içinde

ÜzgünÜzgün HavalıHavalı KızgınKızgın İnanılmazİnanılmaz

Dünyanın En Ünlü Kayıp Vakası; Madeleine McCann

Madeleine McCann davası dünyanın en çok araştırılan, ve rapor edilen-bildirilen kayıp davası olarak kayıtlara geçmiştir.

Madeleine, 12 mayıs 2003 tarihinde İngiltere’de doğdu. Annesi ve babası doktordu ve ailenin iki çocuğu daha vardı. Madeleine çocukların içerisinde en büyüğüydü. Annesinin adı Kate, babasının adı ise Gerry’idi.

Madeleine kaybolduğunda sadece 3 yaşındaydı.

28 Nisan tarihinde ailesi Portekiz’deki Ocean Club adlı yere tatil yapmaya gittiler. Burada bir hafta kalmayı planlıyorlardı. Burası bir otelden çok kiralanan apartlardan oluşuyordu. McCann ailesinin bu tatiline yedi arkadaşları daha katıldı. Bu yedi arkadaşları ve onların çocuklarıyla birlikte tatil yapmaktaydılar. Bu ailelerin tatilleri boyunca bir rutini olmuştu. Her gece saat sekizde çocuklarını uyutuyorlar, daha sonra çok yakındaki bar/restoran tarzı bir mekana gidiyorlar ve ebeveynler olarak geceyi orada yemek yiyerek, takılarak geçiriyorlardı.

Aynı zamanda her gece bunu yaparken de otuz dakikada bir dönüşümlü olarak gidip sırayla çocuklarını kontrol ediyorlardı. Bu restoran kaldıkları yere 50 metre uzaklıktaydı, her gece oturdukları belirli bir masaları vardı ve o masadan kaldıkları apartları görebiliyorlardı, fakat apartların kapılarını göremiyorlardı. Özellikle McCann ailesinin yaptıkları bir şey daha vardı. Ön kapıları oldukça fazla ses çıkarıyordu, kapıyı açıp kapatırken çocuklar uyanır diye endişeleniyorlardı. Bu yüzden eve girerken ön kapıdan değil arka taraftaki veranda kapısından girmeyi tercih ediyorlardı. Bu kapı sadece içeriden kilitlenebiliyordu, bu yüzden onlar da içeri girebilmek için bu kapıyı kilitlemeden restorana gidiyorlardı. Bu tatil bir kaç gün bu şekilde devam etti. Fakat 3 mayıs 2007 tarihine geldiğimizde, bu tarih Madeleine’in görüldüğü son tarih oldu. Bu arada kaybolduğu günden bir gün önce Madeleine sabah annesi ve babasına “Neden gece ben uyandığımda yanıma gelmediniz?” diye soruyor. Yani Madeleine gece uyanıp ailesinin evde olmadığını fark etmiş.

Kaybolduğu Gece

Saat 8:30’da annesi ve babası kaldıkları aparttan ayrıldılar. Ayrılmadan önce de her zamanki gibi çocuklarını uyutmuşlardı. Gece saat 9:05’de Gerry çocukları kontrol etmek için restorandan ayrıldı. Eve geldiği zaman kapının bıraktığından biraz daha aralık olduğunu fark etti. Fakat içeri girdiğinde çocukların üçünü de yataklarında rahat bir şekilde uyurken gördü. Bu yüzden bir sorun olmadığını düşünüp tekrar restorana dönmeye karar verdi. Restorana doğru giderken, o yakınlarda oturan İngiliz bir turist ile karşılaştı ve sohbet etmeye başladı. Sohbet ettiği için birazcık gecikti ve bu yüzden restorana geç döndü.

Saat 9:15’de gruptaki Jenny adlı arkadaşları kendi çocuğunu kontrol etmeye gitti ve giderken McCann’lerin apartının önünden geçti. Bu sırada söylediğine göre uzakta kucağında bir çocuk taşıyan bir adam gördü. Çevrede bir çok çocuklu aile olduğu için bunun McCann’lerin çocuğu olduğunu düşünmedi. Zaten sonrasında bu adamın sadece kendi çocuğunu evine taşıyan bir turist olduğu ortaya çıktı.(haber kaynaklarında böyle söylendi).

Saat 10 olduğunda Kate’de kendi çocuklarını kontrol etmek için restorandan ayrıldı. Eve vardığı zaman çocukların yatak odasının kapısını aralık olarak buldu. İçeriye göz attığı zaman Madeleine’in yatağında olmadığını fark etti, aynı zamanda odanın penceresi de açıktı. Madeleine’ın evin hiçbir yerinde olmadığını anlayınca koşarak restorana geri döndü.

