içinde

HavalıHavalı

Bildiğiniz Gibi Değil! Yanlış Bilinen Efsaneler ve Gerçekler

Cam yüksek viskoziteli bir sıvıdır.

Açıkçası cam su gibi değil, hatta pekmez gibi değil, ancak ultra yavaş akan bir sıvı olacak şekilde süper yüksek viskoziteye sahip olarak karakterize edilebilir mi? Şey, hayır. Bu efsane, eski binalardaki pencere camının tabanda tipik olarak daha kalın olmasından kaynaklanmaktadır. Sözde, cam eşit kalınlıktaydı ancak zamanla yavaş yavaş “sarktı” ve tabanı kalınlaştırdı. Gerçekte, cam katı olarak kategorize edilir, ancak ‘eski günlerde’ eski moda yöntemleri kullanarak mükemmel bir cam bölmesi elde etmek zordu. Bir zanaatkar makul derecede düz bir cam parçası yaptığında, camı boyuta keserdi ve bir taraf diğerinden daha kalın olsaydı, stabilite için o tarafı dibe koyardı.

Japon balığının sadece üç saniyelik bir hafızası vardır.

Japon balığı kötü anılara sahip olmakla ünlüdür. Ancak bu turuncu su canlılarının şeyleri sadece üç saniye hatırlayabildikleri fikri bir efsanedir. Bu yanlış gerçek sadece yıllar boyunca çeşitli çalışmalarla tartışılmakla kalmadı. Bazı araştırmalar akvaryum balıklarının beş aya kadar bir hafıza süresine sahip olabileceğini bile gösteriyor.

Yıldırım asla aynı yere iki kez çarpmaz.

Bu efsane sadece yanlış değil, tehlikeli derecede yanlış. Yıldırım genellikle aynı yere en azından yakın bir çevrede iki kez çarpar. Bir yıldırım fırtınası sırasında kendinizi dışarıda dururken bulursanız, o noktada bir şekilde korunuyormuş gibi yıldırımın çarptığı yerde durmanızı öneren bir açık havada veya tahminci yoktur. Bunun yerine, barınak bulmanız, pencerelerden uzak durmanız ve metal veya elektriksel herhangi bir şeye dokunmaktan kaçınmanız gerekir.

Beynimizin sadece yüzde 10’unu kullanıyoruz.

Birçok insan insanların beyinlerinin sadece yüzde 10’unu kullandığına inanır; Scarlett Johansson’ın oynadığı 2014 filmi Lucy’nin konusu bile bu. Ancak nörolog Barry Gordon Scientific American’a verdiği demeçte, bu bir efsaneden başka bir şey değil. İnsanların “beynin hemen hemen her bölümünü kullandığını” ve beynin çoğunun” neredeyse her zaman aktif “olduğunu söylüyor.

Muz ağaçta yetişir.

Muzlar ağaç büyüklüğünde bir şey üzerinde büyür, ancak muz “ağacı” aslında bir ağaç değildir. 25 metreye kadar büyüyebilen muz bitkisi aslında dünyanın en büyük çok yıllık bitkisidir. Bir muz bitkisini dikkatlice incelediğinizde, odunsu lifleri olmadığını fark edeceksiniz. Güçlü sapları ve yaprakları vardır, ancak ağaç olarak nitelendirilecek gövde ve dallardan yoksundur.

Marie Antoinette bir keresinde “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!” demişti.

“Bırakın pasta yesinler!” 17. veya 18. yüzyılda köylülerin ekmeği olmadığı söylendiğinde “büyük bir prenses” tarafından konuşulduğu söylenen Fransızca ifadenin geleneksel çevirisidir. Fransızca ifade, lüks bir yiyecek olarak kabul edilen tereyağı ve yumurta ile zenginleştirilmiş bir ekmek olan tatlı çörekten bahsediyor. Alıntı, ya prensesin açlıktan ölen köylüler için anlamsız saygısızlığını ya da kötü durumlarını anlamadığını yansıtmak için kullanılır.

Bu tabir genellikle Marie Antoinette’e atfedilirken, Fransız Devrimi’nden önce de atıfta bulunuluyor, bu da alıntının Antoinette’den kaynaklanmasının imkansız olduğu ve muhtemelen onun tarafından konuşulmadığı anlamına geliyor.

Köpekler sadece siyah beyaz görür.

Hayır, köpekler dünyayı siyah beyaz görmüyor. Veteriner Barbara Royal, HuffPost’a köpeklerin “gördüğümüz tüm renkleri görmediklerini ancak aslında renkleri ayırt edebildiklerini” açıkladı.

Editör: Ayşe Tunç – 31.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bu Mendil Nasıl Girdi Hayatımıza Hiç Merak Ettiniz Mi? İşte Mendille İlgili Bilgiselimiz

    Hangi Starbucks İçeceğini İçmen Gerektiğini Söylüyoruz!