içinde

Haydi Kahvaltıya! Ülkelerin Kahvaltı Alışkanlıkları

Günümüzün vazgeçilmez öğünü olan kahvaltının kelime kökenini hiç merak etmiş miydiniz?

Kahvaltı, Türk kültüründe hemen ardından kahve içildiği için midede olan sıralamasından alıyor adını. Kahve-altı yani Kahvenin altında, kahveden önce yenen yiyecekler şeklinde tanımlanıyor.

Yıllardır günün en önemli öğünü olarak bilmemize rağmen aslında en önemli öğün akşam yemeği. Ama günü hafif şeyler yiyerek başlatmak sağlık açısından en iyisi. En verimli kahvaltı uyandıktan 1 saat içinde, saat 7-8 civarları arasında edilir. Öğlen uyanmayı tercih edenlerdenseniz ettiğiniz kahvaltıya brunch deniyor.

1740’ların sonlarında kahvaltı sadece zenginlerin önem verdiği ve yediği bir öğünken 20. yüzyılda yaygınlaşmıştır.

Türk Kahvaltısı

Bir kere tadına bakan turistlerin bile unutamadığı kahvaltı kültürümüz oldukça çok çeşit barındırıyor. Ayrıca bu şehirden şehire bile değişebilen bir durum.

Birden çok çeşit peynir, zeytin, reçel, bal, kaymak, börek çeşitleri, tereyağı veya zeytinyağı, domates, salatalık, simit, kuruyemiş, yumurta çeşitleri en çok bulunanlardan. Bir de bunun kuymağı, menemeni, sucuklu yumurtası var. Çayıyla bilinen İngiltere’yi bile sadece kahvaltıda içtiğimiz çayla solladığımızı biliyor muydunuz? Türkiye’de yıllık kişi başına düşen çay miktarı 3 kilogramdan bile fazla…

Tabii ki kendi kahvaltımızdan vazgeçemeyiz ama gelin bir de diğer ülkelerin neler yediklerine bakalım.

Çin Kahvaltısı

Genellikle Youtiao adında kızartılmış uzun hamur çubuklarının yanında soya sütü tüketiyorlar. Bazen noodle veya pilav da tercih ediyorlar.

Hindistan Kahvaltısı

Mayalanmış pirinç ve mercimek hamurundan yapılan İdli adındaki beyaz bir ekmeği tüketiyorlar. Bunun yanında çorba kıvamında sıvı bir yemek bulunuyor.

Meksika Kahvaltısı

Yumurta, sosis, fasulye, avokado, patates, kırmızı, yeşil ve sarı biber, muz, ananas gibi yiyeceklerin yanında onlar için vazgeçilmez olan Tortilla ekmeğini yiyorlar. Bazen farklılık katmak için ise Tortilla ekmeğini yumurtayla birleştiriyorlar.

Norveç Kahvaltısı

Geçimini balıktan sağlayan Norveç, kızarmış ekmek üzerine yumurta ve tütsülenmiş somon balığı yiyor. Farklı bir tercih.

Fransa Kahvaltısı

Herhalde hepimizin bildiği Fransa kahvaltısı kruvasan ve sıcacık bir çaydan oluşuyor. Hafta sonu daha çok özenerek krep ve sos eklemeyi unutmuyorlar.

Amerika Kahvaltısı

Amerikanlar kahvaltıda bacon, yumurta, krem peynir, donut, domuz sosisi, mısır gevreği ve waffle yiyorlar. Bizin gibi çok çeşitli kahvaltılardan hoşlanıyorlar. Güne genelde filtre kahveyle başlarlar.

İtalyan Kahvaltısı

 

Kahveye bayılan İtalyanlar hiçbir şey yemeseler bile kahvaltıyı kahveyle geçiştirebilirler. Kültürleri biraz Fransa’ya da benziyor. Bisküvi, iç kayısı reçeli ve pastaneden alınan hazır yiyecekleri seviyorlar.

İngiltere Kahvaltısı

İngilizler kahvaltı öğününü atlamamaya özen gösteriyorlar. Yumurta, mantar, reçel, kızarmış sosis, bacon, fasulye, közlenmiş domates yerken bir yandan süt ya da portakal suyu içiyorlar.

Editör: Ayşe Tunç – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Esneme Egzersizleri Neden Önemlidir? Doğru Esneme İpuçları

    Nikolay Vasilyeviç Gogol: Palto