Restorana vardığında panikle ağzından “onu götürdüler” demekten başka bir şey çıkamadı. Saat 10:30’da polis ekipleri eve vardı ve aramaya başladılar, gönüllüler de aramaya dahil oldu. Maalesef olay yeri olmasına rağmen ev giriş çıkışları kapatılmadı, bu da çok fazla insanın eve girip çıkması yüzünden kanıtların bozulmasına ve yok olmasına çok büyük bir ortam sağlamış oldu. Polis kadavra köpekleriyle de evde arama yaptı, köpekler Madeleine’in kokusunu yatağın arkasında, anne ve babasının odasındaki gardrobun içinde ve ailenin kiraladıkları arabanın arkasında buldu. Yollar sonraki gün saat sabah 10’a kadar kapatılmadı, bu da Madeleine’i kaçıran kişinin çok kolaylıkla apartların bulunduğu çevreden çıkıp gitmesine ortam sağlayacak bir hata daha olmuş oldu. En çok eleştirilen bir şey de şüphesiz ki Madeleine için tam beş gün boyunca küresel bir kayıp ilanı yayımlanmamış olmasıdır.

Daha sonra iki tane İrlanda’lı aile de polise bir rapor verdi. Onlar da, bir adamın kollarında sanki bilinçsiz bir şekilde uyuyor gibi olan bir çocuk taşıdığını gördüklerini, çocuğun pembe pijamalar giydiğini, sarı saçları olduğunu ve soluk beyaz bir teni olduğunu söylediler. Bu tarif tam olarak Madeleine’a uyan bir tarifti. Aynı zamanda başka bir adam da polisi arayıp şahit olduğu bir şeyi anlattı. Söylediğine göre, Madeleine’in kaybolduğu gece sarışın bir kadının battaniyeye sardığı bir çocuğu bir adama verdiğini, adamın da o çocuğu arabanın arka koltuğuna koyduğunu gördüğünü söyledi.

Olay hakkında genel bilgiler bu şekildeydi. Biraz da teorilerden bahsedelim.

Teoriler

İlk teori: Dünyadaki bir çok insan bunu yapanların Madeleine’in anne ve babası olduğunu düşünmekte. Teoriye göre kucağında çocuk taşıyan adamın Madeleine’in babası Gerry olduğunu söylüyorlar. Acaba Gerry söylediğinin aksine karşılaştığı turist adamla sohbet etmek yerine Madeleine’i bir yerden bir yere taşıyor olabilir miydi? Onun cesedinden kurtulmaya mı çalışıyordu?
Bazı insanlar, bu aileler her gece çocuklarını uyutup gittikleri için, ailelerin çocuklara sakinleştirici ya da uyku ilacı verdiğini düşünüyorlar. Belki de Madeleine’da doz aşımı yaşadılar ya da bunlara alerjisi çıktı ve hayatını kaybetti, aile de bu yüzden onu saklamaya çalışıyorlar diye düşünmekteler. Aynı zamanda annenin de kızının evde olmadığını anlayınca hemen restorana dönüp onu götürdüler diye bağırmaya başlaması, evde uyuyan diğer iki çocuğunu hiç düşünmeyip tekrar orada bırakıp restorana koşması gibi olaylarda çok şüpheli görünmekte. Aile medyada oldukça popüler ve sürekli röportaj vermekteler, bir çok kişi ailenin beden dilinden yalan söylediklerini anladıklarını ve hatta diğer arkadaşlarının da bu olayın içinde olduklarını söylüyor.

İkinci teori: 2018 yılında başka bir ipucu ve teori ortaya çıktı. Bir kadın, mor kıyafet giyen birisini gördüğünü ve o kişinin Madeleine’in kaybolmasından iki saat kadar önce ailenin kaldığı apartın önünde ve etrafında dolandığını sürekli etrafını kontrol ettiğini ve olduğu yerde durup aparta gözlerini dikip baktığını söyledi.

Haziran 2020’de polis Alman medyası tarafından Christian B olarak adlandırılan 43 yaşındaki bir Alman mahkumun şüpheli olarak tanımlandığı açıklandı. En son nisan 2022’de ise olayın 15. yıldönümünde Madeleine McCann’in ortadan kaybolmasını araştıran Alman müfettiş, baş şüpheli pedofil Christian Brueckner’ın çocuğu kaçırılmasıyla ilişkilendiren ‘yeni kanıtlar’ olduğunu duyurdu.
“Soruşturma hala devam ediyor ve bazı yeni kanıtlar bulduk. Madeleine McCann’i Christian Brueckner’ın öldürdüğünden eminiz. Şu an için size bundan daha fazla ayrıntı veremem” dedi.

Madeleine, kaybolmasının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen hala dünyanın en çok aranan insanlarından birisi. 101 ülkeden gelen dokuz binin üzerinde kayıp bildirimi bulunmakta.

Üstelik bunlar sadece onu gördüklerine dair şahitlik yapan insanlardan oluşuyor. Polis Madeleine’in öldüğünden emin fakat ailesi hala yaşadığına inanmak istiyor ve kızlarının bulunması için bugüne kadar on dokuz milyon dolar harcadılar.

*Davayla ilgili 2019 yapımı Netflix belgeseli “Madeleine Mccann’in Kayboluşu” diye bir yapım da vardır.

Editör: Fatih Düz – 07.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Sylvia tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale Yazarı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Huawei, İstanbul’da Düzenleyeceği “Bölgesel Ürün Etkinliği’nde Yeni Ürünlerini Tanıtacak

    Şifalandırıcı solfej frekansları