içinde

Ağlamanın Vücuda Faydaları

Her insan, ömründe yaşadığı duygusal anlarda kendini cümleleriyle net ifade edemeyebilir. Birçoğu insan için ise ağlamak, “kendisini en iyi şekilde ifade ediş biçimidir”.

Kimi zaman da, içerisinde olmak istemediğimiz durumlardan ‘kaçış’ olarak tanımlayabiliriz. Peki fizyolojik ve duygusal anlamda yaşadığımız bu olayın faydalarını, vücudumuza etkilerini, psikolojik kalıntılarını hiç merak ettiniz mi?

Ağlamak, insanın doğar doğmaz yaptığı ilk reflekstir. O yüzden hiç kimse ben hayatım boyunca ağlamadım demesin. Ağladınız, çünkü doğdunuz. 

İlk nefesi aldığınız andan itibaren bu tutkuyla var oldunuz, hatta olduk. O sebeple toplumca üzerimize attığımız bu etkiyi pasifize ederek konumuza başlayabiliriz.

Ağlamanın insan vücuduna birden fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydaları daha önce duymamış da olabilirsiniz, farkında olmadan yaşamış da olabilirsiniz. 

Ağlama durumunun ‘zararlı’ olduğunu savunanların olduğu söyleniyor. Bunun üzerine uzmanların yaptığı araştırmalara göre, bu söylemin tam aksine, ağlamanın vücuda zarardan çok faydaya yol açtığı kanıtlanmıştır.

Ağlamanın Faydaları Nelerdir?

Her insan ağlamıştır demiştik. Bunu bir acizlik, güçsüzlük durumu olarak görmemeliyiz. Bilim adamlarının yaptıkları çalışmalara göre, ağlamanın tahmin edildiğinden daha fazla yararlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yararlara hep beraber göz atalım.

1- Hastalıklara İyi Gelir

Ağlamak, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Vücuttaki damarlardaki kan akışını hızlandırarak, dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Baş dönmesi, sinüzit, bulantı gibi durumlara da iyi geldiği bilinmektedir. Son zamanlarda bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalarda ise, kas ve eklem ağrılarına da iyi geldiği söylenmektedir. Vücudu rahatlatır, kasları gevşeterek vücuttaki stresi düşürür. 

2- Göz ve Burunda Bulunan Bakterilerin Atılmasını Sağlar

Ağlamak insanı rahatlatmakla kalmaz, vücudunun sağlığını da aynı zamanda dengede tutar. Ağladığımız zaman göz yaşımız sadece gözümüzden gelmez, burnumuzdan da gelir. Bu sayede burundan ve gözden gelen göz yaşları, o kanallarda bulunan bakteri ve iritanların da atılmasını sağlar. Ayrıca tıkanıklığı da açar.

3- Sakinleştirir

Ağlamanın bir diğer faydası ise sakinleştirme etkisidir. Vücuttaki gergin havayı ve stresi dindirerek, istemsiz yükselen adrenalini dengeler ve rahatlama hissini oluşturur. Çoğunlukla insanlar ağladıktan sonra uyur. Bunun sebebi gözlerin yorulması, yaşanan olaylardan bir an önce kurtulma hissi, unutmak ve zihni boşaltmak için değildir. Tam olarak uyumamızın ve uykuya geçişimizin hızlı olmasının sebebi, ağladıktan sonra sakinleştiğimiz için vücudumuzun gevşeyip rahatlamasıdır. 

4- Ruh Sağlığına İyi Gelir

Ağlamak psikolojik olarak insanı besler, beyinde bitmeyen olay zincirlerinin takıntılarını temizler. Yapılan araştırmalar sonucunda, ağlayan insanlar ağlamayan insanlara göre daha çabuk toparlanıyor. Çünkü ağlayıp rahatlayan insanlar, streslerinden ve olumsuz düşüncelerden arınırlar. Ağlamayan insanların, bu düşünceler içerisine boğulduğu ve kolay kolay da yaşadıkları olayları unutamadıkları söyleniyor.

5- Gerçeklerle Yüzleşmenizi Sağlar

İçinizden ağlamak geliyorsa, durmayın ağlayın. Böylece içinizden çıkaramadığınız duyguları çıkarmış olursunuz. Bu sayede gerçeklerle yüzleşmiş ve rahatlamış bir birey olursunuz. Korkmanıza gerek yok, rahatlamak ve streslerimizi bir kenarda bırakmak hepimizin hakkıdır. Gerçeklerden uzaklaşmaya çalıştıkça, duygularınızı dışarı vuramaz ve içinize atmaya başlarsınız. Ağladıkça kabul eder, rahatlar ve olaylara daha sakin bir gözle bakmış olursunuz. Bu sayede neyin doğru olup olmadığını da daha net idrak edebilirsiniz.

6- Endorfin Salgılar

Ağlamanın bir başka faydasına gelecek olursak eğer, vücuda mutluluk hormonu salgılamasıdır. Bu hormon mutluluk ve neşe salgılamanın yanı sıra vücuttaki ağrıların da azalmasını sağlıyor. Mutluluk hormonu; üzüntü ve kaygıları azaltarak, vücuda pozitif enerji yüklemesi yapar.
Ağlamak, çözüm değildir diyenler umarım ön yargılarından arınmıştır. Her birey ağlayabilir. Ne yaşamış olursak olalım, farklı tenlerde olsak bile göz yaşlarımızın rengi hep aynıdır. Ağlamak için illa bir sorun aramanıza gerek yok, mutlu olmak için bile ağlayabilirsiniz. Erkekler de ağlar, kabul etmek istemeseler de bu fazlasıyla doğaldır. Yine de hep yüzünüz gülsün, göz yaşlarımız aynı denizde bir olsun.

Editör: Ece Altaylıgil – 08.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Oscar Ödüllü Film: Parazit

    Soul Catcher 2025 İmplantları Gerçekten Uygulanacak Mı? Ölümsüz Olmaya Az Mı Kaldı?