içinde

Olası Uzaylı Sinyali: Wow! Uzaylılar Bize Merhaba Demeye Mi Çalışıyor?

Wow! sinyali, 15 Ağustos 1977’de Ohio Eyalet Üniversitesi’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Big Ear radyo teleskopu tarafından tespit edilen ve daha sonra dünya dışı istihbarat araştırmalarını desteklemek için kullanılan güçlü bir dar bant radyo sinyaliydi. Sinyal, Yay takımyıldızı yönünden geliyor gibi görünüyordu ve dünya dışı kökenli olması beklenen işaretlerini taşıyordu.

Gökbilimci Jerry R. Ehman, birkaç gün sonra kaydedilen verileri incelerken anomaliyi keşfetti. Sonuçtan o kadar etkilenmişti ki, sinyalin yoğunluğunun okunduğu “6EQUJ5” bilgisayar çıktısını daire içine aldı ve “Wow!” yorumunu yazdı

Tüm sinyal dizisi, Big Ear’un gözlemleyebildiği 72 saniyelik pencerenin tamamı boyunca sürdü, ancak Ehman ve diğerlerinin daha sonraki birkaç denemesine rağmen, o zamandan beri tespit edilmedi. Doğal ve insan yapımı kaynaklar da dahil olmak üzere emisyonun kökeni hakkında birçok hipotez ileri sürülmüştür, ancak bunların hiçbiri sinyali yeterince açıklamamaktadır.

Wow!  Sinyalin saptanabilir bir modülasyonu yoktu- radyo dalgaları üzerinden bilgi iletmek için kullanılan bir teknik- şimdiye kadar tespit edilen dünya dışı bir radyo iletimi için en güçlü aday olmaya devam ediyor.

Yoğunluk

Sinyal yoğunluğu sinyal-gürültü oranı olarak ölçüldü ve gürültü (veya taban çizgisi) önceki birkaç dakikanın ortalaması alındı. Sinyal 10 saniye boyunca örneklendi ve ardından 2 saniye süren bilgisayar tarafından işlendi. Her bir frekans kanalı için sonuç, çıktıda tek bir alfa sayısal karakter olarak çıktı, 10 saniyelik ortalama yoğunluğu temsil eden eksi taban çizgisi, sinyalin standart sapmasının boyutsuz bir katı olarak ifade edildi.

Bu özel yoğunluk ölçeğinde, bir boşluk karakteri 0 ile 1 arasında, yani taban çizgisi ile bunun üzerindeki bir standart sapma arasında bir yoğunluğu belirtir. 1’den 9’a kadar olan sayılar, karşılık gelen numaralandırılmış yoğunlukları (1’den 9’a kadar) belirtmektedir; 10 ve üzeri yoğunluklar bir harfle belirtilmiştir: “A”, 10 ila 11 arasındaki yoğunluklara, “B” ila 11 ila 12 arasındaki yoğunluklara karşılık gelir. Wow! sinyalin ölçülen en yüksek değeri “U” idi (30 ile 31 arasında bir yoğunluk), yani arka plan gürültüsünün otuz standart sapma üzerinde.

Sinyalin kaynağına ilişkin hipotezler

Wow! kaynağı ve doğası hakkında bir takım hipotezler geliştirilmiştir. Ancak hiçbiri yaygın bir kabul görmemiştir. Daha zayıf bir sürekli sinyalin yıldızlararası parıldaması -aslında atmosferik parıldamaya benzer- bir açıklama olabilir, ancak bu, sinyalin kaynağında yapay olma olasılığını dışlamaz. Önemli ölçüde daha hassas Çok Büyük Dizi , sinyali algılamadı ve Çok Büyük Dizinin algılama eşiğinin altındaki bir sinyalin, yıldızlararası parıldama nedeniyle Big Ears tarafından algılanma olasılığı düşüktür. Diğer hipotezler arasında dönen bir deniz feneri benzeri kaynak, frekansta süpürme yapan bir sinyal veya tek seferlik bir patlama yer alır.

Ehman 1994’te şunları söyledi: “Onu 50 kez aradığımızda tekrar görmeliydik. Bir şey bunun Dünya kaynaklı bir sinyal olduğunu ve bir parça uzay enkazından yansıdığını gösteriyor.” Daha sonra, daha fazla araştırma, uzay kaynaklı bir yansıtıcının gözlemlenen sinyali üretmek için ihtiyaç duyacağı gerçekçi olmayan gereksinimleri gösterdikten sonra, şüpheciliğinden bir şekilde vazgeçti. Sinyalin 1420 MHz frekansı da korumalı spektrumun bir parçasıdır: 2010 yılında yapılan bir araştırma, bitişik frekans bantlarından müdahale eden veya spektrum içinde yasadışı olarak iletim yapan karasal kaynakların birkaç örneğini belgelemesine rağmen, karasal yayınların yasak olduğu astronomik araştırmalar için ayrılmış bir frekans aralığı. 1997 tarihli bir makalesinde, Ehman, kaynağın askeri olabileceği veya başka bir şekilde Dünya’ya bağlı insanların bir ürünü olabileceği olasılığını kabul ederek “yarı geniş verilerden büyük sonuçlar çıkarmaya” direniyor. John Michael Godier ile 2019’da yapılan bir röportajda Ehman şunları söyledi: “Wow! sinyalinin kesinlikle dünya dışı zekadan gelen ilk sinyal olma potansiyeline sahip olduğuna ikna oldum.”

Wow! Sinyal takipleri

Yıllar boyunca, diğer birçok gökbilimci Wow! Sinyal, ya açıklamaya çalışıyor ya da yerini değiştiriyor. Ancak Shostak gibi gökbilimciler için sinyal, gerçekten de yıllar içinde yapılan birçok benzer tespitten sadece biri.

Shostak: “Bu çıktıya bakan ve bu verileri her türlü şekilde yorumlayan insanlardan ayda en az bir kez e-posta alıyorum” diyor. İnsanlar genellikle bunu insanlara doğrudan mesaj olarak gönderilen bir uzaylı kodu olarak görürler. Çıktıdaki sayıların ve harflerin kombinasyonunun, gözlemevinde çalışan gökbilimciler tarafından belirlenen bir kural olduğunun farkında değiller. Çıktılar dokuzdan büyük sayıları işleyemez, bu nedenle ekran, artan her yoğunluk sırası için “B” ile başlayan harfler arasında geçiş yapar.

Shostak, “İnsanlar mesajın ne olduğunu veya uzaylıların ne kadar büyük olduğunu anladıklarını düşünüyorlar.” diye ekliyor. “Ve bir düzine sayı gibi ve tüm bu çıktıların yaptığı şey size yoğunluk seviyesini vermek.”

Ancak bu, insanlığın uzaylılardan gelen ilk mesajı olsa bile, Ehman’ın hala ne söylenmiş olabileceğine dair bir tahmini yok.

Editör: Fatih Düz – 16.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Emir Timur’un Mezarının Açılması Gerçekten Lanet Mi Getirdi?

    Masal Gibi Karnaval Şehri | Çek Cumhuriyeti, Prag’a Gidecekler Önce Buraya Bakmalı