içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Zekice Kurgulanmış Bir Bilimkurgu Film Önerisi | Inception

Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen bilimkurgu türündeki ABD filmidir. 8 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanmış olup yayınlanmasından kısa bir süre sonra son 25 yılın en iyi filmleri arasında gösterilmiştir. İmdb puanı 8,8 olan dizinin oyuncu kadrosunda Leonardo DiCaprio, Cillian Murphy, Michael Caine, Tom Hardy, Marion Cotillard, Ken Watanabe bulunmaktadır.

Christopher Nolan’ın “Inception” filminin senaryosunu yazmak için on yıl harcadığı söylenmektedir. Bu, sıkı bir ipte yürürken gözleri bağlı satranç oynamak gibi olağanüstü büyük bir konsantrasyon gerektiriyor olmalı. Filmin kahramanı, genç bir mimarı bir labirent yaratması için ona meydan okuyarak test ediyor ve Nolan bizi kendi göz kamaştırıcı labirentiyle test ediyor. Nolan, her değişikliğin tüm dokuda bir bütünlük sağlaması gerektiğini düşünerek bu hikayeyi defalarca yeniden yazmış olmalı.

Yönetmen Christopher Nolan’ın bilimkurgu/aksiyon sınıfında ele alacağımız filmi “Inception”, kesinlikle tüm zamanların en iyi gerilim filmleri arasında yer alabilecek bir filmdir.

Çarpıcı, akıllara durgunluk veren bir başyapıt olduğunu düşünüyorum. Film izleyiciye meydan okuyan ve doğru bir şekilde anlaşılması için izleyicinin dikkatli bir şekilde deneyimlemesi gereken, insan zihninde geçen karanlık, çok katmanlı bir yolculuktur. Filmi akla gelebilecek her duygu ile bağdaştırabiliriz. Patlayıcı bir aksiyon filmi, psikolojik bir drama, yenilikçi bir bilim kurgu filmi veya trajik bir romantizm olarak.

Bunların hepsini bir arada oldukça başarılı bir şekilde işleyen bir filmdir Inception. Filmin konusuna kısa bir değinecek olursak çok uzak olmayan bir gelecekte, birden fazla kişinin aynı rüyayı deneyimlemesine izin veren bir teknoloji geliştirilmiştir. Gördüğümüz rüyanın altında yatan yapı bir kişi tarafından kontrol edilirken, diğer insanlar rüyayı bilinçaltının dışavurumları veya Projeksiyonları ile doldurur.

Film karakterlerinden Tom Cobb (Leonardo DiCaprio) bu sistemden nasıl yararlanacağını çok iyi bilmekte olup bir fikir hırsızı, rüyaları istila etme ve hayati bilgileri çıkarma konusunda uzmanlaşmış bir kurumsal casusluk ajanı görevindedir. Ancak, onun görevinin en büyük zorluğu, tam tersi görevi yerine getirmektir.

Yeni başlayanlar için, bu film çok yüksek üretim değerlerine sahip. Tıpkı “Kara Şövalye”de olduğu gibi, yönetmen Nolan tamamen gelişmiş ve tamamen inandırıcı bir evren yaratmıştır. Senaryoyu yazmak için 10 yılını harcadığına dair söylentilerin var olduğunu söylemiştik, sık sık ağzı açık bırakan CGI efektleri, filmin genel karakterini baltalamak yerine güçlendirmektedir. Belki de hikaye bağlamında yıkımın gerçekten meşru bir amaca hizmet ettiğini gördüğüm tek filmdir diyebilirim.

Oyuncu kadrosu da filmle aynı derecede başarıya sahiptir. DiCaprio, ajan olarak, işkence görmüş bir ruhu etkili bir şekilde tasvir eden canlandırdığı karakter olan Cobb’u mükemmel bir şekilde oynamıştır.

Filmin hikayesi gerçekten “Inception”ın kalbi ve ruhunu oluşturmaktadır. İzleyicinin anlaması için ciddi bir zihinsel çaba gerektiren karmaşık bir metafizik labirent. Konu ilerledikçe, Cobb ve onun rüya dünyalarındaki geçmiş keşifleri hakkında bazı rahatsız edici açıklamalar da dahil olmak üzere sayısız gizem ve alt konu ortaya çıkmaktadır. “Inception”, dürüst olmak gerekirse, beni daha sonra ne olacağını merak ederek koltuğumun kenarında tutan filmlerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Film yaklaşık 2,5 saatte bitmesine rağmen, izlerken bitmemesini dilediğimi fark ettim.

Bu film, gerçeklik anlayışımızı sorgulayan bir yapıttır. Çoğunlukla, “Inception” inanç sistemlerini ele almaktan kaçınıyor, bunun yerine seküler psikolojiye odaklanmayı tercih etmektedir. Rüya manzaraları, bireyin altında yatan ahlaki değerlerden değil, yalnızca düşüncelerden, duygulardan ve hatıralardan etkilenir. Şahsen, rüya ortamlarının birinin temel değerleri tarafından nasıl kısıtlanabileceğini, bu duruma yönelik bilinçaltındaki düşüncelerin rüyaya etkisi olup olmayacağını görmek ilgimi çekerdi.

Farklı bir düzeyde, “Inception”, gücün baştan çıkarıcı doğası hakkında uyarıcı bir hikayedir. Rüya yolcuları için sürekli bir risk, kendi yaratımlarına o kadar kapılmaları ki, gerçeklikle bağlarını tamamen yitirmeleri ve artık rüya dünyası ile gerçek arasında ayrım yapamamalarıdır. Rüyaların içinde, rüya manzarasının Mimarı, yaratmak ve yok etmek için tanrısal güçlere sahiptir.

Inception filmi ruhlara değil zihinlere odaklanmıştır. Beyninizi kapatıp sadece eğlenmek istiyorsanız, “Inception” kesinlikle size göre bir film değildir. Inception, anlamak için oldukça dikkat gerektiren bir film ve baştan sona (özellikle başlangıçta) birkaç kafa karıştırıcı an bulunmakta olup psikolojik gerilim filmlerini sevmeyenler bu filmden hoşlanmayacaktır.

Ancak Christopher Nolan’ın dünyasını anlamaya çalışmak için çaba sarf etmeye istekliyseniz, sonuç büyüleyicidir. “Inception” şimdiye kadar izlediğim en iyi filmlerden biri ve kesinlikle izlemeye değer bir yapımdır.

Şuraya fragmanı bırakıyorum 👇

İzlemeyenler için güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Şimdiden izleyecek olanlara keyifli seyirler dilerim.

Sevgiyle kalın!

Editör: Fatih Düz – 19.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hayat Bazen Tom Waits Şarkıları Gibidir 🎶

    Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) Mağarası