içinde ,

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Amerikan Dolarında Resmi Olacak İlk Asyalı Amerikalı Kadın: Anna May Wong

Bu Pazartesi (24.10.2022) Anna May Wong‘un Amerikan çeyrekliğine basılarak hazırlanmış çeyreklikler piyasaya sürülecek. Bir yüzünde ilk Amerika Başkanı George Washington’ın resmi, diğer yüzünde ise Anna May Wong’un resmini taşıyacak olan çeyreklik, Wong’a Amerikan Dolarında resmi basılan ilk Asya Amerikalı kadın olarak tarihe geçirecek.

Amerikan Darphane Müdürü Ventris Ginbson, Anna May Wong’u şu şekilde tanımlıyor: “Asyalı Amerikalı oyuncular için görünürlüğü ve çok boyutlu rolleri arttıran cesur bir savunucu.” devamında ise, “Bu çeyreklik hayatı boyunca yüzleştiği zorluklar ve engelleri aşan Anna May Wong’un başarılarının genişliğini ve derinliğini yansıtmak üzere dizayn edildi.” diye konuştu.

Peki kimdir bu Anna May Wong?

Doğum adıyla Wong Liu Tsong 1905-1961 yılları arasında yaşamış ilk Çinli Amerikan Hollywood film yıldızı olan Anna May Wong, Los Angeles, California’nın Çin Mahallesinde 8 çocuklu bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 1850’lerde Amerika’ya göç eden büyükbabası vesilesi ile Amerika’da yaşamaya başlamışlardır. Çinçe ismini İngilizce bir isme entegre ederek ailesi tarafından Anna May adını almıştır.

1910’larda film yapımcılığı şirketi New York’tan Los Angeles’a taşınınca, Wong film setlerini ziyaret etmeye başlamıştır. Sık sık okulu ekip, öğle yemeği harçlığı ile film izlemeye giden Wong, 9 yaşındayken sinema yıldızı olmaya karar vermiştir.

1919 yılında casting ajansı gelecek The Red Lantern (Kızıl Fener) adlı film için Çinli kadın oyuncular aradığını bildirmiştir. Bunun üzerine babasından habersiz Anna May, babasının arkadaşına filmin asistan yönetmenine kendisini tanıştırmasını rica etmiştir ve böylelikle Anna May ilk rolünü figüran olarak bu filmde gerçekleştirmiştir.

Okula giderken aynı zamanda figüranlığa devam etmiş ama bu yeterli gelmemiş olacak ki 1921 yılında tam zamanlı oyuncu olmak için okulunu bırakmıştır. Aynı yıl, Bits of Life adlı filmde rol kapmıştır ve daha sonra Toll of the Sea (1922) filminde başrol olarak oynamıştır.

Adı büyüdükçe, yönetmenler Wong’dan sterotipik roller oynamasını istemiş ve bir sürü ırkçılıkla karşılaşrığından Hollywood’dan ayrılıp kültürünü doğru bir şekilde anlatacak filmler yapabilmek için kendi yapımcılık şirketini (Anna May Wong Yapımcılık) kurmuştur. Fakat iş ortağının kötü işler karıştırması sonucu kurulmasından kısa bir süre sonra bu şirkette kapanmıştır.

Amerika’da iş bulmaya çalıştıktan sonra Avrupa’ya taşınarak Avrupa’da bir sürü tiyatro ve filmde (Schmutziges Geld (1928), Piccadilly (1929), The Flame of Love(1930), Tschun Tschi (Operet), A Circle of Chalk(Tiyatro) oynamıştır. 56 yaşında kalp krizinden öldükten sonra, Asyalı-Amerikalı Sanat Ödülleri ve Asyalı Moda Tasarımcıları ödüllerine adı verildi.

Editör: Doruk Adakoğlu – 20.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Adobe İle AI Photoshop’tan İş Birliği Açıklaması

    Kültün Dini ve Toplumsal Boyutları