içinde

Bill Gates ChatGpt’nin Büyüsüne Kapıldı

Microsoft’un kurucusuna göre, yapay zeka insan beyninin yapabildiği her şeyi yapabilecek, ancak hafızasının boyutu veya işlem hızı gibi pratik sınırları olmadan işleyebilecek.

ChatGPT’den büyülenen Bill Gates, AI’yı GPU’dan sonra 2. devrim niteliğindeki teknoloji olarak adlandırıyor

“Yapay Zeka (AI), Bill Gates’in 67 yaşındaki hayatındaki ikinci gerçekten önemli teknolojik devrimdir,” diyor Gates.

Microsoft Corporation‘ın kurucu ortağı olan Bill Gates, salı günkü blogunda teknolojiye olan hayranlığını dile getiriyor ve AI‘ın gelişiminin bilgisayar veya internet icadı kadar önemli olacağını öngörüyor. “Hayatımda, beni devrim niteliğinde olduğunu düşündüğüm iki teknoloji demosu gördüm,” diye yazıyor Gates, “İlk kez 1980’de bir grafik kullanıcı arayüzü demo’su Microsoft’un gelecekteki yönünü ilham kaynağı oldu.”

“İkinci büyük sürpriz” ise 2022’de Gates’in OpenAI ChatGPT‘yi AP biyoloji sınavından geçmeye meydan okumasıdır, diyor Gates. “Bu meydan okumanın onları iki veya üç yıl meşgul edeceğini düşündüm. Ama sadece birkaç ayda tamamladılar.”

AI temel bir unsur

ChatGPT, çevrimiçi sorulara doğal ve insana benzer şekilde yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Ocak 2023’te Microsoft, başlangıçta kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tasarlanan OpenAI‘ye milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Şirket, Azure bulut hizmetleri aracılığıyla satışa sunulan bazı AI araçları sunuyor ve yakın zamanda tüm MS Office paketini GPT-4 teknolojisiyle güçlendirdi.

3 Important Ways Artificial Intelligence Will Transform Your Business And Turbocharge Success
Görsel: Forbes

Mikroişlemci, kişisel bilgisayar, internet ve mobil telefonun icadı gibi, AI’ın gelişimi “temel” olarak tanımlanabilir, diyor Gates. Bu, insanların birbirleriyle iletişim kurma, seyahat etme, öğrenme ve çalışma şekillerini değiştirecek. Bu, tüm endüstrilerin nasıl çalıştığına da etki edecek. İşletmelerin bunu ne kadar iyi kullandığına göre öne çıkacağını da ekliyor.

Gates, AI’daki mevcut gelişmelerin teknoloji sektöründe önemli bir değişikliğe neden olduğunu belirten son teknoloji titani. Eric Schmidt ve Jeff Bezos gibi önceki Google CEO’su ve Amazon CEO’su gibi isimler, veri tabanlı makine öğrenmenin bütün endüstrileri dönüştürebileceğini belirterek ona katılıyorlar.

AI tartışmaları için dengeli bir yaklaşım

“Bir insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilecek, ancak hafızasının boyutu veya çalışma hızı üzerinde herhangi bir pratik sınırlama olmaksızın. Bu, derin bir değişiklik olacak.”

Gates, yapay zeka ile ilgili tartışmalarda dengeli bir yaklaşım benimsemeyi savunuyor ve potansiyel faydalarının yanı sıra “korkularını” da göz önünde bulundurmayı öneriyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde eğitim ve sağlık için yapay zeka araçlarına yönelik hükümet ve hayırsever yatırımlar yapılmasını da destekliyor.

Ancak, herkes Gates ile aynı fikirde değil. Daha önce, sanat ve edebiyat dünyasından Noam Chomsky ve Steven Spielberg gibi ünlü kişiler, ChatGPT gibi teknolojinin evrimini “kötülüğün banalliği” olarak nitelendirdiler.

Bu arada, Google, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bir ChatGPT rakibi olan Bard AI‘ı piyasaya sürdü ve Google ile Microsoft arasındaki yapay zeka rekabetini ateşleyeceğe benziyor.

Editör: Doruk Adakoğlu – 25.03.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    James Webb Uzay Teleskobu Yeni Veriler Elde Etti!

    Ubisoft’tan Oyun Diyalogları İçin Yeni Yapay Zekâ Aracı: Ghostwriter