içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Engin Günaydın’ın Oyunculuğu ve Senaryo Yazarlığı

“İnsanın ağrısı, sancısı olduğunda hiç olmazsa bağırabilirdi, ama o sürekli olarak trajik bir biçimde komedi oynamak zorundaydı. Sinirleri yay gibi gerilmişken gülümsemesi, neşeli görünmesi gerekiyordu, bu sahte neşenin ne çabalara mal olduğunu, kendine hâkim olmak için her gün nasıl kahramanca bir güç harcadığını kimseler anlamıyordu.”

Korku, Stefan Zweig

Günaydın, 29 Ocak 1972’de Tokat’ın Erbaa ilçesinin Tanoba beldesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Turhal’da, liseyi Erbaa’da okumuştur. Lise yıllarında ilçede düzenlenen okullar arası tiyatro yarışmasında rol yapmadaki kabiliyeti ve sahne hakimiyeti ile ödül kazanınca öğretmenleri tarafından konservatuara gitmesi yolunda teşvik edilmiştir. Ailesi oyunculuğa sıcak bakmadığından meslek edinsin diye  ablasının yanına İzmit’e gönderilir. Ancak içindeki tiyatro aşkı engel tanımayan Günaydın, İzmit’te de tiyatroya girer ve amatör olarak oyunculuğa devam eder. Sonraki yıllarda artık ailesinin de desteği ile önce Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarına ve ardından da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarına devam eder.

Günaydın ilk defa 1996 senesinde profesyonel tiyatro kariyerine adım atmış ve Yılmaz Erdoğan tarafından yazılan “Otogargara” oyunuyla da ilk tiyatro deneyimini kazanmıştır. Devamında Bir Demet Tiyatro’da, Aşkım Aşkım dizisinde ve Zeki Demirkubuz’un Yazgı filmindeki oyunculuğuyla yeteneğini seyirciye gösterme imkanı buldu.

Okan Bayülgen’in Zaga isimli programında oynadığı kısa skeçlerle yıldız iyiden iyiye parıldayan Günaydın’ın komedi türüne olan yatkınlığının keşfedilmesi çok sürmedi. Gülse Birsel’in yazdığı Avrupa Yakası dizisinde canlandırdığı Burhan Altıntop tiplemesiyle hem seyirciyi alabildiğine kızdırdı hem de gülmekten gözlerimizden yaşlar getirdi. Aradan yıllar geçmesine rağmen hala sosyal medyada repliklerinin ve sahnelerinden kesitlerin paylaşılması Günaydın’ın bu tipi canlandırmadaki olağanüstü başarısının bir kanıtı sayılabilir.

Sonrasında hem ülkemizde hem de Ortadoğu ülkelerinde sevilerek izlenen Muhteşem Yüzyıl dizisine önce misafir oyuncu olarak girmiş, ardından da kadrosuna dahil olmuştur.

Takıntılı bir dedektifi canlandırdığı Galip Derviş dizisinde de önceki performanslarını aratmamış, seyircinin hem Derviş’i hem de diziyi sahiplenmesini sağlamıştır. Günaydın bu diziden sonra dizi oyunculuğunu bıraktığını söylese de anlaşılan sektörden ve belki de dizi oyunculuğunun motivasyonundan kopamadığından 2022 senesinin son aylarında Netflix isimli internet platformunda oynayan senaryosunu kendisinin yazdığı Andropoz isimli dizide tekrar sevenlerinin karşısına çıkmıştır.

Engin Günaydın’ın Dizi – Film Senaristliği

Günaydın kesinlikle üzerine uyan projeleri  seçmede, sanatı ön planda tutma konusunda seyircinin tam notunu almış oyuncularımızdandır. Her rolü kabul etmez, magazinel yönü nerdeyse hiç yoktur, mizaç olarak çekingen yapısı nedeniyle de her çevrede açıklama yapmaya istekli değildir. Bu suskunluğunu ise yazdığı dizi ve film senaryoları ve bunların kalitesiyle seyircisine fazlasıyla affettirmektedir.

Gelelim Engin Günaydın’ın Senaristliğine

Komedi, dram türünde yazdığı ilk senaryo VAVİEN filmidir. Taylan Biraderlerin yönettiği filmde  karısı ve çocuklarıyla mutsuz bir aile hayatı süren Celal’in abisiyle kurdukları iş de batınca karısının biriktirdiği paralarla pavyonda tanıştığı bir kadınla kurmayı hayal ettiği gelecek ve sonrasında gelişen olaylar seyirciyi bazen üzmüş bazen de güldürmüştür. Günaydın bu filminde karakterleri çizmede gösterdiği başarıyla, diyalog yazarlığıyla, merak unsurunu canlı tutmasıyla ne kadar başarılı bir senaryo yazarı olduğunu kanıtlamıştır.

Netflix’te gösterilen ANDROPOZ dizinde de başrol oynayan Günaydın yine seyirciye yapaylıktan uzak replikler sunarken güldürmeyi, içini parçalamayı ve tekrardan güldürmeyi ihmal etmiyor.

Kıymetli oyuncu ve yazarın daha nice karakterler canlandırması ve yazması dileğiyle…

Editör: Fatih Düz – 11.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Erkekleri Doğrama Cemiyeti Manifestosu’nun Yazarı Valerie Solanas’ı Yakından Tanıyalım!

    Duygularınıza Göre Göz Renginiz Değişebilir!