içinde

Vietnam Savaşı’nda Kullanılan Portakal Gazı ve Ardında Bıraktığı Korkunç İzler

Portakal Gazı (Agent Orange), Vietnam Savaşı sırasında ABD askeri kuvvetleri tarafından Kuzey Vietnam ve Viet Cong birlikleri için orman örtüsünü ve mahsulleri ortadan kaldırmak için kullanılan güçlü bir herbisitti (bitki öldürücü kimyasal). Çiftlik El Operasyonu olarak adlandırılan ABD programı, 1961’den 1971’e kadar Vietnam, Kamboçya ve Laos’a 20 milyon galondan fazla çeşitli herbisit püskürttü. Ölümcül kimyasal dioksin içeren Portakal Gazı, en sık kullanılan herbisitti. Daha sonra Vietnam halkı arasında ve geri dönen ABD askerleri ve aileleri arasında kanser, doğum kusurları, döküntüler ve ciddi psikolojik ve nörolojik sorunlar da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Çiftlik El Operasyonu (Operation Ranch Hand)

Vietnam Savaşı sırasında , ABD ordusu Çiftlik El Operasyonu kod adlı agresif bir kimyasal savaş programı yürüttü .

1961’den 1971’e kadar ABD ordusu, düşman Kuzey Vietnam ve Viet Cong birlikleri tarafından kullanılan orman örtüsünü ve gıda ürünlerini yok etmek için Vietnam’ın 4,5 milyon akrelik arazisine bir dizi herbisit püskürttü.

ABD uçakları yolları, nehirleri, kanalları, çeltik tarlalarını ve tarım arazilerini güçlü herbisit karışımlarıyla temizlemek için konuşlandırıldı. Bu süreçte, Güney Vietnam’ın savaşçı olmayan yerli nüfusu tarafından kullanılan ekinler ve su kaynakları da etkilendi.

Amerikan kuvvetleri Çiftlik El Operasyonu yıllarında Vietnam, Laos ve Kamboçya’da toplamda 20 milyon galondan fazla herbisit kullandı. Herbisitler ayrıca ABD askeri üslerinin etrafındaki kamyonlardan ve el püskürtücülerden püskürtüldü.

Portakal Gazının Etkileri

Portakal Gazı (ve diğer Vietnam dönemi herbisitleri) TCDD formunda dioksin içerdiğinden, ani ve uzun vadeli etkileri oldu.

Dioksin, çevrede, özellikle toprak, göl ve nehir çökellerinde ve besin zincirinde uzun yıllar dayanan, oldukça kalıcı bir kimyasal bileşiktir. Dioksin balıkların, kuşların ve diğer hayvanların vücutlarındaki yağ dokusunda birikir. İnsan maruziyetinin çoğu et, kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve balık gibi yiyecekler yoluyla olur.

Laboratuar hayvanları üzerinde yapılan çalışmalar, dioksinin küçük dozlarda bile oldukça toksik olduğunu kanıtlamıştır. Evrensel olarak kanserojen (kansere neden olan bir ajan) olduğu bilinmektedir. Dioksine kısa süreli maruz kalmak cildin koyulaşmasına, karaciğer sorunlarına ve klorakne adı verilen akne benzeri ciddi bir cilt hastalığına neden olabilir. Ek olarak, dioksin tip 2 diyabet, bağışıklık sistemi disfonksiyonu, sinir bozuklukları, kas disfonksiyonu, hormon bozulması ve kalp hastalığı ile bağlantılıdır.

Gelişmekte olan fetüsler, düşükler, spina bifida ve fetal beyin ve sinir sistemi gelişimi ile ilgili diğer problemlerle bağlantılı olan dioksine özellikle duyarlıdır.

Sağlık Sorunları ve Yasal Savaş

Artan sayıda geri dönen Vietnam gazileri ve aileleri, döküntüler ve diğer cilt tahrişleri, düşükler, psikolojik semptomlar, tip 2 diyabet, çocuklarda doğum kusurları ve kanserler dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığı bildirmeye başladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde Agent Orange ile ilgili sorular ortaya çıktı. Hodgkin hastalığı, prostat kanseri ve lösemi gibi.

1988’de, Ranch Hand Operasyonu ile ilişkili bir Hava Kuvvetleri araştırmacısı olan Dr. James Clary, Senatör Tom Daschle’a şunları yazdı: “1960’larda herbisit programını başlattığımızda, herbisitteki dioksin kontaminasyonundan kaynaklanan potansiyel hasarın farkındaydık. . Ancak, malzeme düşman üzerinde kullanılacağı için hiçbirimiz aşırı endişe duymadık. Kendi personelimizin herbisit ile kontamine olacağı bir senaryoyu asla düşünmedik.”

1979’da, Vietnam’daki hizmetleri sırasında Agent Orange’a maruz kalan 2,4 milyon gazi adına bir toplu dava açıldı. Beş yıl sonra, mahkeme dışı bir yerleşimde, herbisiti üreten yedi büyük kimya şirketi, gazilere veya yakınlarına 180 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Portakal Gazı’nın Vietnam’daki Mirası

ABD’nin Vietnam’daki yaprak dökümü programının büyük çevresel tahribatına ek olarak, bu ülke Portakal Gazı gibi herbisitlere maruz kalmanın bir sonucu olarak yaklaşık 400.000 kişinin öldüğünü veya sakatlandığını bildirdi.

Buna ek olarak, Vietnam yarım milyon çocuğun ciddi doğum kusurlarıyla doğduğunu, 2 milyon kadar insanın ise Portakal Gazının neden olduğu kanser veya diğer hastalıklardan muzdarip olduğunu iddia ediyor.

2004 yılında, bir grup Vietnam vatandaşı, 1984’te ABD gazileri ile anlaşanlar da dahil olmak üzere 30’dan fazla kimya şirketine karşı toplu dava açtı. Milyarlarca dolarlık tazminat talep eden dava, Portakal Gazı ve zehirli etkilerinin geride sağlık sorunları bıraktığını ve kullanımının uluslararası hukukun ihlalini oluşturduğunu söyledi.

Mart 2005’te Brooklyn, New York’ta bir federal yargıç davayı reddetti; başka bir ABD mahkemesi 2008’de nihai bir temyiz başvurusunu reddetti ve bu da Çiftlik El Operasyonunun Vietnamlı kurbanları ve ABD gazileri arasında öfkeye neden oldu.

Editör: Ayşe Tunç – 17.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Oscar Ödüllü Robert De Niro’nun Doğum Gününde İzlenmesi Gereken En Başarılı Filmleri

    Bilim İnsanları, Nadir Kan Grubu Olan İnsanlar İçin Donör Böbreklerin Kan Grubunu Değiştirmeyi Başardı!