içinde

MuhteşemMuhteşem

Kırık Kalp Sendromu

Bazen bilerek, bazen bilmeyerek kırdığımız kalplerin iyileşemezse Kırık Kalp Sendromuna yakalandığını biliyor muydunuz? Açıkçası ben de bilmiyordum. Tesadüfen karşılaştım kendisi ile. Sevdiğimiz birini kaybettiğimizde ya da kaybetme korkusu yaşadığımızda da bu sendrom belirebiliyormuş. Birini terk ettiğimizde ya da “Şunu yaparsan bırakır giderim,” “Bu sözü bir daha duyarsam, beni göremezsin” dediğimizde kalpte hiç kapanmayacak bir yara açıyoruz. Bu yara kapanmadığında kabuk bağlamak yerine iyice derinleşiyor ve bir hastalığa kapı açılmış oluyor. Buna da Kırık Kalp Sendromu deniyormuş.

Nefes darlığı ve göğüs ağrısı yakınmaları oluştuğunda akla ilk kalp krizi geliyor. Ancak altında Kırık Kalp Sendromu olabilir. Düşmana bile söylenmeyecek sözleri sevdiğimiz birine söylerken iki defa düşünmek gerekiyor. Yoksa bu sendrom ile baş başa bırakabiliriz.

Sevgi ile atan kalbimiz bir gün sevgisizlikten durabilir. Ya da durma noktasına geldiğinde hiçbir doktor merhem olamayabilir yaramıza. İşte o duruma gelmeyen kalbe gerekli olan tek şeyin kan değil, aynı zamanda sevgi olduğunu da bilip çevremizdeki insanları tekrar gözden geçirerek, yola öyle devam etmeliyiz.

Dünya sağlık örgütlerine göre, 2014 yılında dünya çapında 10 milyon kişi (tüm ölümlerin yüzde 37’si), ülkemizde ise, 2016 verilerine göre; 163 bin kişi (tüm ölümlerin yüzde 40’ı) kalp ve damar hastalıkları sonucunda hayatını kaybetmiş. Kalp hastalığından biri öldüğünde genellikle sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar akla gelir. (Sigara, alkol sağlığa zararlıdır) Bunlar da önemli bir faktör olsa da, duygusal çöküntüler de önemli bir rol oynuyor. Bir eş hayatını kaybedince, kadın ya da erkek üzerinden çok geçmeden hayatını kaybediyor. Bunun örneklerini görmüşüzdür ya da duymuşuzdur. “Kalbi bu acıya dayanmadı” deriz hatta ardından. Aslında bilmeden de teşhisi koyuyormuşuz meğer. Halk arasında “Acıya dayanmamak” tanımı, tıpta Kırık Kalp Sendromu” imiş meğer. Yaşayarak öğrenmiyoruz, öğrenerek yaşıyoruz. O da bunun kanıtlarından.

Kalp krizini taklit ettiğini belirtmiştim. Bu konu ile Doç. Dr. Refik Erdim şunları söylüyor, “Kesin tanı ise kalp anjiyosuyla konulabiliyor. Kalp krizinde anjiyo sonucunda kalp damarlarında tıkanıklık saptanırken, kırık kalp sendromlu hastaların damarların damarları ise tamamen açık oluyor.” Yorum katmadan bilgiler dahilinde ilerleyelim. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr Refik Erdim Kırık Kalp Sendromuna yol açan en önemli etkenlerin duygusal ve fiziksel stresler olduğunu söylüyor. Eş, sevgili veya işten ayrılma, herhangi bir konuda aşırı korkuya kapılma, fiziksel bir saldırı da yol açabiliyor. Fiziksel stres ise, ağrılı diş çekimi, cerrahi bir müdahale de bu sendromu tetikleyebiliyor. Yani bir yakınınız saydıklarımızın birisini yaşadıysa bir süre kendisi ile baş başa bırakmak en doğrusu. Kendisini rahat ve uygun hissettiğinde anlatmalı. O zamana kadar beklemede kalalım.

Ayrıca bu sendromun kadınlarda daha çok görüldüğünü söylüyor Refik Erdim. Yani kadınlar regl gününde ise, menopoz döneminde ise, yani hormonların yükselişe geçtiği zamanları yaşıyorsa dikkatli olmakta fayda var. Beyler, burada işiniz çok zor. Allah kolaylık versin.

Referans aldığım yazı çok detaylı. Ben kısa kısa değinmeye çalıştım. Bu konuyu merak eden dostlar için linki bırakıyorum. Oradan yazıya ulaşabilirsiniz. Son olarak sevgi ile atan kalpler çok yaşasın.

Editör: Astropower – 21.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Selin Sabcıoğlu tarafından yazıldı

Merhaba,
Adım Selin Sabcıoğlu. 22 Şubat 1990 tarihinde, Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğdum. Üç kız kardeşiz, ben ortancayım. İlkokul ve liseyi Polatlı'da okudum. Lise mezunuyum. 20 yaşından bu yana yazmayı seviyorum. Şiir ve deneme yazıları yazıyorum. Kültür Çıkmazı e-dergisinde gönüllü yazarlık ve sanatçılarla söyleşiler yaptım. Karaborsa Şiirler, Empati proje kitaplarında şiirlerim ve yazım yayınlandı.
Bunların haricinde resim yapmayı ve müzik dinlemeyi seviyorum. Ailemle birlikte Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum ve el emeği ürünler üretiyoruz.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Kırık Kalp Sendromuna birçok kez yakalandigimdan eminim. Gerçekten kimseye koşullu yaklasmamak gerekiyor. En başta ebeveynler böyle yaklaşmamalı. En basit şekilde “şunu sunu yapmazsan seni evlatlıktan reddederim” cümlesi o çocuğu o kadar zedeler ki… emeğinize sağlık. Aslında köşe yazısı değil bilim kategorisinde olmalı bu. Değiştirelim hemen 🙂

    Saçlarınız Karakterinizi Anlatıyor

    Okinawa’nın Trajik Tarihi: Halk Hala Amerikan Askeri Üsleri Tarafından Zehirleniyor!