1.kısımda beynin öğrenmesi ve nöronların bağlantılarıyla ilgili genel bilgileri öğrendik. Peki asıl soruya gelelim:
Nöronlarınızın bağlantılarını oluşturmalarına ve güçlendirmelerine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Strateji 1: Nöronlarınızı Tekrar Tekrar Etkinleştirmek
Çok pratik yapmak, örneğin bir arkadaşınıza bir kavramı açıklayarak veya sınav sorularını yanıtlayarak hafızanızdan bilgi almaya çalışmak.
Nöronlarınız arasındaki bağlantıların daha güçlü ve daha verimli hale gelmesi için birkaç kez aktive edilmesi gerektiğinden, ilk ve önemli bir strateji bunları tekrar tekrar aktive etmektir. Bir bebek olarak, bir günde konuşamadınız ve yürüyemediniz, sadece çok pratik yaptınız. Bağlantılarınızı etkinleştirmek için cevabı kendiniz hatırlamayı denemelisiniz. Bunu yapmanın kolay olduğunu söylemiyorum! Ama, bilim adamları bu “mücadelenin” öğrenmeyi geliştirdiğini düşünüyor çünkü zorluk yeni bağlantılar kurduğunuzun bir göstergesi.
Bilim adamları ayrıca testler veya sınavlar yapmanın bilgiyi yalnız çalışmaktan daha iyi hatırlamanıza yardımcı olabileceğini belirtti. Neden?
Testler, bilginin depolandığı nöronlardan bilgi almanızı, böylece bağlantılarınızı aktive etmenizi ve güçlenmelerine katkıda bulunmanızı gerektirir. Bu nedenle mesele, geri alma işlemini ilgi çekici bir şekilde uygulamaktır. Evde deneyebileceğiniz farklı stratejiler vardır, örneğin uygulama sorularını cevaplamak veya flashcard kullanmak. Bunlar, dersleri yeniden okumaktan veya dinlemekten daha fazlasını öğrenmeyi geliştirmelidir (cevabı hatırlamadan önce flashcardı ters çevirmediğiniz sürece!).
Bilmeniz gereken şey, önce nöronlarınızın bağlantılarını güçlendirmesi için bilgileri almanız ve sadece cevabı okumaktan veya dinlemekten kaçınmanız gerektiğidir. İkincisi, doğru veya yanlış bir şey olup olmadığını bilmek için geri bildirim almanın bir yolunu planlamalısınız. Zorluklarla karşılaşırsanız cesaretiniz kırılmasın, bu beyninizde gerçekleşen öğrenme sürecinin doğal bir adımıdır!
Strateji 2: Nöronların Aktivasyonunu Aralamak
Daha sık ama daha kısa bir süre için pratik yapmak. Örneğin, arka arkaya 2 saat çalışmak yerine, birkaç gün boyunca 4 kere 30 dakikalık periyotlarla çalışmak, beyninizin uzun vadede daha iyi hatırlamanıza yardımcı olan mola ve uyku almasına izin verir.
Artık nöronların ortaya çıkmasını öğrenmek için tekrar tekrar aktive edilmesi gerektiğini bildiğinize (ve bunun bilgi almak anlamına geldiğini), muhtemelen ne sıklıkta pratik yapmanız gerektiğini merak ediyorsunuz. Öğrenme beynini inceleyen bilim adamları, öğrenme dönemleri arasındaki kırılmaların ve uykunun öğrenmeyi geliştirdiğini ve unutmayı en aza indirdiğini gözlemlediler. Bu nedenle, kitlesel bir uygulamanın aksine (sürekli bir görevi dinlenmeden uygulamak) aralıklı uygulama oturumlarında sık sık geri almak daha iyi görünmektedir.
Örneğin, 3 saat için çalışmak veya ödev yapmak yerine, muhtemelen yine de bitkin hissedeceksiniz, bu öğrenme süresini 3 tane 1 saat dönemine, hatta 6 yarım saatlik sürelere ayırabilirsiniz. Kısacası, geri alma pratiğinizi aralıklandırırken, beyninizin uygulama seanslarınız sırasında güçlendirdiğiniz bağlantıları daha verimli hale getirmesine izin verirsiniz. Pratikten hızlı bir mola verdiğinizde, 20 dakikalık bir ara diyelim, nöronların yüzeyindeki reseptörlerin bakımına veya değiştirilmesine izin verirsiniz. Reseptörler, diğer nöronlardan sinir impulsunu (elektrik sinyalleri) alan elektrik prizleri gibidir.
Mola vermek daha iyi çalışmalarına yardımcı olur, nöronlarınız böylece sinir uyarılarını diğer nöronlara daha kolay iletebilir. Son olarak, uygulama seansları arasında bir gece uyku aldığınızda, aslında ücretsiz bir geri alma uygulaması seansından yararlanırsınız, çünkü uyurken beyniniz gün boyunca aktive ettiğiniz nöronlar arasındaki bağlantıları yeniden etkinleştirir. Şekerlemeden de benzer faydalar elde edebilirsiniz. Bir dahaki sefere sınıfta uykulu bulduğunuzda, öğretmeninize aslında geri alma pratiği yapmaya çalıştığınızı söyleyebilirsiniz 🙂 Kısacası, öğrenmeyi ve özellikle geri alma pratiğini ayırırsanız, beyniniz uzun bir seansta kitlesel olarak öğrendiğinizden daha aktive olur.
Editör: İlkem Baydarlı – 20.07.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Tekrar çok kıymetli