içinde

KomikKomik

Sri Lanka Devlet Başkanı Jetle Ülkeden Kaçtı!

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik kriz nedeniyle kitlesel protestolar sırasında Sri Lanka’dan askeri bir jetle kaçtı.

Ülkenin hava kuvvetleri, 73 yaşındaki gencin eşi ve iki güvenlik görevlisiyle birlikte Maldivler’e uçtuğunu doğruladı. BBC Sinhala, başkent Male’ye yerel saatle 03:00 (22:00 GMT) civarında ulaştıklarını anlıyor.

Bay Rajapaksa’nın ayrılışı, son yirmi yıldır Sri Lanka siyasetine egemen olan bir aile hanedanına son veriyor.

Cumhurbaşkanı, Cumartesi günü kalabalıkların ikametgahını basmasının ardından saklanmıştı ve 13 Temmuz Çarşamba günü istifa etme sözü vermişti .

Bir kaynak BBC’ye, Bay Rajapaksa’nın Maldivler’de kalmayacağını ve üçüncü bir ülkeye seyahat etmeyi planladığını söyledi.

Kardeşi, eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa da Sri Lanka’dan ayrıldı ve ABD’ye gittiği söyleniyor.

Rajapaksa, ‘Şimdi çıkın ya da büyük protestolarla karşılaşın’ dedi.

Sri Lankalılar bu habere uyanırken, başkent Colombo’da binlerce kişi sokaklara döküldü. Pek çok kişi şehrin ana protesto alanı olan Galle Face Green’de toplandı. Bazıları, sıradan insanların mikrofonu alması için kurulan derme çatma bir sahnede ateşli konuşmaları dinledi.

“Mücadelenin zaferi” çığlıklarıyla noktalanan, protesto hareketinin toplanma çığlığı, konuşmacılar bir hükümete ve onları başarısızlığa uğrattığını düşündükleri liderlere karşı öfkelendiler.

Ofisinden bir sözcü, Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe’nin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiğini ve batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini söyledi.

Polis, başbakanlık binasının yakınında ve parlamentoya doğru yürüyen bir grup protestocuyu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı göstericiler, Bay Rajapaksa’nın ayrılışına öfkelendi ve hesap vermesini istedi.

Protestocu GP Nimal, “Bundan hoşlanmıyoruz. Onu tutmak istiyoruz. Paramızı geri istiyoruz! Ve tüm Rajapaksa’ları çiftlik işi yapabilecekleri açık bir hapishaneye koymak istiyoruz” dedi.

Ancak 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Reshani Samarakoon BBC’ye verdiği demeçte, eski cumhurbaşkanının sürgününün “gelecekte sonunda ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş bir ülke olabileceğimize dair umut” sunduğunu söyledi.

Editör: İlkem Baydarlı – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Vejetaryen Beslenme

    Etkili Ders Çalışma Yöntemleri