içinde

HavalıHavalı

İrlandalı Tuatha Dé Danann Efsanesi

Tuatha Dé Danann, İrlandalı efsanevi bir doğa üstü insan veya varlık ırkının adıydı. Birkaç adla bilinirler; ancak birincil adı Tuatha De Danann, Tanrıça Danu’nun halkı veya halkları anlamına gelir.

Adının başlangıçta yalnızca Tuatha De, yani “Tanrıların halkı” olduğuna inanılıyor ancak orta çağda, el yazmalarını çeviren veya yeniden yapan Hristiyan keşişler nedeniyle Tuatha De Danann olarak değiştirildiğine inanılıyor.

Tuatha Dé Danann hakkında bildiklerimizin çoğu, var olan en ilginç İrlanda El Yazmalarından biri olan Dört Ustanın Annals’ından geliyor. El yazması, İrlanda Kindom’unun Yıllıkları ve Donegal’in Yıllıkları olarak da bilinir. (Veya Donegal Yıllıkları)

Annals of the Four Masters’a göre Tuatha Dé Danann MÖ 1900’den MÖ 1700’e kadar 200 yıl hüküm sürdü.

Tuatha Dé Danann nereden geldi?

Tuatha De Danann, Nemed’in torunlarıdır. Nemed, “Muintir Neimhidh” daha doğrusu Lebor Gabala Erenn’de yazıldığı şekliyle Nemed halkıydı. Liderin adı Nemed’di, dolayısıyla onunla birlikte olanlara Nemed halkı denirdi.

Lebore Gabala Erenn’e göre:

Dünya Çağı, 2850.

Neimhidh İrlanda’ya geldi. Neimhidh’in halkıyla birlikte gelişinin on ikinci gününde, Neimhidh’in karısı Macha öldü. Onunla birlikte olan dört bey şunlardı: Sdarn, Peygamber Larbhainel, Fearghus Leithdheirg ve Ainninn. Bunlar Neimhidh’in dört oğluydu. Medu, Macha, Yba ve Ceara, bunların dört karısıydı.

Bunlar Neimhidh zamanında inşa edilen kaleler, temizlenen ovalar ve fışkıran göllerdir, fakat onlar için kesin yıllar bulunamamıştır.

Böylece onlara gerçekten Neimhidh denildiğini ve İrlanda’ya fazla bir geçmişleri olmadan geldiklerini görebiliriz.

Neimhidh’ten önce Parthalon’un halkı vardı:

”Dünya Çağı, 2820.”

Parthalon’un dokuz bin insanı Sean Mhagh Ealta Edair’de bir hafta içinde öldü, yani beş bin erkek ve dört bin kadın. Nereden Taimhlecht Muintire Parthaloin olarak adlandırılır. İrlanda’da üç yüz yıl geçmişlerdi.

İrlanda, Neimhidh’in gelişine kadar otuz yıl boşa geçmişti.

Böylece Parthalon’un halkı öldükten sonra Neimhidh’in geldiğini görüyoruz. Parthalon’lar aslında Magh Ithe savaşında Fomoryalılarla savaştı.”

”Dünya Çağı, 2530.”

Bu yıl ilk muharebe İrlanda’da yapıldı; yani Fomoryalılar’dan Garbh oğlu Goll’un oğlu Cical Grigenchosach ve annesi sekiz yüz kişi İrlanda’ya geldi, böylece onlar ve Parthalon’un halkı arasında Fomorianların yenildiği Sleamhnai Maighe Ithe’de bir savaş yapıldı. Parthalon tarafından, böylece hepsi katledildi. Buna Magh Ithe savaşı denir.”

Nemed’in Tuatha Dé Danann’dan önce geldiğini görüyoruz. Nemed Parthalon’dan sonra geliyor, Parthalon’un Fomorian’ları düşman olarak görüyor.

