içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

James Webb Teleskobu Nedir? Bize Ne Vaat Ediyor?

Videoyu Türkçe altyazılı izlemek için ayarlar menüsünden altyazı seçeneğinden, otomatik çevir menüsünden Türkçe’yi seçip izleyebilirsiniz.

James Webb teleskobu erken kozmosun süper keskin görüntüsünü alıyor

Yeni James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk tam renkli resim yayınlandı.

Görüntünün, bize ulaşması milyarlarca yıl süren galaksilerden gelen ışığı içeren, Evrenin bugüne kadarki en derin, en ayrıntılı kızılötesi görüntüsü olduğu söyleniyor.

Beyaz Saray brifingi sırasında ABD Başkanı Joe Biden’a görüntü gösterildi.

James Webb’in diğer ilk fotoğrafları NASA tarafından Salı günü küresel bir sunumla yayınlanacak.

Başkan Biden, “Bu görüntüler dünyaya Amerika’nın büyük şeyler yapabileceğini ve Amerikan halkına, özellikle de çocuklarımıza, kapasitemizin ötesinde hiçbir şey olmadığını hatırlatacak”. dedi

Geçen yıl 25 Aralık’ta fırlatılan 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (JWST), ünlü Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak faturalandırılıyor.

Gökyüzünün her türlü gözlemini yapacak, ancak iki genel amacı var. Biri, 13,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce Evrende parlayan ilk yıldızların fotoğraflarını çekmek; diğeri ise, yaşanabilir olup olmadıklarını görmek için uzak gezegenleri araştırmak.

Başkan Biden’den önce açıklanan görüntü, Webb’in bu hedeflerden ilkini gerçekleştirme yeteneklerini sergiliyor.

Nasa bilim adamları, Webb’in sözünü yerine getireceğinden şüphe duymuyorlar.

Amber Straughn, Salı günkü yayın hakkında, “İlk görüntüleri gördüm ve muhteşemler,” dedi.

BBC News’e verdiği demeçte, “Onlar kendi içlerinde sadece görüntü olarak harikalar. Ama onlarla yapabileceğimiz ayrıntılı bilimin ipuçları beni bu kadar heyecanlandırıyor” dedi.

Webb projesinin program bilimcisi Dr Eric Smith, halkın yeni teleskopun önemini çoktan kavradığını düşündüğünü söyledi.

“Webb’in tasarımı, bence Webb’in görünüşü, büyük ölçüde halkın bu görevden gerçekten etkilenmesinin nedeni. Gelecekten gelen bir uzay gemisi gibi görünüyor.”

NASA, yeni teleskoptan daha fazla görüntü sergilemek için Salı günü bir web yayını düzenliyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın web TV kanalı da dahil olmak üzere bu sunumu izleyebileceğiniz birçok yer var . Programlama 14:45 BST, 15:45 CEST’de başlar; 09:45 EDT. Diğer görüntüleme olanakları arasında Kanada Uzay Ajansı’nın YouTube kanalı ; ve Nasa Live’da . BBC Two televizyonu Perşembe günü saat 20:00’de Webb – Super Telescope: Mission to the Edge of the Universe – özel programını yayınlayacak.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bipolar Bozukluk Nedir? Nasıl Destek Olabiliriz?

    James Webb Uzay Teleskobu’ndan Yeni Görüntüler Gelmeye Devam Ediyor🛰️