içinde

Çocuklarda Paylaşmak İstememe Sorunu

Çocuklar neden eşyalarını paylaşmak istemezler? Çocuklar paylaşma duygusunu ne zaman öğrenmeliler? 

Çocuklar doğdukları andan itibaren farkındalık sürecine gelene kadar bütün eşyaların kendilerine ait olduğunu düşünürler. Zamanla bu düşünce somutlaşarak, kişiliğin temellerini oluşturur. Bu temel kimi zaman ömür boyu kalıcı olur, kimi zaman da yoğunlaştırılarak kişilikten atılabilir. En doğrusunu elbette aile karar verecektir. Ebeveyne düşen en büyük sorumluluk budur. Anne, baba durumu mümkün olan en kısa zamanda fark ederse eğer, değiştirmek için yapılan tüm çalışmalar pozitif etki gösterebilir. Eğer ebeveynler durumu geç fark etmiş ve hiç üzerine düşmemişlerse, sonuç pozitif olmayan kalıcı bir davranışla sonuçlanacaktır.

Özellikle okul öncesi ve ilkokula giden çocuklarda görülen bu durum neyden kaynaklanmaktadır?

Burada bir suçlama sorunsalı söz konusu bile edilmemelidir. Sebebine inecek olursak bu çok derinde yatan bir dürtü de olabilir, sonradan kazanılmış bir amaç da. O nedenle çocuğunuzu yargılamadan ve davranışına bir an önce engel olmadan önce yapmanız gereken şey, davranışın kaynağını bulmak değil çocuğunuzu anlamaktır. Aile çocuğunu anlarsa eğer, çözümü en kısa sürede bulacaktır. Süreci uzatmamanın yolu çocuğunu iyi tanımaktan geçer. Bu durumda sabırlı davranılmalı, çocuk paylaşmaktan hoşlanmıyorsa çok fazla ısrarcı olunmamalıdır. Çünkü fazla kaygı ardında baskıyı doğurur.

Peki çocuklar neden eşyalarını paylaşmak istemezler?

Çocuklar eşyalarına ve oyuncaklarına vücutlarının bir parçasıymış gözüyle baktıkları için kimseye vermek istemezler. Öte yandan, sadece kendilerine ait değil, ellerine aldıkları başka bir oyuncağı bile kolay kolay başkasına vermek istemeyebilirler.

Böyle bir durumla karşılaştığımız zaman ne yapmamız gerekir?

Öncelikle gözlemlemelisiniz. Gözlem, en büyük hamleniz olacaktır. Görmeden hareket ederseniz, yanlışlar silsilesine katılırsınız. O nedenle yapmanız gereken en iyi şey, bir müddet izlemek, olayı ve çocuğunuzun davranışını yorumlayabilmenizdir.

Gözlemlerinizi netleştirdikten sonra, oyuncağı veya eşyayı hemen çocuğunuzdan alıp diğer arkadaşına uzatmamalısınız. Öncelikle beraber oynamayı öğrenmeliler, bu duyguyu çocuğunuza aşılayın. Oyuncağı elinden almak yerine, başka bir oyuncakla değiştirmeyi deneyin. Onu da istemiyorsa, her iki oyuncağı da alıp, önce kendiniz oynayarak, daha sonra da çocuğunuzun seviyesine gelip hep beraber oyun oynayarak bir çözüm üretebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz sizin otoritenizi kabul edip, sizinle belki de hayatındaki en zevkli oyunu oynamış olacaktır.

Bir başka çözüm seçeneği ise, empati yoludur. Çocuğunuzla oyunlar oynayarak, arkadaşlarının o esnada neler hissettiğini çocuğunuza aktarabilmelisiniz. Emin olun, çocuğunuz sizi ve anlatmak istediğinizi anlayacak, ardından bu davranışını söndürmeye başlayacaktır. Tabii etkili empatiyi önce başarmalı, sonra çözüm odaklı davranmalısınız.

Çocuklar paylaşma duygusunu ne zaman öğrenmeliler?

Bu durum onlarca açıdan bakılabilir bir durum olup, tek çözüme sahip bir cevapla sonlanmaktadır. O da; farkedilen en ama en erken yaşta çocuğunuzun bu davranışını zihninde yaralar açmadan törpülemelisiniz. O nedenle bir yaş sınırı yoktur, en erken ne zaman durum ortaya çıkmışsa, o an müdahalelerle üstesinden gelebileceğinize eminim.

Son olarak, “Sevgi paylaştıkça çoğalır, çocuğunuz paylaşmayı sevgiyle öğrenmelidir.”

Editör: Ayşe Tunç – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Son 10 Yılda Kadına Şiddetteki Artış: Aman Ağzımızın Tadı Bozulmasın(!)

    Shakespeare’in İçimize İşleyen 10 Eserinden Alıntılar