içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Agatha Christie: Tarihin En Popüler Kadın Polisiye Yazarı

Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan, 66’dan fazla dedektif romanı ve özellikle kurgusal dedektifler Hercule Poirot ve Miss Marple etrafında dönen 14 kısa öykü koleksiyonuyla tanınan bir İngiliz yazardı. Ayrıca, 1952’den beri West End’de sahnelenen dünyanın en uzun soluklu oyunu The Mousetrap’ın yanı sıra Mary Westmacott takma adıyla altı roman yazdı. 1971 yılında edebiyata katkılarından dolayı Dame (DBE) unvanını aldı. Guinness Dünya Rekorları Christie’yi tüm zamanların en çok satan kurgu yazarı olarak listeliyor, romanları iki milyardan fazla kopya sattı.

Polisiye ve Gizem Türünün Gelişimi

Polisiye, bir suçun tanıtıldığı, soruşturulduğu ve suçlunun ortaya çıkarıldığı popüler edebiyat türüdür.

Dedektif hikayesinin geleneksel unsurları şunlardır: 

  1.  Görünüşte kusursuz suç,
  2.  İkinci derece kanıtların işaret ettiği haksız yere suçlanan şüpheli,
  3.  Beyinsiz polisin beceriksizliği,
  4.  Daha büyük gözlem güçleri ve üstün zekalı dedektif ve
  5.  Dedektifin, suçlunun kimliğinin nasıl tespit edildiğini açıkladığı şaşırtıcı ve beklenmedik sonuç.

Dedektif hikayeleri genellikle yüzeysel olarak ikna edici kanıtların nihayetinde alakasız olduğu ilkesine göre çalışır. Genellikle, probleme mantıklı bir çözüme ulaşılabilecek ipuçlarının okuyucuya adil bir şekilde sunulduğu ve dedektifin onları aldığı ve dedektifin bulmacanın çözümünü mantıksal bir yorumdan çıkardığı bir varsayımdır.

İlk dedektif hikayesi “Morg Sokağı Cinayetleri ”Edgar Allan Poe, Nisan 1841’de yayınlandı. Dedektiflik mesleği yalnızca birkaç on yıl önce ortaya çıktı ve Poe’nun genellikle Mémoires’dan etkilendiği düşünülüyor. 1817’de Paris’te dünyanın ilk dedektif bürosunu kuran François-Eugène Vidocq. Poe’nun kurgusal Fransız dedektifi, C. Auguste Dupin, diğer iki hikayede yer aldı, “Marie Roget’in Gizemi” ve “Çalınan Mektup”. Dedektif hikayesi kısa sürede roman uzunluğuna genişledi.

Fransız yazar Émile Gaboriau’nun L’Affaire Lerouge, birkaç devam filmi olan son derece başarılı bir romandı. Wilkie Collins’in Aytaşı, en iyi İngiliz dedektif romanlarından biri olmaya devam ediyor.Avustralyalı Fergus Hume’un yazdığı The Mystery of a Hansom Cab, olağanüstü bir ticari başarıydı.

Tüm kurgusal dedektiflerin en büyüğü, Sherlock Holmes, sadık, biraz kalın kafalı arkadaşı Dr.Watson ile birlikte ilk kez Arthur’da (daha sonra Sir Arthur) ortaya çıktı. Conan Doyle’un A Study in Scarlet adlı romanında yer aldı ve The Memoirs of Sherlock Holmes, ve daha uzun olan Baskervilles Hound gibi öykü koleksiyonlarında 20. yüzyıla kadar devam etti. Sherlock Holmes’un tespit tarzının çekiciliği o kadar büyüktü ki Conan Doyle’un ölümü Holmes’un kariyerini sona erdirmek için çok az şey yaptı; çoğu zaman orijinal eserlerde bahsedilen koşulları genişleten birkaç yazar, Holmesian geleneğini sürdürmeye çalıştı.

Agatha Christie’nin Hayatı

Christie, Torquay, Devon’da zengin bir üst-orta sınıf ailede doğdu ve büyük ölçüde evde eğitim gördü. Başlangıçta altı ardışık reddedilen başarısız bir yazardı, ancak bu 1920’de dedektif Hercule Poirot’nun yer aldığı The Mysterious Affair at Styles’ın yayınlanmasıyla değişti. İlk kocası Archibald Christie’ydi; 1914’te evlendiler ve 1928’de boşanmadan önce bir çocukları oldu. Her iki Dünya Savaşı sırasında da birçok romanında, kısa öyküsünde ve oyununda yer alan zehirler hakkında kapsamlı bilgi edinerek hastane dispanserlerinde görev yaptı. 1930’da arkeolog Max Mallowan ile evlenmesinin ardından, her yıl birkaç ayını kazılarda geçirdi. Orta Doğu’da okudu ve bu mesleğe ilişkin ilk elden bilgisini kurgusunda kullandı.

