimyasal sinyaller olduklarını düşünebiliriz.

Bunu söyledikten sonra hemen akla gelen başka bir soruyla devam edelim. Bir şeyler yapabilmemizi sağlayan becerilerimizi hangi faktörler belirler? Yeteneklerimizi ya da zekamızı bu konudaki görüşlerden biri.

Her insanın belirli bir zeka ile doğduğu, yani bazılarımızın yaşamımız boyunca diğerlerinden daha zeki olduğu yönündedir. Bir başka görüş ise fizyolojik ya da sosyolojik açıdan bir engel olmadığı sürece zekanın değişken olduğunu ve yaşam süresince güçlendirileceğini savunur.

Özellikle son birkaç yılda bu konuda birçok yeni araştırma yapıldığını da eklemek istiyorum. Benim için sorunun cevabı çok açık, zekamızı geliştirebiliriz. Araştırmaların sonucunda öğrendiğimiz şeylerden biri, beynimizin de vücudumuzdaki diğer kaslara benzediğidir. Cimnastik yaparak ya da bir spor salonuna giderek kaslarımızı güçlendirebiliriz ya da daha kaslı olabiliriz. Öyle değil mi?

Bunu yapmak için de kaslarımız için kolay olan şeyler yerine onları zorlayacak ve geliştirecek egzersizler yapmamız gerekir. Acı yoksa kazanç da yok ya da emek olmadan yemek olmaz!

Evet, vücudumuzdaki kaslar işte bu şekilde çalışarak ve yorularak gelişir ve biz de az önce söylediğim gibi daha kaslı ve kimilerine göre daha güzel bir vücuda sahip olabiliriz. Konuya fizyolojik olarak baktığımızda kaslarımızı zorlandığımız zaman vücudumuza zorlanan bölgede daha çok kaynağa ihtiyacımız olduğu mesajını veriyoruz.

Vücudumuz ise bu ihtiyacı karşılayabilmek için zorlanan bölgeye kaynak takviyesi yapıyor. İşte aynı şey beynimiz için de geçerli.

Vücudumuzdaki kaslar gibi beynimizi de çalıştırarak güçlendirilebilir ve geleceğimizi yani zekamızı geliştirebileceğimizi söyleyebiliriz. Beynimizi ne kadar çok kullanırsak o kadar çok gelişir ve beynimizi geliştirmek için de bizim için kolay olan şeyler yerine bizi zorlayan şeylere odaklanmamız gerekir. Bu çok önemli gelişmek için düşünmeli, çalışmalı, biraz zorlanmalı, emek harcamalı ve kafa yormalıyız. Hatta bir soruya doğru değil de yanlış cevap verdiğimizde beynimizin daha çok çalıştığını biliyor muydunuz?

Bu söylediklerim bilimsel alanda oldukça yeni ve en azından benim için çok önemli heyecan verici bulgular neden diyecek olursanız artık zorlandığında ya da zorlandığım için moralimin bozulduğu, canımın sıkıldığı zamanlarda beynimin gelişmekte olduğunu biliyorum.

Bu arada bu söylediklerimi tabii ki uydurmuyorum. Tüm bunların bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmış bulgular olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Herkes kendisine sorulan bir soruya doğru cevabı verebilmeyi ister ama olur da yanlış cevap verirseniz unutmayın, bir şeyi yanlış yaptığınızda, kendinizi zorlandığınızda neden yanlış yaptığınızı anlamaya çalıştığınızda ya da size verilen geri bildirimin üzerinden geçtiğinizde beyniniz çok daha fazla çalışıyor ve çok daha fazla gelişiyor.

Çünkü öğreniyorsunuz, hatta bu en etkin öğrenme aracıdır. Eğer hayata bu açıdan bakarsanız, kendinizi geliştirebilir, daha güçlü bir beyne sahip olabilir, yeteneklerinizi güçlendirebilir, hatta daha zeki olabilirsiniz.

Editör: Doruk Adakoğlu – 19.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Kadir Korkmaz tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Araştırmacılar Tip-2 Diyabetin Ana Nedenini Keşfetti!

    Maladaptive Daydreamer Testi: Ne Kadar Hayalperestsin?