içinde

MuhteşemMuhteşem

Bipolar Bozukluk Nedir? Nasıl Destek Olabiliriz?

Eskiden manik-depresif hastalık olarak bilinen Bipolar Bozukluk, kişinin ruh halinde ve enerjisinde şiddetli değişimlerle karakterize edilen ve kişinin işlev görmesini zorlaştıran bir beyin ve davranış bozukluğudur.

Herhangi bir yılda 5,7 milyondan fazla Amerikalı yetişkin veya 18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 2,6’sı bipolar bozukluğa sahiptir. Durum tipik olarak geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde başlar, ancak çocuklarda ve yaşlı erişkinlerde ortaya çıkabilir. İnsanlar genellikle düzgün bir şekilde teşhis ve tedavi edilmeden bozuklukla yaşarlar.

Bipolar bozukluk, kişinin kendini çok yüksek (mani) veya çok düşük (depresif) hissetmesine neden olabilecek tekrarlayan ruh hali değişimlerine veya ataklara neden olur. Döngüsel bölümler normal ruh halleriyle noktalanır.

Mani Bölümü Belirtileri ve Belirtileri:

  • Artan enerji, aktivite, huzursuzluk
  • Öforik ruh hali
  • Aşırı sinirlilik
  • Zayıf konsantrasyon
  • Yarış düşünceleri, hızlı konuşma, fikirler arasında atlama
  • Uykusuzluk
  • Artan öz-önem duygusu
  • Harcama çılgınlığı
  • Artan cinsel davranış
  • Kokain, alkol ve uyku ilaçları gibi uyuşturucuların kötüye kullanılması
  • Kışkırtıcı, müdahaleci veya saldırgan davranış
  • Herhangi bir şeyin yanlış olduğunu inkar

Depresif Dönem Belirtileri:

  • Üzgün, endişeli veya boş hissi veren ruh hali
  • Umutsuzluk ve karamsarlık duyguları
  • Suçluluk, değersizlik ve çaresizlik duyguları
  • Seks de dahil olmak üzere, bir kez zevk alınan etkinliklere ilgi veya zevk kaybı
  • Azalmış enerji, yorgunluk
  • Konsantre olma, hatırlama veya karar verme zorluğu
  • Huzursuzluk ve sinirlilik
  • Uykusuzluk veya çok fazla uyumak
  • İştahta değişiklik, istenmeyen kilo kaybı veya alımı
  • Fiziksel hastalık veya yaralanmadan kaynaklanmayan bedensel belirtiler
  • Ölüm veya intihar düşünceleri

Bipolar bozukluk henüz kan testleri veya beyin taramaları ile fizyolojik olarak teşhis edilemez. Şu anda tanı semptomlara, hastalığın seyrine ve aile öyküsüne dayanmaktadır. Klinisyenler, beyin tümörü, felç veya duygudurum bozukluğuna da neden olabilecek diğer nöropsikiyatrik hastalıklar gibi diğer tıbbi durumları dışlar. Bipolar bozukluğun farklı türleri, manik ve depresif atakların paterni ve şiddetine göre teşhis edilir. Doktorlar genellikle, Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı veya DSM’deki yönergeleri kullanarak beyin ve davranış bozukluklarını teşhis eder. DSM’ye göre, dört temel bipolar bozukluk türü vardır:

  • Bipolar I Bozukluk, temel olarak, en az yedi gün süren manik veya karma dönemler veya kişinin acilen hastaneye kaldırılmasını gerektirecek kadar şiddetli manik semptomlarla tanımlanır. Genellikle kişi, tipik olarak en az iki hafta süren depresif dönemlere de sahiptir. Mani veya depresyon belirtileri, kişinin normal davranışından büyük bir değişiklik olmalıdır.
  • Bipolar II Bozukluk, hipomanik epizodlarla birlikte ileri geri değişen, ancak tam manik veya karma epizodların olmadığı bir depresif epizod örüntüsü ile tanımlanır.
  • Başka Türlü Adlandırılamayan Bipolar Bozukluk (BP-NOS), bir kişide bipolar I veya II için tanı kriterlerini karşılamayan hastalık belirtileri olduğunda teşhis edilir. Semptomlar yeterince uzun sürmeyebilir veya kişinin bipolar I veya II teşhisi konması için çok az semptomu olabilir. Bununla birlikte, semptomlar açıkça kişinin normal davranış aralığının dışındadır.
  • Siklotimik Bozukluk veya Siklotimi, bipolar bozukluğun hafif bir şeklidir. Siklotimi olan kişilerde, en az iki yıl boyunca hafif depresyon ile ileri geri değişen hipomani atakları vardır. Bununla birlikte, semptomlar, diğer herhangi bir bipolar bozukluk türü için tanı gerekliliklerini karşılamamaktadır.
  • Bazı insanlara hızlı döngülü bipolar bozukluk teşhisi konabilir. Bu, bir kişinin bir yıl içinde dört veya daha fazla majör depresyon, mani, hipomani veya karışık semptom atağı geçirdiği zamandır.

