içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Sineterapi Yöntemini Denemediyseniz Hemen Bu Yöntemi Keşfetmelisiniz

Sineterapi Nedir?

En basit haliyle sinema terapisi, filmi duygu, hareket veya terapötik bir hedefi uyandırmak için kullanılmaktadır. Durumları, karakterleri ve olayların tartışıldığı, yaşanabilecek temel sorunlara odaklanmanın bir yoludur. Sorunlarınızı dışarıdan bir izleyici olarak görmek, bazı kişilerin bağlantılar kurmasına ve seçilecek seçenekleri veya yolları anlamasına yardımcı olabilir. Öyküleri bir öğrenme aracı olarak kullanmak yüzyıllardır bir uygulama olmuştur ve sinema terapisi bu uygulamayı modern zamanlarda sürdürmenin başka bir yoludur.

Sineterapi Nasıl Çalışır?

Tüm terapi türlerinde olduğu gibi, sinema terapisi kişinin kendisi hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olmaktır. Birisi başkalarıyla arkadaşlık ve bağlantı kurmakta zorlanıyorsa, bir terapist aynı sorunla mücadele eden karakterlerin olduğu filmler bulabilir. Bu sayede kişi bir filmin karakterleri ve hikayesi üzerinden kendi mücadelelerine tanık olabilir. Bu şekilde, film karakterleri kendi duygularımız ve durumlarımız için vekiller gibi davranabilir. Tartışmaları filmler bağlamında sabitlemek, danışan ve terapist arasındaki diyalogları açmaya yardımcı olabilir ve konuşmalara başlamak için bir yer verebilir. Bu nedenle sinema terapisi, karmaşık mücadeleleri ve durumları güvenli ve rahat bir şekilde ele almanın harika bir yolu olabilmektedir.

Sinematerapi, film izlemeyi ve tartışmayı sevenler için eşsiz bir tedavi seçeneğidir. Bazen belirli mücadeleleri veya durumları dışarıdan biri olarak görmek yardımcı olur. Daha sonra izlediğimiz filmden farklı veya bağlantılı olduğu için kendi durumumuzu tartışmak için bir başlangıç noktamız olabilir. Bunu, yaptığımız seçimleri neden yaptığımızı ve neden daha iyi seçenekler olabileceğini daha iyi anlamaya başlamak için kullanabiliriz.

Filmler bireysel terapi, grup terapisi veya aile terapisinin bir parçası olarak kullanılabilir ancak film terapisinin özellikle çift danışmanlığının bir parçası olarak faydalı olduğu gösterilmiştir.

SineTerapi Ne İşe Yarar?

Metafor, sembolizm ve imgeleme, tedavideki kişilerin düşünceleri ve duyguları keşfetmelerine ve endişe alanlarını ele almalarına yardımcı oldukları için terapistler tarafından sıklıkla kullanılabilir. Bazı terapistler, örneğin rüyaları keşfetmek ve analiz etmek için tedavi gören insanlarla birlikte çalışırlar ve diğerleri, rehberli görüntüleri terapötik bir teknik olarak kullanabilir.  Bu nedenle, pek çoğu, bu ve diğer edebi unsurların sıklıkla yaygın olduğu filmlerin ve diğer medya biçimlerinin entegrasyonunu mantıklı bulabilir. Filmler sadece semboller içermekle kalmaz, aynı zamanda empati yaratabilir, iletişim becerilerini artırabilir ve terapidekilerin kendi duygu ve arzularının daha fazla farkına varmalarını sağlayabilir. Film izleme, izleyicilerin çeşitli şekillerde etkileşim kurmasına olanak tanır-dilsel, görsel-uzaysal, kişilerarası ve intrapsişik olarak. Film terapisinin savunucuları bunun yararlı olabileceğine inanmaktadır çünkü bilgi birden fazla şekilde işlendiğinde öğrenmenin daha hızlı gerçekleştiği göstermiştir.

Film terapisi, kitapların terapötik kullanımı ve klinik uygulamada okuma olan bibliyoterapi çizgisinde gelişmiştir.

Sineterapi Tarihçesi Nedir?

“Sinema terapisi” terimi ilk olarak 1990 yılında L. Berg-Cross, P. Jennings ve R. Baruch tarafından kullanılmıştır. Bireyin tek başına veya belirli başkalarıyla birlikte görebileceği endişe, terapist ve tedavideki kişi genellikle ilk önce filmi dikkatli bir şekilde nasıl izleyeceğini ve filme verilen tepkileri nasıl fark edip keşfedeceğini tartışacaktır. Filme verilen tepkiler tipik olarak daha sonraki bir terapi seansında tartışılır, burada terapist tedavideki kişiden film ile kişinin kendi hayatı arasındaki bağlantıları düşünmesini isteyebilir. Bir çift birlikte terapideyse, birlikte düşünmeleri ve tartışmaları için bir soru listesi verilebilir. Filmler genellikle terapiye kolayca entegre edilebilir, çünkü bunlar geniş çapta erişilebilir ve birçok insan tarafından erişilebilir durumdadır. Ayrıca, çoğu insan film izlemeyi keyifli bir deneyim olarak bulur ve bazıları bu terapötik çalışma biçimini diğer yöntemlere tercih edebilir.

Film Terapisi İyileşmeyi Nasıl Kolaylaştırabilir ?

Film, insanları çok çeşitli duyguları deneyimlemeye yönlendirebilir. Kim bir sinema salonundan üzgün, korkmuş, ilham almış veya başka bir şekilde etkilenmiş hissederek çıkmadı? Filmler potansiyel olarak bir kişinin gözlerini herhangi bir sayıda zorluğa karşı yeni çözümlere açabilir ve eğlenceye ek olarak birçok terapötik fayda sağlayabilir. Umut  sunabilir, rol modeller sağlayabilir ve sorunları yeniden çerçeveleyebilirler. Film karakterleri, insanların karşılaştığı farklı sorunları örneklendirmeye de hizmet edebilir. Terapide alkol kötüye kullanımını ele alan bir kişi, örneğin bir karakterin aynı endişeden kurtulmayı başardığı bir filmi izlemeyi hem ilham verici hem de yardımcı bulabilir.

Editör: Fatih Düz – 07.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Nilgün Marmara Gerçekte Neden Öldü? Sır Son Mısralarında

    Kıskanç Mısın? Bu Test Senin Ne Kadar Kıskanç Olduğunu Söylüyor!