içinde

Instagram: Gençlerin Yaşını Doğrulamak İçin Video Selfie Denemesi

Meta, yeni yöntemlerin gençlerin Instagram’da “yaşa uygun bir deneyim” yaşamasını sağlayacağını umduğunu söylüyor

Instagram, gençlerin (çocukların) yaşlarını doğrulamaları ve platform kurallarına uymaları için yeni yollar keşfediyor. Meta’ya ait uygulama, yeni bir yaş doğrulama yöntemi olarak yüz analizi yazılımıyla video özçekimlerini test ediyor.

Instagram’daki bazı kullanıcılar, doğum tarihlerini 18 yaşından büyük görünmelerini sağlamak için düzenleyerek 13+ yaş kuralını kaldırmaya çalışıyor. Ancak bunu deneyen ABD’li gençlere şimdi yaşlarını doğrulamak için üç yol verilecek: kimlik yükleyin, üç yetişkin kullanıcıdan kendileri için kefil olmalarını isteyin veya bir video selfie çekin. Meta, yeni yöntemlerin gençlerin Instagram’da “yaşa uygun bir deneyim” yaşamasını sağlayacağını umduğunu söylüyor.

Teknoloji devi, daha önce platformlarında genç ve çocuk güvenliği konusunda eleştirilerle karşılaşmıştı. Birkaç ABD eyaleti, Facebook muhbiri Frances Haugen’den gelen sızıntılara yanıt olarak, geçen yıl Instagram’da çocukların fotoğraf paylaşım uygulamasındaki deneyimlerini araştırdı. Childnet’in CEO’su ve Birleşik Krallık Daha Güvenli İnternet Merkezi’nin yöneticisi Will Gardner OBE, denemenin cesaret verici olduğunu söylüyor.

Dijital ortamda çocuk güvenliği için kampanya yürüten bir Birleşik Krallık kuruluşu olan 5Rights Foundation, bu tür çabaların “geç kalınmış” olduğunu söylüyor. 5Rights, platformların “milyonlarca çocuğun riske atılmasına neden olan “bakma görme tavrını” geride bırakması gerektiğini söylüyor ve “sadece kullanıcılarınızın yaşını bilmek yeterli değil” diyor.

Bu ayın başlarında genç Instagram kullanıcılarının ebeveynlerine ve velilerine, çocuklarının Instagram’daki deneyimini denetlemeleri için ek araçlar verildi. Artık zaman sınırları belirleyebilir ve çocuklarının platformda yaptığı tüm raporların ayrıntılarını görüntüleyebilirler.

Gençler ayrıca Instagram’ın keşfetme sayfasında aynı konuları tekrar tekrar görüntülerlerse diğer içeriklere bakmaları için “dürtülür” ve makaralar arasında sürekli gezinirlerse “mola vermeye” teşvik edilirler.

Video selfie’ler, çevrimiçi bankacılık uygulamaları gibi dijital platformlar için kullanıcıların yaşını veya kimliğini doğrulamak için popüler bir yol haline geldi. Instagram şu anda video özçekimlerini, hesap sahiplerinin hesaplarına kilitlenirlerse kimliklerini doğrulayabilmelerinin bir yolu olarak kullanıyor.

Meta, teknolojisi insan yüzlerini ve yüz özelliklerini analiz ederek yaşı tahmin eden İngiltere dijital kimlik sağlayıcısı Yoti ile ortaklık kurdu. Yoti, anonim kişilerin yüz görüntüleri ve doğum tarihlerine göre eğitilen algoritmasının, kullanıcıları veya onlar hakkında yaşları dışında hiçbir şeyi tek tek tanımlayamayacağını söylüyor. Mayıs ayında yayınlanan en son teknik incelemesi, teknolojinin 1,36 yıllık hata aralığıyla altı ila 12 yaşındakiler için doğru olduğunu ve 13 ila 19 yaşındakiler için 1,52 yıllık bir hata aralığı olduğunu söyledi. Meta, kullanıcının yaşı onaylandıktan sonra her iki şirketin de resmi sileceğini söylüyor.

Bu arada, sosyal kupon, kullanıcıların üç ortak takipçiden yaşlarını doğrulamalarını istemesine olanak tanır. Bir kullanıcının kaç yaşında olduğunu doğrulaması istenen kişiler en az 18 olmalıdır ve o sırada başka herhangi bir kullanıcı için kefil olamaz.

Sheffield Üniversitesi’nde dijital medya ve toplum alanında öğretim görevlisi olan Dr Ysabel Gerrard, Instagram’ın yeni yaş doğrulama yöntemlerinin, kullanıcılardan yalnızca kimlik yüklemelerini istemenin hoş bir ek olduğunu söylüyor. Ancak gençleri çevrimiçi ortamda korumanın bir yolu olarak yaş doğrulama araçlarına güvenmenin, ilk etapta neden yetişkin hesapları oluşturmaya çalıştıklarını gözden kaçırabileceğini söylüyor. Dr Gerrard, “Birçoğu Instagram’da kötü şeyler yapmamak veya kötü içerik izlememek için 18 yaşında olduklarını söylüyor” diyor. “Teknik olarak yetişkin olarak kayıtlı olmak, kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor çünkü hedef alınmayacaklarını düşünüyorlar.”

Dr Gerrard için Instagram’ın yeni doğrulama mekanizmaları, çocukların sosyal medya platformlarında kendilerini güvende hissetmelerine neyin yardımcı olduğu konusunda daha büyük sorular ortaya çıkarıyor.

Editör: Doruk Adakoğlu – 04.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın en büyük bakterisi çıplak gözle görülebilir

    Depresyon Nedir? Depresyon Hakkında Bilinmeyenler