Bipolar bozukluk ile majör klinik depresyon arasındaki temel fark, manik atakların varlığıdır. Bu nedenle depresyon tek başına bipolar olan bir bireyi teşhis etmek için yeterli değildir. Ancak bir manik dönem (DMS-IV kriterlerini karşılayan) bipolar tanı koymak için yeterlidir.

Çevremizde Bipolar Bozukluğu Olan Biri Varsa Ona Bu Şekilde Yardım Edebiliriz:

Bipolar bozukluğu olan bir arkadaşınızı veya sevdiğiniz birini tanıyorsanız, yeni bir teşhis olsun ya da olmasın, zor olabilir. Bipolar bozukluğu olan birine nasıl yardım edeceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz , ancak bunu o kişi için faydalı olacak şekilde yapın. Bipolar bozukluğu olan birine nasıl yardım edileceğini öğrenmek, önce bozukluğun kendisini öğrenmeyi gerektirir. İnsanların bipolar ve önyargılı kavramlar hakkında sahip oldukları yanlış anlamalar vardır. Bipolar bozukluğun gerçekliğini öğrenmek, bipolar bozukluğa nasıl yardım edileceğine dair harika bir ilk adımdır.

Bunun ötesinde, kendi sınırlarınızı ve arkadaşınızın ya da sevdiğiniz kişinin sınırlarını da bilmeli ve kabul etmelisiniz. Bipolar bozukluğu olan birini “düzeltemezsiniz” veya “iyileştiremezsiniz” ve bunu kendileri için de yapamazlar.

Bozukluklarını kendi başınıza tedavi edemeyebilirsiniz, ancak bu, bipolar bozukluğu olan birinin etkili tedavi ve destekle tatmin edici bir hayat yaşayamayacağı anlamına gelmez. Bipolar bozukluğu olan birine nasıl yardım edeceğinizi araştırarak, arkadaşınız veya sevdiğiniz için güçlü bir destek sistemi ve müttefik olmak için zaten olumlu bir ilk adımı atıyorsunuz.

Bipolar Bozuklukta Bir Arkadaşınızı Desteklemenin 8 Yolu

Bipolar bozukluğu olan bir yakınınıza veya arkadaşınıza yardım etmek için atabileceğiniz bazı özel adımlar şunlardır:

1. Bipolar Bozukluk Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

Bipolar bozukluğu olan bir arkadaşınızı desteklemek için çalışıyorsanız, atmanız gereken ilk adım bipolar bozukluk hakkında olabildiğince çok şey öğrenmektir.

Bozukluk hakkında inanabileceğiniz efsaneleri ortadan kaldırabilirsiniz. Nasıl tedavi edildiği ve arkadaşınız veya sevdiğiniz kişi bir mani veya depresyon dönemindeyse ne beklemeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bipolar bozuklukla ilişkili, mani dönemlerinde tehlikeli davranışlar veya depresif bir dönemde intihar düşünceleri veya davranışları da dahil olmak üzere riskler vardır. Genel olarak bozukluk hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, olası uyarı işaretlerini tespit etmeye ve arkadaşınız veya sevdiğiniz biri için uygun yardımı aramaya o kadar hazırlıklı olursunuz.

2. Arkadaşınızın Söyleyeceklerini Dinleyin

Bazen birisi bipolar bozukluğa sahip olduğunda, duyguları etrafındaki insanlar tarafından reddedilebilir. Bu bilerek veya kötü niyetle yapılamaz. Bununla birlikte, bipolar olan birinin söylediği her şeyin hastalıkları nedeniyle olduğuna inanmaya başlamak kolaydır.

Arkadaşınızın veya sevdiğiniz kişinin söylediklerini dinleyerek bir destek sistemi olun. Bipolar bozukluğu olan insanlar, tıpkı herkes gibi, duyulduklarını hissetmek isterler. Gerçek düşüncelerini ve duygularını ifade ettikleri için onları aptal hissettirmemelisiniz.

Bir destek sistemi olmak, aktif dinlemenin yanı sıra tavsiye verdiğiniz veya hatta yardımcı olmak için herhangi bir şey yaptığınız anlamına gelmez. Aktif bir dinleyici olarak sakin olun, dikkatinizi verin ve tartışmalara veya tartışmalara girmeye çalışmayın.

3. Soru Sorun

Bipolar bozukluğu olan biri farklı şekilde tedavi edilmek istemeyebilir, ancak bu, sahip olabileceğiniz dürüst soruları soramayacağınız anlamına gelmez. Birinin rahatsızlığı ve etkileri hakkında bir şeyler bildiğinizi varsaymak yerine, devam edin ve sorun. Daha fazlasını öğrenmekle ilgilendiğinizi gösterin.

Arkadaşınızın sizinle bir şeyler hakkında konuşmaktan utandığını veya isteksiz olduğunu varsaymayın. Gerçek ve ilgili soruları sormayarak, bipolar bozukluk yokmuş gibi davranmaya çalışıyormuşsunuz gibi görünebilir. Arkadaşınız rahatsız olursa, sorulardan uzaklaşın.

