içinde

MuhteşemMuhteşem

Kekeme İnsanlar Takılmadan Konuşamıyorken Nasıl Şarkı Söyleyebiliyor?

Kekemelik; kelimeler, sesler ya da hecelerin tekrarlanması, konuşma sırasında duraklama veya dengesiz konuşma hızı ile karakterize bir konuşma bozukluğudur.

Genellikle 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ani korku, stres ve travma çocuğun kekeme olmasına neden olabilir. Ancak sonradan oluştuğu gibi doğuştan, genetik olarak da oluşabilir.

Erken dönem kekemelik, müdahale edildiği taktirde 5-6 yaş arası çocuklarda geçicilik söz konusudur. Kız çocuklarında erkek çocuklarına nazaran daha çok atlatma söz konusudur. Bunun nedeni erkeklerin ergenlik dönemlerinde ses telleriyle fazla uğraşmasından kaynaklanır. Genelde 11,12 yaşlarında görülür.

Yetişkin bireylerde ise kekemelik kalıcıdır. Fakat yine de konuşma akıcılığını kazanmak için konuşma terapistlerine gözükmekte fayda vardır. Çünkü kekemeliğin herhangi bir ameliyatı bulunmamaktadır.

Ayrıca kekeme insanların zeka ortalaması normal insanlara göre 14 daha fazladır.

Peki, kekemeler nasıl takılmadan şarkı söyler?

Aslında bunun çok basit bir açıklaması vardır. Konuşma sırasında beynin sol tarafı aktiftir, sayı sayarken veya şarkı söylerken ise sağ tarafı aktiftir. Sağ tarafta daha çok mantıksal düşünme gerektirmeyen eylemler yapılır.

Yani sanıldığı gibi bunun için beyni bir bütün olarak kullanmayıp ayrı parçalarıyla kullanmış bulunuyoruz.

Ayrıca kekemeler sadece şarkı söylerken değil, fısıldıyorken veya kendi seslerini duymadan konuşuyorken de takılmıyorlar.

Bazı bilim adamları ise her kekeme görünen insanın kekeme olmadığını, sadece beynin sol tarafında bir birleştirme sorunu olduğunu düşünüyor. Bununla ilgili çalışmalar devam etmekte.

Bizim onlara edebileceğimiz en büyük yardımlardan biri ise konuşmalarına değil dediklerine odaklanmak olacaktır. “Düşünerek konuş, sakin ol.” “Heyecan yapma, yabancı mı var?” demek yerine bu konuyu sürekli açmamak gerekir. Eğer bu kalıpları kullanarak ona yardımcı olmaya çalışırsanız aksine kötü bir şey yapmış olacaksınız. Çünkü bu cümleler çocuğun veya bireyin kekemeliğine daha çok odaklanmasına neden olur. Kekemelik hiçbir şeye engel değildir, onları ötekileştirmeyelim ve bunu bir sorun olarak algılamayalım.

Editör: Astropower – 10.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Restore Ettiği Bukeleon Sarayı Kazı Çalışmaları

    Siyahtan Maviye Bir Kayboluş Öyküsü: Önlük