içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Dillerin Doğuşu : Babil Kulesi Miti

Mitleri hepimiz biliriz, eski insanlardan günümüze kadar gelmiş büyüleyici hikayeler olan mitler, insanların akıllarındaki soruları hayal güçleriyle cevaplamak için anlattıkları hikayelerdir ve kültürün büyük bir kısmını oluşturur. Bugün sizlerle çok ilginç bulduğum bir miti paylaşmak istiyorum. Dil konusunda hep farklı bir merak sahibiydim, neden bu kadar fazla yabancı dil olduğunu, neden sadece bir dil kullanamadığımızı düşünürdüm. Hepimiz ilk insandan geldiysek nasıl bu kadar fazla milliyet oluştu, nasıl farklı dilleri var henüz bilinmese de bununla ilgili bir mit bulunuyor.

Neredeyse bütün dini kitaplarda yer alan, dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma bahçelerinin içinde inşa edilen Babil Kulesi’nin en az kendi kadar eşsiz bir mite ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?

Dağlık bölgelerden gelen ve yükseklere tapan Sümerler, tanrıları Marduk’u ve cenneti görmek, yer ile göğün birleştiği yerdeki kutsal ağaca ulaşmak adına tanrıya giden yolun aşamalarını (taş, ateş, bitkiler, hayvanlar, insanlar, gökyüzü, melekler) temsil eden yedi katlı bir ziggurat şeklinde kule inşa etmeye başlarlar.

İnanışlarına göre Marduk yalnızca yedinci katta görünürmüş. O kadar büyük bir merakları varmış ki, kısa sürede altıncı kata ulaşmışlar. Tanrı ise onların bu hızını görünce yedinci katı yapamamaları için bir anda işçilerin hepsine farklı bir dil verivermiş, böylece asla iletişim kuramayacak ve ona bu kadar kolay ulaşamayacaklarmış.

Tanrı neden bu işçilere bu kadar kızdı bilinmez ancak birkaç teori var elbette. Bazılarına göre ilk altı aşamayı tam olarak özümsemeden ilerlemelerine kızıp cezalandırıldılar, bazılarına göre ise tanrı kendisinin gücünü kanıtlamak için kuleyi yıktı. Tanrının gücünü kanıtlaması teorisi İbranilere aittir, hatta buna o kadar inanmışlardır ki bu olay Tevrat’ta şu şekilde geçer:

“Ve bütün dünyanın sözü bir, dili birdi. Şarktan göçtükleri zaman sinear diyarında bir ova buldular, orada oturdular. Birbirlerine ‘gelin kerpiç yapalım, onları iyice pişirelim, onların taş yerine kerpiçleri, harç yerine ziftleri vardı. Yeryüzünde dağılmayalım diye kendimize bir şehir, başı göğe erişecek bir kule yapalım’ dediler ve ademoğullarının yapmakta olduğu şehri ve kuleyi görmek için Rab indi. Onlar bir kavm, hepsinin tek dili var. Gelin inelim birbirlerinin dilini anlamasınlar diye onların dilini karıştıralım. Rab onları oradan dağıttı ve şehri bina etmeyi bıraktılar. Bundan dolayı onun adına babil dendi.” (tekvin 11:1-9)

Tanrıya ulaşma planları işe yaramayan Sümerliler sayesinde şu anda ”Neden birçok yabancı dil var?, İetişim neden önemli?” sorularına verebileceğimiz harika bir mitimiz var.

Editör: Ayşe Tunç – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ashley, Kansas Kasabası Sakinlerinin Gizemli Kayboluşu

    Müzik Dinlemekten Neden Keyif Alıyoruz?