içinde

MuhteşemMuhteşem

Nikolay Vasilyeviç Gogol: Palto

Bugünkü yazımda bir çırpıda keyifle okuduğum eser olan Palto kitabı hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım.

Asıl adı Nikolay Vasilyeviç Gogol olup Ukrayna asıllı Rus yazardır. Rus edebiyatının önemli eserlerinden biridir Palto. Ese, Nikolay Vasilyeviç Gogol’un 1842 yılında yayımladığı 1 saatlik kısa bir sürede okuyup bitirilecek kısa ama güzel bir hikayedir.

Palto’da; geçim sıkıntısı içinde olan, çevresindekiler tarafından aşağılanan, hor görülen, ihtiyaç duyduğu iş için sisteme boyun eğen, üzerindeki paltoyu bile eskidiğinde bin bir türlü çaba ile değiştirmek zorunda kalan Akakiy Akakiyeviç’in hikayesi anlatılıyor.

Bir dönemin Rusya’sının bozuk sistemini ve bu bozuk sistemin sebep olduğu sefaleti çok güzel bir açıdan memurun bir paltosu üzerinden anlatan harika bir hiciv kitabıdır.

“Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık.”

(Fyodor Mihayloviç Dostoyevski)

Palto’yu okuyunca Dostoyevski’nin bunu neden  söylediğini çok iyi anlıyorsunuz. Palto oldukça kısa bir öykü olduğu için içeriğine çok fazla değinmek istemiyorum fakat bu Gogol’dan bahsetmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

Palto’nun baş kahramanı Akakiy Akakiyeviç bir zamanlar Gogol’un da olduğu gibi bir devlet dairesinde memur olarak görev yapmaktadır. Ancak bu o kadar değersizdir ki memur olan Akakiy Akakiyeviç, aldığı paraya bir palto bile alamayacak durumdadır.

Bürokrasi ve memuriyetin içinde bulunan Gogol burada gözlemlediği sistemi Palto’da eleştirdiğiniz çok net bir şekilde görebiliyoruz. Palto eseri zamanın Rusya’sına ayna tutar niteliktedir. Öyle ki Gogol bu kısa romanında romanın başkahramanı Akakiy Akakiyeviç’in hayatını trajikomik bir şekilde okuyucuya aktarır. Roman Akakiy Akakiyeviç’in hazin sonu ile sonlanır.

Eserde Akakiy Akakiyeviç’ in hayatından çok kısa ve küçük bir kesiti anlatılmaktadır. Her ne kadar gerçeklikten uzak bir sonla bitse de o dönemin Rusya’sına, bürokrasiye ve sefalete ağır bir eleştiri niteliği taşımaktadır Palto eseri.

“Hayatta iki trajedi vardır; istediğin şeye sahip olamamak ve istediğin şeye sahip olmak. İkisi arasında kurulamayan dengeden doğan bir trajedidir bu.”

Sıradan bir hayat süren, kendi halinde, kıt kanaat geçinen silik bir karakterin bürokrasi karşısında çaresizliğini anlatan kısa ama etkileyici bir hikaye.

Kitabın kahramanı olan Akakiy Akakiyeviç’in ruh halini harika bir şekilde betimleyen yazar konuyu uzatmadan kısa ve net bir şekilde anlatmıştır.

60 sayfalık bir kitap insanı ne kadar içine çekebilirse o kadar içine çekmeyi başardı benim için bu kitap. Etkileyici ve dili sade olan kitap toplumun önemli sorunlarından birini ele alıyor, mutlaka okunmalı bence. Son derece akıcı bir dille kaleme alınmış bir eserdir. Bir solukta okunabilecek eserlerdendir.

Okumayan herkesin okuması ve okutturması gereken bir eser.

Keyifli okumalar. 😊

Editör: Ayşe Tunç – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haydi Kahvaltıya! Ülkelerin Kahvaltı Alışkanlıkları

    Bir Baltık Ülkesi: Litvanya