içinde

İnanılmazİnanılmaz

Dünyada Konuşulduğu Az Bilinen Diller

Tanınan her dili listeleyen bir dil kaynağı olan Ethnologue’a göre, bugün konuşulan 7.099 dil var. Ancak bu sayı, dilbilimciler diller hakkında daha fazla şey öğrendikçe ve ne yazık ki bazıları öldükçe sürekli değişiyor. Dünya nüfusunun %86’sı bir Asya veya Avrupa dili konuşurken bu kadar çok dil olduğunu düşünmek akıllara durgunluk veriyor. Bazı ülkelerde yüzlerce dil vardır.

Silbo Gomero

Silbo dili, İspanya kıyılarındaki Gomera adasında konuşulmaktadır. Fiilleri veya isimleri olmadığı için inanılmaz derecede benzersiz bir dildir. Aslında, konuşulan kelimeler bile yok. Islık çalmadan oluşan bir dildir. Gomera çok dağlık bir bölgedir, bu nedenle ıslık çalmak uzun mesafelerde iletişim kurmanın etkili bir yoludur. Düdüğün perdesindeki düşüş ve yükseliş kelimeler ve cümleler yaratır.

Xhosa

Xhosa, Güney Afrika’da yaklaşık 8 milyon insan tarafından konuşulan büyüleyici bir dildir. 8 milyon yüksek bir rakam gibi görünebilir, ancak küresel anlamda nispeten küçük bir rakamdır. Xhosa’nın en ünlü anadili konuşmacısı Nelson Mandela’ydı. Xhosa, farklı tıklama ve tonlardan oluşur. ‘c’, ‘x’ ve ‘q’ harfleri için farklı bir tıklama sesi vardır ve bu tıklama sesleri bile değişebilir. Ton da çok önemlidir ve bir kelimenin anlamını tamamen değiştirebilir.

Arşiv

Archi, Xhosa’dan önemli ölçüde daha az insan olan tahmini 1.200 kişi tarafından konuşulmaktadır. Güney Rusya’da Archib adında küçük bir köyde konuşulur. Archi’yi bu kadar farklı kılan şey, fiillerinin 1,5 milyona kadar farklı şekilde çekimlenebilmesidir! Örneğin, İngilizce’de “to play” fiilini “played”, “playing”, “have played”, “was playing”, “will play” vb. şeklinde çekebiliriz, ancak 1,5 milyona kadar farklı şekilde çekebiliriz.

Sentinelli

Bu dil, Hint Okyanusu’ndaki küçük bir ada olan Kuzey Sentinel Adası’ndaki kabile halkı tarafından konuşulmaktadır. Sentinelese gerçekten belirsiz çünkü adalılar dışında kimse bu dil hakkında hiçbir şey bilmiyor. Kuzey Sentinel Adası, bu dünyada kaşiflerin ziyaret etmediği çok az yerden biridir. Bunun nedeni, adanın sakinlerinin, yabancıların adaya girmesini önlemek için ok atacak olmalarıdır.

Rotokalar

Rotokas, bilinen dillerin en basiti olarak kabul edilir. Alfabesi sadece yaklaşık 12 harften oluşur. Papua Yeni Gine’nin bir bölgesinde konuşulur. Rotokas’ta nazal sesler yoktur (İngilizce “n” harfindeki ses gibi), ancak ana dili konuşanlar Rotokas konuşmaya çalışan yabancılarla alay ettiklerinde bu sesi çıkarabilirler! Burundan ses çıkarmadan konuşmayı denedin mi? İnanılmaz derecede zor.

Piraha

Dünyanın en kolay dili olduğu düşünülen Pirahã’da yalnızca yedi ünsüz ve üç sesli harf bulunur, ancak kadınlar bir ünsüz daha az kullanır. Pirahã, Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarında 400’den az kişi tarafından konuşulmaktadır. Sayılar ve renkler için belirlenmiş kelimeler yoktur ve dil temel olarak kavramlara dayanmaktadır. Örneğin, bir şeyin yeşil olduğunu söylemek yerine, konuşmacılar “çime benziyor” gibi bir şey söylerler. İlginç bir şekilde, Pirahã günümüzün bir dilidir. İnsanlar bir şeyi göremiyorsa, o şey yoktur.

Pawnee

Ne yazık ki, bazı Yerli Amerikalılar tarafından konuşulan Pawnee dili yok oluyor. Pawnee’nin alfabesi basittir, ancak 30 veya daha fazla heceye sahip birçok kelimeye sahiptir. Bir cümlede ondan fazla hece bulunan en az bir kelime olması yaygındır. Neyse ki, bu alışılmadık dili korumak için öğretim materyalleri geliştirilmiştir.

Taa

Xhosa gibi, Taa da bir Afrika tıklama dilidir. Araştırmacıların bildiği kadarıyla, Taa dünyadaki diğer dillerden daha fazla konuşulan foneme (ses) sahiptir. Dilbilimciler, Taa’nın tek bir lehçesinin en az 111’i tıklama sesi olan 164 ünsüz olduğuna inanırlar!

Editör: Astropower – 16.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güne Astrolojik Bakış | 20.06.2022

    Anılarla Geçmişten Bugüne