içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

“Dijital Detoks” İçin Neler Yapabiliriz?

Teknoloji sağladığı faydalarla hayatımızın büyük bir bölümünü kolaylaştırmakta. Özellikle evde sık vakit geçirdiğimiz bu günlerde dijital ortam işlerimizi ve eğitimimizi salgından korunarak devam ettirmemiz için gerekli alanı sağlıyor. Ancak her şeyde olduğu gibi teknoloji ve internetin aşırı kullanımı birtakım sorunlara yol açabilmektedir.

Dijital detoks, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Güncel ve yeni bir terim aslında ama çoğu kullanıcı illa ki bir mecrada bu terimi duymuştur.

Detoks, vücutta oluşan radikal maddelerin nötrlenmesi ve vücuttan atılması için gerçekleşen işleme verilen isimdir. Kelime anlamı olarak arınma, temizlenme anlamına gelmektedir. Dijital detoks ise bir kişinin teknolojinin zararlı etkilerinden korunmak ve arınmak için internet, sosyal medya ve teknolojik aletlerin kullanımı sınırlandırması demektir. Teknoloji ve interneti hayatımızdan tamamen çıkaramazsak da belli bir süre için ara vermek veya alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmek teknolojinin zararlı etkilerini büyük ölçüde azaltır.

Hayatımızı büyük ölçüde etkileyen teknoloji, bu tarz arınma yöntemleriyle bu mecralardan ve ortamdan biraz da olsa soyutlanmak kişiye oldukça iyi gelecek bir yöntem veya tekniktir diyebiliriz.

Peki Dijital Detoks Nasıl Yapılır ?

– Zaman sınırlarını belirleyin (Örnek olarak yemek sırasında telefon kullanmamayı deneyin)

– Telefonunuzu belirli amaçlar için kullanın (Zorunlu ihtiyaç halinde kullanın)

– Fiziksel sınırlar belirleyin (Aynı odada telefon kullanımına yer vermemeyi deneyin)

– Telefonunuzun uygulamalarından ve özelliklerinden yararlanın (Kullanırken çok fazla vakit geçirdiğiniz mecranın bildirimlerini kapatmayı hatta bir süre o uygulamayı kaldırıp o şekilde kendinizi sınırlamaya çalışın)

Dijital Detoksun Yararları Nelerdir?

Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza olduğu kadar sosyal hayatınıza da etkileri olan dijital detoksun faydalarına bakacak olursak:

• Dikkatinizi akıllı cihazlara vermek yerine etrafınıza vermeye başladığınız anda kişisel ilişkilerin derinleştiği arkadaşlıklar kurmaya başlarsınız.
• Bilgisayar başında daha az vakit geçirmeniz daha sağlıklı bir vücut duruşuna sahip olmanızı sağlar.
• Uykudan 2-3 saat önce teknolojik cihazları kullanmayı bırakmanız sonucunda vücut melatonin (gece salgılanan bir uyku hormonu) salınımını arttırır ve böylece uykuya daha hızlı dalarsınız.
• İnternetin yarattığı daimi dikkat dağılımından uzaklaştığınız anda ertelediğiniz hayati kararları uygulamaya daha yatkın hale gelirsiniz. Bu sebeple de irade gücünüz artar ve kendinize daha çok güvenmeye başlarsınız.

Hayatınıza bu tarz kısa süreli detokslar yer alması mental ve fiziksel açıdan size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. 🙌

Deneyimleyip yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz. 😊

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Dilara Demircan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Teknoloji öyle gelistiki cep telefonu olmadan hiçbir şey yapamaz duruma geldik bütün dünyamız hayatımız akillitelefonlar oldu artık kimse saat takvim kartpostal kullanmıyor markete çarşıya pazara gitmiyor mesela bu avantajlarının yanında sağlığımıza zararlarida var dijital detoks yaparak minimize edebiliriz güzel faydalı bı makale olmuş eline saglik

    5 Önemli Siber Güvenlik İpuçları

    Dünyanın En Büyük Güneş Enerjili Buhar Santrali Suudi Arabistan’da Kurulacak