Index Translationum’a göre, en çok tercüme edilen bireysel yazar olmaya devam ediyor. Ve Sonra Hiçbiri Yoktu adlı romanı, yaklaşık 100 milyon kopya satarak tüm zamanların en çok satan kitaplarından biri oldu. Christie’nin sahne oyunu Fare Kapanı, en uzun ilk koşu için dünya rekorunu elinde tutuyor. 25 Kasım 1952’de West End’deki Ambassadors Tiyatrosu’nda açıldı ve Eylül 2018’e kadar 27.500’den fazla performans vardı. 1955’te Christie, Amerika’nın Gizem Yazarları Büyük Usta Ödülü’nün ilk sahibi oldu. O yılın ilerleyen zamanlarında, Savcılık için Tanık, en iyi oyun için bir Edgar Ödülü aldı. 2013 yılında, Suç Yazarları Derneği’nin 600 profesyonel romancısı tarafından en iyi suç yazarı ve Roger Ackroyd’un Cinayeti şimdiye kadarki en iyi suç romanı seçildi. Eylül 2015’te, Ve Sonra Hiçbiri Yoktu, yazarın malikanesinin sponsorluğunda yapılan bir oylamada “Dünyanın En Sevilen Christie’si” seçildi. Christie’nin kitaplarının ve kısa öykülerinin çoğu televizyon, radyo, video oyunları ve grafik romanlar için uyarlanmıştır. 30’dan fazla uzun metrajlı film çalışmalarına dayanmaktadır.

Annesi tarafından evde eğitim gören Christie, Birinci Dünya Savaşı sırasında hemşire olarak çalışırken dedektif romanları yazmaya başladı.

Christie’nin En Popüler Kurgusal Karakterleri

Herkül Poirot

Hercule Poirot, bir dizi romanda yer alan kurgusal Belçikalı dedektif. Kısa boylu, biraz kendini beğenmiş, parlak saçları ve bıyığıyla, yaşlanan bekar Poirot, yarattığı rahatlığın keyfini çıkarıyor. Suçları çözmek için “küçük gri hücrelerine” güvenen Poirot, kişisel alışkanlıklarında ve profesyonel metodolojisinde özellikle titizdir. Christie’nin ilk romanı The Mysterious Affair at Styles’da, Christie’nin Murder on the Orient Express ve Death on the Nil  gibi Christie’nin en sevilen eserlerinden bazıları da dahil olmak üzere düzinelerce kitapta yer aldı. Poirot’nun son görünüşü ve ölümü Perde adlı romanda gerçekleşir. Christie’nin, Poirot’nun tavırlarını, Dünya savaşındaki Belçikalı mültecilerin gözlemlerine dayandırdığı söylenirdi. Poirot, bir dizi film uyarlamasında yer aldı ve ünlü aktörler tarafından unutulmaz bir şekilde canlandırıldı.

Bayan Marple

Miss Marple, Agatha Christie’nin suç romanlarında ve kısa öykülerinde kurgusal bir karakterdir. Jane Marple, St. Mary Mead köyünde yaşıyor ve amatör bir danışman dedektif olarak görev yapıyor. Genellikle yaşlı bir kız kurusu olarak nitelendirilir, Christie’nin en tanınmış karakterlerinden biridir ve ekranda birçok kez tasvir edilmiştir. İlk kez Aralık 1927’de The Royal Magazine’de yayınlanan ve daha sonra The Thirteen Problems’in ilk bölümü olacak olan “Salı Gecesi Kulübü” isimli kısa öyküde göründü. Uzun metrajlı bir romandaki ilk görünümü Vicarage’deki Cinayet’te ve son görünümü 1976’da Uyuyan Cinayet’teydi.

Ariadne Oliver

Ariadne Oliver, Agatha Christie’nin roman kahramanlarındandır. Polisiye roman yazarı olan Ariadne Oliver, aynı zamanda ünlü dedektif Hercule Poirot’nun yakın arkadaşıdır. Yazdığı romanlarla ünlenen kadın yazar, birçok vakada Hercule Poirot’ya yardımda bulunmuştur. Yarattığı roman kahramanı ise Fin dedektif Sven Hjerson’dur. Elmaya olan düşkünlüğü sık sık dile getirilir.

Ariadne Oliver’in yer aldığı ilk roman Parker Pyne Kanıt Peşinde, son roman ise Filler de Hatırlar’dır. Ancak Hercule Poirot ile birlikte yer aldığı ilk roman Briç Masasında Cinayet’tir.

Editör: Fatih Düz – 01.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Küçük Prensteki Türk İmajı

    İnsanların Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğu 10 şey