içinde

MuhteşemMuhteşem

İtalya’da Öğrencilik Serüvenim: Yeme ve İçme, Dördüncü Bölüm

Önceki yazımda Floransa’da turlama ile ilgili kısa bilgiler vermiştim ve size bir sonraki bölümde Floransa’da en iyi İtalyan mutfağını nerede tadabileceğiniz ile ilgili yazı yazacağımı söylemiştim. O halde sözümü tutuyorum ve yazıma başlıyorum.

Öncelikle daha önce bahsetmiş olduğum gibi Floransa’da ilk akşam yemeğim olan ‘risotto’yu beğenmeme sebebim, yemeğin kendisinden kaynaklanan bir şey değildi. Sadece etrafı henüz bilmediğimden yanlış bir restoran seçmiştim. Daha sonraki günlerde Floransa’yı tanıdıkça ve alıştıkça -bir kısmı keşfedilmemiş – enfes yemekler tadabileceğiniz yerler buldum.

Biliyorsunuz İtalyan mutfağı ünlüdür. Ama çoğu kişi pizzasını, makarnasını, risottosunu (bir nevi pilav diyebiliriz) veya dondurmasını bilir. Halbuki İtalyan mutfağında daha neler neler var. Gittiğinizde şaşırabilirsiniz.

İtalya’nın yemek kültürünün yanı sıra şarap kültürü de vardır. Özellikle Toskana bölgesinde şarap çok önemlidir ve zaten Şarap üzümleri Toskana’da yetişir. Prosecco isminde şampanyaya benzer bir gazlı şarapları da vardır. (Şampanyadan daha güzeldir). İtalyanlar genelde yemeklerin yanında şarap veya prosecco tercih ederler. Ayrıca limoncello da ünlü bir İtalyan içeceğidir ancak genelde yemekle birlikte değil, yemek sonrasında tercih edilir.

İtalya’da Türkiye’de olmayan bir kültür de vardır: Aperitivo.

Biz bu kelimeyi aperitif olarak kullanıyoruz. Yani yemek aralarında yediğimiz aperitif şeyler gibi. Ancak İtalya’da Aperitivo, birebir bir öğündür. Akşam yemeklerinden 2-3 saat öncesinde İtalyanlar Aperitivo için restoranlara giderler. Bu restoranlarda ana yemeklerden ziyade aperitif yiyecekler olur ve bunlarla birlikte genelde prosecco içerler. İtalyan’ların aperitifleri patates kızartması vb. yiyeceklerden ziyade, crostinileridir. Crostiniler çeşit çeşittir. Crostini, bir ekmek türüdür. İtalyanlar bu ekmeklerin üzerine tavuk ciğer ezmesi, mozzarella peyniri, domates, porcini mantarı gibi bir çok çeşitli sebze veya etler aperitif halinde ‘aperitivo’ saatlerinde tüketirler.

Aperitivo zamanında Floransa’da istediğiniz restorana gidip göz atabilirsiniz ve beğendiğinizi seçebilirsiniz. Ben size ana yemeği en iyi nerelerde yiyebileceğiniz hakkında birkaç tavsiye vereceğim. Örneğin pizza:

Evet italyan pizzası zaten güzeldir ama gitmişken en güzelini yemelisiniz değil mi? Pizza için Floransa’nın merkezinde size önerebileceğim mükemmel bir yer var: Ristorente I Ghibellini. Floransa’daysanız bu restorandaki pizzayı tatmadan dönmeyin derim. Özellikle restoranın adını taşıyan I Ghibellini isimli pizza çeşidi çok lezzetlidir. Önce pizzayı, sonra parmaklarınızı yersiniz.

Ben Floransa’da kaldığım süre içerisinde I Ghibellini’ye mutlaka her hafta uğrar ve o meşhur I Ghibellini pizzasını yemeden duramazdım.

Biraz da Floransa dışına çıkalım. İtalya’da uzun süre kaldım bu yüzden birçok farklı şehir de gezdim. Roma, Milano, Venedik, Verona, Cinque Terre, Pisa… gibi bir çok İtalyan şehrinde bulundum. Elbette Türkiye’deki gibi bazı yemeklerin en ünlü olduğu şehirler İtalya’da da var. Örneğin, pesto soslu spagetti ile ünlü olan yeri Cinque Terre. Pesto sosunun en doğal ve lezzetlisi burada üretiliyor. Floransa crostinileri ve şarapları ile ünlü, Pizza’nın Napoli çıkışlı olduğu söyleniyor. Ayrıca her şehre özgü farklı içecek ve yemekler de bulunmakta. İtalya’ya gitmeden önce mutlaka internet araştırması da yapmanızı öneririm. Bu farklı lezzetleri kaçırmamalısınız.

Not: Risotto’yu da Roma’nın sahil kenarında mutlaka deneyin.

Editör: Fatih Düz – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Beyin Nasıl Öğrenir? #2

    Roma Döneminde Sosyal Medya