içinde ,

Bilim İnsanlarının Mısır Piramitleri Hakkındaki Yeni Buluşu

Bilim insanları, Eski Mısırlıların binlerce yıl önce devasa Giza Piramitleri’ni nasıl inşa etmeyi başardığına dair uzun süredir devam eden bir teori üzerinde çalışıyorlardı. Bunun sonucunda Nil nehrini araştırmaya karar verdiler. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nden coğrafyacı Hader Sheisha liderliğindeki araştırmacılar, Mısır’daki Nil nehrinin son 8.000 yılda neye benzediğini yeniden yapılandırmaya yardımcı olmak için paleoekolojik ipuçlarını kullandılar.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda 24 Ağustos’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, piramit inşaatçılarının inşaat malzemelerini taşımak için nehrin “artık dağılmış” bir kolundan yararlandıklarını belirlediler. Çalışma, bulguların “yaklaşık 4500 yıl önce eski su manzaralarının ve daha yüksek nehir seviyelerinin Giza Piramit Kompleksi’nin inşasını kolaylaştırdığını” gösteriyor.

Büyük Piramit yaklaşık 455 fit yüksekliğindedir ve MÖ 26. yüzyılda Firavun Khufu tarafından görevlendirilerek inşası tamamlanmıştır. 5,75 milyon ton (Empire State Binası’ndan 16 kat daha fazla) birleşik kütleye sahip 2,3 milyon taş bloktan oluşan bu devasa piramit, Giza’daki piramit grubunun en büyüğüdür. Diğer iki ana piramit, Khufu’nun oğlu Khafre ve torunu Menkaure’ye aittir.

Eski mühendisler, hidrolik asansör yerine sel kullandı!

Bilim insanları, eski Mısırlıların, dev yapıları inşa etmek için gereken tonlarca kireçtaşı ve graniti taşımak için Nil’in eski kısımlarını sömürmüş olmaları gerektiğini uzun zamandır araştırıyorlardı. (Nil’in mevcut su yolları, kullanım için piramit alanlarından çok uzaklaştığı da şu an bilinmektedir.)

“Akarsu-liman kompleksi” hipotezi olarak bilinen bu açıklama, eski Mısırlı mühendislerin, piramidin bulunduğu yerden Nil’in Khufu koluna, nehrin taşkın ovasının batı kenarı boyunca küçük bir kanal kesip taradıklarını varsayıyor. Nehrin dibine kadar havzalar mevcut. Araştırmacılar, yıllık sel sularının hidrolik bir asansör gibi çalıştığını ve büyük taş bloklarını şantiyeye taşımalarına izin verdiğini söyledi.

Nil Nehri, Mısır’ın başkenti Kahire’nin güney banliyösü Kozzika’dan, şehir merkezinin yaklaşık 9 mil güneyinde akarken görülüyor. Araştırma ekibi, antik Nil taşkın yatağını yeniden inşa etmek için tekniklerin bir kombinasyonunu kullanarak, Mısırlı mühendislerin, inşaat malzemelerini Giza piramitlerinin bulunduğu alana taşımak için Nil’in şimdi kuru olan Khufu dalını kullanabileceklerini kanısına vardılar.

İlk olarak, binlerce yıl önce Khufu kolundaki su seviyelerini tahmin etmek için Giza taşkın yatağından 2019 yılında açılan karotların kaya katmanlarını analiz ettiler. Ayrıca, yüksek su seviyelerinin göstergesi olan bitki örtüsü açısından zengin alanları belirlemek için de Khufu bölgesindeki kil yataklarından elde edilen fosilleşmiş polen tanelerini incelediler. Verileri, Khufu bölgesinin Mısır’ın Eski Krallık döneminin ilk yarısından, MÖ 2700’den 2200’e kadar, muhtemelen üç ana piramidin inşasının gerçekleştiği sırada geliştiğini gösterdi. Ayrıca çıkan sonuçlara göre, Firavunlar Khufu, Khafre ve Menkaure döneminde bu dal hala yüksek su seviyelerine sahipti.

Araştırma ekibi, “Üçüncü hanedandan beşinci hanedanlığa kadar, Khufu şubesi, piramit şantiyesinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine açık bir şekilde elverişli bir ortam sunarak, inşaatçıların taş ve malzemelerin tekneyle taşınmasını planlamalarına yardımcı oldu” dedi. Ancak Mısır’ın Geç Döneminde, MÖ 525-332 yılları arasında, Khufu şubesinin su seviyeleri düşüş göstermişti. MÖ 332’de Büyük İskender Mısır’ı fethettiğinde, Khufu kolu sadece küçük bir kanaldı.

Bilim insanlarının en büyük yorumu ise; “Nil’in geçmiş Khufu dalı, eski mühendislerin muazzam taş bloklarını hareket ettirmesine ve bugün bildiğimiz muhteşem piramitleri inşa etmesine izin verecek kadar yüksekti”, cümleleri tüm Dünya’da nam saldı. Araştırmalar ise halen devam ediyor.

Editör: Sümeyye Özmen – 27.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İptal Edilen Festivaller Hakkında

    Yeşilçam’ın En Sevilen 7 Filmi