içinde

Burç Yorumlarına Neden İnanma İhtiyacı Duyarız?

2. Ferdinand 17. yy.’da Buhanya kralı olarak hüküm sürüyordu. Başlattığı savaşlarda yolunu yıldızlara bakarak çizmeye çalışıyordu. Peki sizce bu hükümdara gezegenlerin sırrını fısıldayan kimdi dersiniz. Ünlü gök bilimci Johannes Kepler. Kepler aslında astrolojinin gök biliminden ayrıldığı bir dönemin kahramanı.

Babil’in imparatorluğu kadar geri gidecek olursak o zamanlar astrologlar gezegenlere ve yıldızlara bakarak matematiksel hesaplar yapan ilk uzmanlardı.

Ancak 15. ve 16. yy itibariye keskin bir ayrım ortaya çıktı. Gök bilimi olarak tanınan astronomi astrolojiden ayrıldı. Astroloji doğum gününün karakterimizi, gezegenlerin ise hayatımızı belirlediğini iddia ederek kendine ayrı bir yol çizdi.

Astroloji bir inançtır, bilim olmadığına göre bir inanç unsuru taşıyor hem de batıl bir inançtır.

Astrolojinin bilimsel bir dayanağının olmamasının birden fazla sebebi var. Bunlardan her iki deneylerle kanıtlanmaması. Aynı zamanda astroloji alanında bilim dünyası tarafından kabul görmüş ve ekibi 4 bin kişide bir deney gerçekleştiriyorlar ve burada amaçları karakterle aslında doğum tarihi arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek. Ancak araştırma sonucu bunun olmadığı görülüyor.

Başka bir ünlü deney ise California’ya üniversitesinde fizikçi Shawn Carlson tarafından gerçekleştiriliyor. 28 astrolog deneye katılanların sözde doğum haritalarıyla karakterleri arasında bir ilişki kurması isteniliyor. Ancak bu tanınan astrologların performansları beklenenden bile düşük çıkıyor. Böylece aslında astrologların tespitlerinin rastlantısal bir şekilde yaptığı ortaya çıkıyor. Bugün astrolojiyi sosyal medyayla devril sektöre dönüşmüş durumda.

Pandeminin ardından fal ve burç gibi kehanetlere inananların sayısı arttı. Astroloji sosyal medya yıldızlarını yarattı. Burçlarla ilgili içerikler paylaşan Instagram kullanıcıları milyonlarca takipçiye ulaşmış durumda. Astrolojiye olan ilgi Türkiye’de de yüksek Doçent Doktor Gülenay Pınarbaşı yaptığı araştırmalarda son yıllarda astrolojiye ilginin arttığını tespit etti. Astroloji bugün toplumsal bir olgu olarak kabuk ediliyor. Ancak eğlence misyonunda uzaklaştığı yerde tehlikeli olabilir. Doğum haritası, yıldız haritası okumak gibi iddialarda sosyal medyada para toplayan hesapların varlığı işin renginin değişmesine yol açıyor. Öyle ki ameliyat tarihlerini astrolojiye göre doğum tarihlerine göre ayarlamaya çalışanlar var. Uzmanlar bunun tehlikeli bir durum yaratıcığını söylüyor. Doğduğunuz günün karakterinize olan en belirgin etkisi aslında mevsimsel döngülerle ilgili.

Yapılan çok sayıda araştırma doğduğunuz ayın beslenmeyle, dönemsel virüslerle ve gün ışığıyla ilişkili olduğunu ve bununda karakterinizin etkileyeceğini gösteriyor. 2012′ de İngiltere’de yapılan bir araştırmada doğduğunuz ayın depresyon yada şizofreni gibi bir takım rahatsızlıklarda etkili olabileceğini gösteriyor. Bizden milyonlarca ışık yıl uzakta olan gezegenlerin ve yıldızların hayatımız üzerinde bir etkisi olmadığı aşikar. Ancak neden kendimizi evren üzerinden tanımlamaya çalıştığımız işte bu sosyolojinin ve psikolojinin çalışma alanı kalmaya devam edecek.

Editör: Fatih Düz – 24.01.2024

Rapor Et

Katılımcı

Ayşe Pekgöz tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    NASA’dan ayrılan astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye’nin uzay yolculuğuna katılıyor

    Android Deprem Erken Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?