4. Onların Tarafında Olduğunuzu Bilsinler

Bipolar bozukluğu olan biri için “dünyaya karşı ben” zihniyetini geliştirmek kolay olabilir. Yanlış anlaşıldıklarını hissedebilirler ve kimse onların tarafında değildir veya herkes onları yargılıyor.

Bipolar bozukluğu olan arkadaşınızın onun tarafında olduğunuzu bilmesini sağlayın. Birinin tarafında olmak ve onun şampiyonu olmak onların yaptığı veya söylediği her şeye katıldığınız anlamına gelmez ve onları etkinleştirdiğiniz anlamına gelmez. Bunun anlamı, ne olursa olsun onları önemsediğinizdir.

Arkadaşınız veya değer verdiğiniz biri kendini kötü hissettiğinde veya olumsuz düşüncelere sahip olduğunda, bu olumsuz düşüncelere meydan okuyun. Onlara olumlu onaylamalar sağlayın ve içlerindeki ve yaşamlarındaki iyiliğe dikkat edin.

5. Onları Hazır Olmadıkları Bir Şeye Zorlamaya Çalışmayın

Bipolar bozukluğu olan kişiler için tedavi son derece önemlidir, ancak bozukluğu olan arkadaşınızı, ister tedavi ister başka bir şey olsun, hazır olmadığı bir şeye zorlamaya çalışmayın. Acil bir durumun meydana geldiğini veya potansiyel olarak tehlikeli bir şey görürseniz, bu farklıdır ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

6. Paylaşılan Faaliyetleri Planlayın

Sosyal izolasyon ne yazık ki bipolar bozukluğu olan insanlar için çok yaygındır. Arkadaşınız veya sevdiğiniz biri için bunu önlemeye çalışın. Sadece aktif bir dinleme kulağı sağlamakla kalmaz, birlikte yapabileceğiniz sosyal izolasyondan kaçınmaya yardımcı olabilecek aktiviteler de bulabilirsiniz.

Etkinliklerin aşırı karmaşık olması gerekmez. Her gün aynı saatte günlük bir yürüyüş planlamak kadar basit olabilir. Küçük adımlar, özellikle bipolar olan biri semptomlarını yönetmekte zorluk çektiğini hissettiğinde büyük bir fark yaratabilir.

7. Sabırlı ve Anlayışlı Olun

Bipolar bozukluğu olan birinin kontrol edemediği pek çok şey vardır ve eğer sevdikleri onlara karşı hüsrana uğrarsa, bu onların zihinsel durumlarına çok zarar verebilir. Sinirli, sabırsız ve hatta kızgın hissetmeniz doğaldır, ancak bu duygularla arkadaşınıza veya sevdiğiniz kişiye görünür hale getirmeden başa çıkmanın yollarını bulmaya çalışın.

Bipolar bozukluğu olan kişiler davranış ve duygularından dolayı hüsrana uğramakla kalmaz, aynı zamanda bir yük gibi hissedebilirler. Bipolar arkadaşınızın tedavi görmek için attığı küçük adımları bile fark edin ve bir tedavi planına sadık kalın. Daha fazla ilerleme kaydedilmediği için sabırsızlanmak yerine, küçük adımları kutlayın. Bipolar bozukluğun yol boyunca birçok zaferin yanı sıra aksilikler içereceğini bilin ve bu sürecin düzenli bir parçasıdır. Sevdiklerinizin sınırlarını kabul edin. Bir mani veya depresyon döneminde olduklarında “aşamazlar”.

8. Arkadaşınızın Yaşamlarındaki Stresi Azaltmasına Yardımcı Olun

Bipolar bozukluğu olan biri stres yaşadığında, semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Elinizden geldiğince arkadaşınızın stresini azaltmasına yardımcı olun. Örneğin, haftada birkaç kez gelip onlara ev işlerinde yardım etmek için gönüllü olabilirsiniz veya onlar için bir ayak işi yapabilirsiniz. Omuzlarındaki yükün bir kısmını almak için yapabileceğiniz küçük şeyler yardımcı olabilir.

Son olarak, kendinize de dikkat etmelisiniz. Bipolar olan bir arkadaşınız için destek sistemi olduğunuzda, fiziksel ve zihinsel olarak zarar verebilir. Kişiden değil, durumdan uzaklaşmanız gereken zamanlar olacaktır. Kendinize bunu suçluluk duymadan yapma özgürlüğü verin. Kendi hayatınızda bir dengeye sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Önem verdiğiniz birine ciddi bir akıl hastalığıyla başa çıkmasına yardım ederken bile neşe bulmanın ve stresi azaltmanın yollarını arayın.

Konu ile ilgili videoyu yukarıdan izleyebilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 12.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Babasını “Pedofili Peter” Olarak Kaydetti

    James Webb Teleskobu Nedir? Bize Ne Vaat Ediyor?