içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Baharın gelişinin kutlanması : Hıdırellez

Huzura kavuşmak ve dileklerini gerçekleştirmek için yaktığın bahar ateşinden 3 kez atla !

En belirgin çocukluk anılarımızdan biri olan “Hıdırellez” bugün de tüm coşkusuyla kutlanmaya devam ediyor.

Tüm mahallenin kadın ,erkek, çocuk fark etmeden bir araya geldiği, müziğin ,ateşin ve eğlencenin bir bütün haline geldiği baharın habercisi “Hıdırellez Günü” kutlu olsun.

Her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştır. Hıdırellez zamanında, ev temizliği yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, genç kızlara iş yaptırılmaz. Bunlar da o günün herkes için bir nevi bayram tadında geçmesi için konulmuş toplumsal normlar olarak yer alır.

Peki Hıdırellez ilk ne zaman kutlanılmaya başlandı ? ,

Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılsa da kesin bir ortaya çıkış yılı bulunmamaktadır. Ortaya atılan bazı fikirlere göre,   Hıdırellez’in Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Lakin Hıdırellez’i tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır.

Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklar olarak imgelenir.

GÜL AĞACINA DİLEK DİLE ! 

Hıdırellez geleneklerinden en bilineni ve en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Dileğimizi tahta çöpleri ağacın dibine dizerek betimleyebiliriz. Örneğin ev sahibi olmak istiyorsak tahta çöpleri gül ağacının dibine ev şeklinde dizebiliriz. Gün doğmadan dilek kağıtları nehire, denize ve ya dereye atılır. Gerçekten kalpten istenen dileklerin, ritüeller yapıldıktan sonra gerçekleşeceği kesin gözüyle bakılır.

Bu inanışların hepsini bir yana bırakırsak, aslında bugün baharın gelişinin hep bir ağızdan kutlanması için bir bahanedir. Hayatın tüm gerçekliğinden koparak, yeşil alanlarda toplanan halk,  şarkılar eşliğinde baharı kutlar. Dileklerini diler ve hayata yeni bir  pencereden bakmaya başlar.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bakımevleri, Engelliler ve Yaşlılar

    Sorgulayın!