Nemed, klan adı Clann Neimhidh, Nemed’in çocukları ve Medliler Fomorlular tarafından ezildi, Nemed’in lideri vebadan öldü, klanın geri kalanı Fomorianların zulmü nedeniyle öldü ya da kaçtı.

Kaçan kabilelerden biri, Falias, Murias, Finias ve Gorias olmak üzere dört şehirde yaşamaya devam eden Tuatha Dé Danann oldu. Bunlar, Lebor Gabála Érenn olarak bilinen istilalar kitabına göre İrlanda’yı çevreleyen adalardı.

Bir versiyon İskoçya’ya gittiklerini söyledi.

İrlanda’nın Tuatha’nın geri dönmesinin 30 yıl önce harap ettiği söylenir.

Tuatha’nın gelişi gizemlidir, Sliabh an Iarainn olarak bilinen Connachta’daki Commaicne Rien dağlarında Connachta sahiline indiler. Aos sí gibi, gizemli bir şekilde sisten çıktılar, sisin gemilerini içerdiği söylenir.

Connactha’ya iniş güneşi kara bulutlarla kapattı ve İstilalar kitabına göre gemilerini yaktılar ya da gemileri sisin içinde kayboldu, bölgeyi saran bulutlar. Sisin içinden çıkmaları dışında orada ne olduğunu gerçekten kimse bilmiyor ve gemileri artık sisin kendisini giriş veya araç, hatta Mihver Mundi’yi kullanarak karaya çıkmış gibi değildi. Sanki bir portaldan gelmişler.

Lebor Gabála Érenn de aynı Danu halkından bahseder, Lebor Gabála Érenn ismi İngilizce’ye İstilalar Kitabı olarak tercüme edilen ‘İrlanda’nın Alınması Kitabı’ anlamına gelir:

”Onlara acı çeken Tanrı’dır, ancak onları dizginlese de,

Connacht’ın bir Conmaicne dağına,

korkunç hayaletler savaşı bulutlarında,

yüksek bir eylemle korku içinde indiler.

İrlanda’yı ayırt etmeksizin,

Gemiler olmadan, acımasız bir rotada,

yıldızların göğünün altında,

gökten mi yoksa yerden mi oldukları bilinmiyordu.”

Efsaneye göre, dağa inen geminin aksine gemilerinden suya indiler ve gemilerinden çıkarken gemiler görünmüyordu ve bir başka efsaneye göre gemileri çıktıkça yandı.

Ne yazık ki, hikayelerin kökeni ve bazı hikayelerin gerçek anlamı, hiç şüphesiz anlatıyı dinlerine uyacak şekilde değiştiren Hristiyan keşişler tarafından yeniden derlendikleri için kaybolur, ancak neyse ki, etkilenmemiş olabilecek başka teoriler iddia eden başka ortaçağ yazarları da vardı. Hristiyan keşişlerin çoğu tarafından ve diğer kaynaklarda buna benzer bazı hikayeler de yer almaktadır.

Tuatha Dé Danann daha sonra peri masalları haline gelecekti, ancak bir tür peri demeyi tercih ediyorum çünkü perilerin Tuatha Dé Danann ile hiçbir ilgisi olmayan başka hikayeleri de var. Lebor Gabala Érenn’e göre Aos si’ye dönüştüler.

Aos Si, çeşitli yerler, sular ve sis gibi görünümler gibi çeşitli Axis Mundi’ler aracılığıyla ulaşılan diğer dünyadır. En ilginç olanı, geldikleri yerlerden biri mağaralar, höyükler ve höyüklerdir. Tuatha Dé Danann’ın bu tür bir sis yoluyla aynı biçimde geldiği söylenir.

Tuatha temelde İrlanda’yı işgal etmek için dört şehrinden İrlanda’ya döndü ve üç savaştan sonra hala kontrolü elinde tutmayı başardılar.

Nuh’un Torunları

The Annals of Clonmacnoise kitabına göre, en erken dönemden MS 1408’e kadar İrlanda’nın yıllıkları olan Tuatha Dé Danann, aslında Nuh’un torunlarıydı.

