içinde

Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşar?

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı toplumda bilinen bir gerçektir. Gözlem yaptığınızda siz de bu durumun yaygınlığını fark edeceksiniz.

Kimi inanışlara göre erkekler, kadınlar gibi rahatça duygularını ifade edemediği için ve özellikle ağlayarak duygusal boşalım yaşamadığı için hüzünlerini kalplerinde biriktiriyor. En sonunda kalpleri bu biriken hüzünlerden yorulup sekteye uğruyor.

Birçok kültürde erkeklerin duygularını yaşamaları hoş görülmez. Nasıl ki kadınlara bir rol belirlenmişse erkeklere de daima duygularını belli etmemeleri üzerine olumsuz bir rol çizilmiştir.

Erkeklerden beklenen her zaman koruyuculuk, kollayıcılık görevini üstlenmeleri ve ne olursa olsun tepkilerinde ölçülü olmalarıydı. İnsanlar yaslarını tutamazsa, sevinçlerini belli edemezse bu bastırılmışlık kalplerini yoruyor. Ağladığımızda sanki omzumuzdan bir yük kalkıyor, bunu mutlaka hissedersiniz. Önce gözleriniz yanar ve belirli bir tempoyla kalp atışlarınız hızlanarak birden bire gözlerinizden bütün acılarınızı dışarıya atar. Giderek şiddetlenen ağlama sonrası acımızın buharlaştığına, neredeyse gözlerimizle görecek kadar emin oluruz.

Gülerken de yine sevincimizi kendi içimizden dışarıya doğru yaydığımızı hissederiz. Duygularımızı dış dünyaya yansıttığımızda, diğer insanlarla paylaştığımızda tarifsiz bir huzur duygusu bizi kaplar. Acıları ve sevinçleri adeta bir taş gibi kalbimizde dondurmaktansa geçirgen olmalı ve içimizden geçip gitmesine izin vermeliyiz.

Yaşayamadığımız, bastırdığımız ve görmezden geldiğimiz her duygu işte orada, kalbimizde donup kalıyor. Hayatın ışığına, gün yüzüne çıkarıp donan hislerin çözülmesine ve kalbimizin rahatlamasına müsaade etmemiz gerekir.

Kadınlar hayatı bir çocuk saflığında cesurca yaşıyorlar. Sonunu hesaplamadan bütün hislerini sınırsızca ifade ediyorlar kişilere. Durumlar karşısında içlerinden gelen tepkiyi veriyorlar. Bu sebeple çoğu zaman ”eksik akıl” olarak tanımlansalar da doğaları gereği her duyguyu sonuna kadar yaşıyorlar. Görünen o ki kadınların yaşam tarzı erkeklere nazaran daha sağlıklı.

Kadınların erkeklerden neden daha uzun yaşadığına dair sosyolojik açıklamalar bu şekilde olsa da bakalım bilim insanları bu konuda neler söylüyorlar:

Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda erkeklerin yaklaşık %40’ının 70 yaşına kadar belirli hücrelerde erkek cinsiyet kromozomlarını kaybedeceğini ve bu durumun kalpte sıkışmaya ve ölümcül kalp yetmezliğine yol açabileceğini ortaya koyuyor.

UVA’nın Hematovasküler Biyoloji Merkezi müdürü Walsh:

“Özellikle 60 yaşından sonra erkekler, kadınlardan daha hızlı ölüyor ve sanki biyolojik olarak erkekler daha hızlı yaşlanıyorlar” dedi.

Y kromozomu kaybı, öncelikle kan hücreleri gibi hızla dönen hücrelerde meydana gelir. Bilim adamları yıllardır bu kromozom kaybının meydana gelebileceğini biliyorlardı, ancak Walsh’ın bulgusunun, kaybın erkek sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğuna dair ilk somut kanıt olduğuna inanıyorlar. (Erkek üreme hücrelerinde kayıp meydana gelmez, bu nedenle kalıtsal değildir; ancak sigara içmek erkekleri özellikle risk altına sokuyor gibi görünüyor.)

Ayrıca, etkiler kalple sınırlı değildir. Bunun yerine, Y kromozomu kaybının vücutta fibrozis (yara izi) adı verilen zararlı bir süreci tetiklediği görülüyor.

Bilim insanları,bu durumu daha erken tespit etmeyi kolaylaştıran test cihazları bulmayı amaçlıyorlar.

Editör: Sümeyye Özmen – 26.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haftalık Astroloji Yorumları | 26-31 Temmuz

    Haftanın Tarot Kartları | 26-31 Temmuz