içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Kağıt Kesiği Neden Acıtır?

Normal şartlarda bildiğimiz bir kağıt, oldukça yumuşak ve incedir. Fakat derimizle teması sonucu küçük bir kesilme durumunda, neden bir bıçak kesiğinden daha fazla sızlatır? Neden beynimize kadar varan zonklamalara sebep olur? Bunun tek bir sebebi var. Vücuda oksijen girdiğinden dolayı, bu keskin sızıların beynimize verdiği sinyaller, oksijen ile temastan kaynaklanmaktadır.

Kağıt kesikleri çoğunlukla, çoklu kağıt grubu içerisinden, yalnızca bir kağıdın ayrılması sonucu da meydana gelir. Yani yalnızca bir kağıt ile elinizi kesmeniz genellikle zordur. Bunun sebebi, tek bir kağıdın gerekli kuvveti kesiği açma süresi boyunca uygulayamayacak kadar esnek ve yumuşak olmasıdır. Dolayısıyla kağıdın kenarı elinizi kesmeye çalışsa da, kesemeden hemen bükülecektir. Ama paketinden yeni açılmış bir kağıt destesi içerisinden kıvrılarak ayrılan tek bir kağıt, destenin geri kalanından güç alarak bükülmeden durabilir. Bu da, kağıdın parmağınızı kesebilmesini sağlayacak kuvvetin yeterince uzun süre uygulanabilmesine izin verir.

Peki bu kadar acı nasıl oluşur?

Vücudumuzun farklı bölge ve uzuvlarımızda çeşitli sinir hücrelerimiz bulunur. En çok sinir hücrelerimizin olduğu bölümlerimizden biri de  parmak uçlarımızdır. Yalnızca bir kağıt kesimi, tüm vücudumuzdaki sinir hücrelerini uyarabilecek kadar güçlüdür.

Peki bu acıyı hiç hissetmemek mümkün mü?

Evet, bunun bir püf noktası var. Kağıt kesiğinden kaynaklı olan yaralarımız, su içerisine girdiklerinde beynimize acı sinyali göndermezler. Çünkü içerisinde oksijen yoktur.(İnsan vücudunun kaldıramayacağı kadar) Örneğin; gökyüzünde yukarı doğru çıktıkça oksijenin var olması ama oksijen ile temasımızda nefes alamamamız ve bu yüzden astronot tulumu giymemiz gerektiği gibi.

Deneyebilirsiniz; eliniz, parmağınız, kolunuz, herhangi bir bölgenizin kağıt kesiği ile teması sonucu suya sokarak, acının dindiğini ve rahatladığınızı göreceksiniz. Sudan çektiğiniz an ise, ağrının daha fazla arttığını hissedeceksiniz.

Çoğu zaman bu yaralardan sonra yara bandı kullanırız. Hiç düşündünüz mü? Yara bandı takar takmaz ağrılarımız diniyor. Peki nasıl oldu?

Çünkü yara bandı, kesiğin üzerini sarınca havadaki oksijenle temasını da engellemiş oluyor. O nedenle yara hava almadığı için beyine acı sinyalleri de gitmiyor.

Neyse ki olaya iyi yönünden bakacak olursak, bu yaralar 2-3 gün içerisinde geçiyor.

Sağlıkla ve bilgiyle kalmanız dileğimle.

Editör: Astropower – 11.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Seskipedalofobi | Uzun Kelime Korkusu

    Samsung Galaxy Z Flip 4: İkiye Katlanabilen Yeni Telefon Duyuruldu