içinde

MuhteşemMuhteşem

Müzik Dinlemekten Neden Keyif Alıyoruz?

Birkaç enstrüman ve güzel şarkı sözleri duymak bazen gözyaşlarımızın dostu oluyor, bazen ise neşemizi paylaşıyor. Gittiğimiz yolun farkında olmuyoruz adeta, bir şeyleri daha anlamlı kılıyor.

Hislerimiz bu yönde, peki bunun bilimsel açıklamasını merak ediyor musunuz?

Yeni keşfettiğimiz müzikler bizim için pek bir anlam ifade etmese de birkaç dinleyişten sonra hoşumuza gitmeye başlar. Bunun nedeni artık sözlere ve melodiye alışkın oluşumuzdur. Her bir cümle sonrasında beynimiz diğer cümleyi de tahmin etmeye çalışarak kendine bir nevi oyun bulmuştur. Sözleri ezberleyecek kadar iyi bilmemiz beynimizi tatmin eder, bundan haz duyar. Tabii ne kadar çok dinlersek bununla orantılı olarak kısa süre içinde bıkarız. Artık bunu tamamen bildiğini fark eden ve duyduğu haz azalan beynimiz bu şarkıdan uzaklaşır. Yenilerini tahmin etmek ister. Uzaklaştığımız şarkı ise belki bir ay belki de bir yıl sonra yine dinlemekten hoşlanacağımız şarkılar kategorisine girmiştir. Çünkü beynimiz o süre içerisinde sözleri unutmaya başlamıştır.

Müzik dinlerken mutluluk hormonlarından olan olan dopamin salgılanır. Eğer bunu arkadaş grubunuzla yaparsanız ise endorfin seviyeniz artar. Fakat bunu bilip yine de müziğin şiddetini arttırmamak gerekir. Çünkü kulağımız yalnızca 20 ila 20.000 Hertz arasındaki seslere duyarlıdır.

Tabii ki o şarkı anılarınızı yansıtıyor olabilir, arkada çok sevdiğiniz bir enstrüman olduğu için dinliyor olabilirsiniz veya sanatçısına bayılıyorsunuzdur. Ama az önce anlattığım bilimsel olan kısım tüm bunlara ağır basmakta.

Birçoğumuzun da bildiği inek örneğini atlamadan geçmeyelim yine de. Yapılan bir karşılaştırma deneyi sonucu belli saatlerde müzik dinletilen ineklerin %3 daha fazla süt ürettikleri keşfedildi. Ayrıca klasik müzik dinleyen bitkiler enteresan şekilde hızlı büyüyor.

Evet, artık siz de müzik dinlerken bunun beyninizin bir oyunu olduğu bilinciyle dinleyip tuhaf hissedeceksiniz…

Editör: Sümeyye Özmen – 06.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dillerin Doğuşu : Babil Kulesi Miti

    Hangi Renk Kişiliğinle Uyumlu? Hadi Test Et!