içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Bilimsel Bir Tartışma; Uzaylılar Var Mı?

Uzaylılar söz konusu olduğunda, kimsenin somut bir şeyi olmamasına rağmen, herkesin bir fikri vardır. Ünlü fizikçi Enrico Fermi , 1940’larda Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nın üstündeki gece göğünün sağır edici sessizliğine bakıp bu evrende tek olup olmadığımızı öğrenmek istedi.

20. yüzyılın en büyük beyinlerinden biri bile şaşkına döndüyse, “tüm uzaylılar nerede?” Yine de onlar hakkında söylenecek çok şey var ve diğer dünyalarda veya farklı gerçekliklerde yabancı türler fikri, insan düşüncesi kadar eskidir.

Hangi nedenle olursa olsun, uzaylılar hayal gücümüze hakimdir ve açıkçası her zaman öyledir. Peki uzaylılar hakkında konuştuğumuzda ne demek istiyoruz? Varsa, görünüşleri hakkında en iyi tahminlerimiz nelerdir? Ve dürüst olmak gerekirse, gerçekte orada olma ihtimalleri nedir ve neden bu kadar umursayalım ki?

Uzaylılar var mı?

Milyon dolarlık soru bu, değil mi? Son 30 yılda binlerce ötegezegen keşfettik ve şu ya da bu şekilde bir uzaylı haberi duymadık. Sadece olasılıklar sorusuna bakarsak, uzaylıların varlığından şüphe etmek delilik gibi görünüyor. Yalnızca Samanyolu galaksisinde yaklaşık 400 milyar yıldız sistemi vardır ve bunların her birinin en az bir dış gezegene sahip olması neredeyse garantidir. Ayrıntılı olarak incelediğimiz sistemlerin çoğunda, yıldızlarının “yaşanabilir bölgesinde” iki veya üçü bulunan yarım düzine ötegezegen vardır. En azından önemli bir kısmı için yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği yıldızdan uzaklık aralığı.

Dünya Dışı İstihbarat Araştırma Enstitüsü, on yıllardır akıllı medeniyetlerden gelen radyo sinyalleri için gökyüzünü tarıyor. Çok sayıda yanlış pozitif olmasına rağmen, henüz “Merhaba Dünya” kadarını yakalamadı veya alamadı. Ancak buna ek olarak, James Webb Uzay Teleskobu veya Nancy Roman Teleskobu gibi yeni nesil bilim araçlarının çoğu, uzaylı yaşamı aramak için özel olarak tasarlanmıştır. Uzaylılar ile ilgili özel çalışmalar yapmaktadır.

Uzaylılar neye benziyor?

Uzaylılar, evrimlerinin ve gelişimlerinin doğası göz önüne alındığında (var olmaları durumunda) hayal edebileceğiniz her şeye benzeyebilir ve benzeyeceklerdir. Evrimsel biyolojide yakınsak evrim denen bir teori vardır . Bu fikre göre, coğrafi olarak izole edilmiş türlerin, yaşadıkları ortam nedeniyle aynı evrimsel uyarlamaları benimsemeleri muhtemeldir. İnsansı uzaylıların olduğu tüm bu filmler, gelecekteki uzaylı ilişkilerimizin Bağımsızlık Günü dışındaki her şeyden daha doğru bir temsili olabilir. Bahsettiğimiz uzaylıların öncelikle karada ve bizimkine benzer bir gezegende evrimleştiğini varsayalım. Bu durumda, daha benzersiz konfigürasyonlar olsa bile, yaptığımız fizyolojik gelişmelerin çoğuna sahip olacaklar.

Bununla birlikte, okyanuslarda evrimleşmiş herhangi bir şey için olduğumuzdan, karada gelişen uzaylılarda kendimizi tanımamız çok daha olasıdır, bu nedenle, akıllı yaşamın kanıtları için kozmosa baktığımızda kesinlikle düşünmemiz gereken bir şeydir ve ayrıca bize, evimize yakın birçok insanın fark ettiğinden daha yakın keşfedilecek çok sayıda uzaylı olduğunu hatırlatıyor.

Drake Denklemi ve Uzaylılar

Drake denklemi (Green Bank Denklemi ya da yanlışlıkla Sagan denklemi olarak da bilinir) dünya dışı yaşam arayışında önemli bir denklemdir.

Samanyolu galaksisi içerisindeki akıllı medeniyetin sayısını hesaplamak için kullanılan denklemdir. İlk kez radyo astronomu olan Frank Drake tarafından 1961 yılında ileri sürüldü. Bu denklem Drake denklemi olarak bilinse de eşitliğin oluşumuna John C. Llly , Carl Sagan ve Otto Struve gibi bilim insanlarının katkısı vardır.

{displaystyle N=R^{*}~times ~f_{p}~times ~n_{e}~times ~f_{l}~times ~f_{i}~times ~f_{c}~times ~L}

Bu denklemde:

N iletişim kurmayı umabileceğimiz uygarlıkların sayısı

R* Galaksimizdeki yıllık yıldız oluşma miktarı

fp Bu yıldızlardan kaç tanesinin gezegene sahip olduğu

ne Gezegene sahip yıldız başına düşen toplam yaşama elverişli gezegenlerin ortalama sayısı

fl Bu gezegenlerin arasında herhangi bir şekilde yaşama uygun bir ortamın oluştuğu gezegen sayısı

fi Bu yaşama elverişli gezegenlerden kaçında akıllı hayata geçildiği

fc Bu tür uygarlıklardan uzayda varlıklarına dair tespit edilebilir sinyal bırakabilecek kesim

L Bu tür bir uygarlık tarafından uzayda yayınlanan tespit edilebilir sinyalin süresi

Drake denklemine göre galaksimizde 10.000 akıllı medeniyet var olduğu tahmin edilmektedir.

Editör: Fatih Düz – 14.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Orkun Meriç tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yapay Zeka, Beyin Taramasıyla İdeolojinizi Tahmin Edebilecek

    Görme Engelli Bireyler İçin Hayatı Kolaylaştıran Teknolojiler