14. bölümde şöyle diyor:

”Semiramis Raigne’nin 12’sinden Baleus’un 33’üne kadar, ikincisi, ilk hükümdarı Nuh’un oğlu olan Cham’ın oğlu olan Chus’un oğlu Nibroth tarafından başlatılan Assiria’da Raigned oldu.”

Devam eder:

”Bartholeme ve Halkının ölümünden sonra İrlanda 30 yıl harabe ve ıssızdı ve bu süre zarfında Assiria iki hükümdar tarafından yönetildi, yani 19 yaşında Baleus Secundus ve Altades…”

Parlayanlar

Tuatha’nın parlak olanlar olduğuna dair birçok hikaye var. Bunun el yazması kanıtını bulamadım. Bununla birlikte, birçok savaştan sonra tepelere çekildikleri ve Aos si’ye, elflere ve perilerin kendisine dönüştükleri söylendi ve bu, büyük olasılıkla, Aos si’nin üzerinde bir parıltı olduğu söylendiği için, parlamanın kaynağının geldiği yerdir. onlara.

Peki Tuatha Dé Danann kimdi?

Büyük tufandan sonra yaşayan efsanevi insanlar, bir kabile ve İrlanda klanıydılar. Büyük olasılıkla Nuh’un oğlu olan Çam’ın torunlarıydılar. Yaşadıkları gibi gizemli bir şekilde geldiler.

El yazmalarına ve hikayelere göre, onlar da Öteki Dünya’ya gidebilen ve periler dünyasına seyahat edebilen Aos si’nin bir parçasıydı.

Lugh’un mızrağı üzerinde durduğunda çığlık atan bir taş gibi büyülü güçleri ve hazineleri vardı. Anında öldürecek bir kılıç, çok isabetli bir sapan ve sonsuz yiyecek kaynağı olan Dağda Kazanı.

Lia Fáil’in taşı da Destiny’nin taşı bugün İrlanda’nın County Meath kentindeki Tara Tepesi’nde bulunabilir. 100’lerce yıl boyunca burası, İrlanda’nın Yüksek Krallarının açılacağı yerdi. Bu, birçok kralın açılışını yapmak için kullanılan tam taştır, ancak açılışı yapılan kayıtlara göre sonuncusu 500ad’de Muirchertach mac Ercae idi.

Bugün taş hala tepede duruyor, ne yazık ki son 20 yılda kültür, gelenek veya köken sevgisi olmayan, kimliği bilinmeyen neandertaller tarafından iki kez tahrip edildi.

Ünlü taş, Tuatha’nın hazinelerinden biriydi, İrlanda’nın kendisi kadar eski olduğundan, göreve başlayacağı zaman İrlanda kralının altında haykıracaktı.

Claieb adlı kılıç, kullanan kişi onu kınından çıkardığında kimsenin kaçamayacağı sihirli bir kılıçtı. Kılıç parlak bir ışık gibi parlıyordu.

Lugh’un mızrağı, tutulduğunda hiç kimsenin onu tutan kişiye karşı savaşamayacağı bir mızraktı.

Ayrıca, Coire ansik olarak bilinen ve onu deneyimleyen herkesi besleyecek ve tatmin edecek Dagda kazanı da vardı. Bir hikaye kazanın sınırsız yiyeceğe sahip olduğundan bahsediyor.

Tautha, Büyük Tufandan sonra yaşayan ilginç bir halktı.

En ilginç gerçek şu ki, bu insanlar büyük tufandan hemen sonra yaşadılar ve gizemli bir sisin içine indiler, iniş de tepelerde kaybolmaları kadar gizemliydi. 

Editör: Astropower – 28.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Antik Roma’nın Sıra Dışı İmparatoru Elagabalus’un Sansasyonel Yaşamı

    Cennet ve Dünya’nın Birleştiği Yer Eksen Mundi