içinde

ÜzgünÜzgün

Bilim İnsanları Uyardı: Yeni Virüs Bir Pandemiye Neden Olabilir!

Coronavirüs endişesini yeni yeni üzerimizden atmaya çalışırken dünyadan maalesef yeni virüs uyarıları gelmeye başladı. ABD’de yapılan çalışmalar, Afrika’da maymunlarda görülen ve Ebola benzeri öldürücü bir virüs olan SHFV’nin bir sonraki pandemiye yol açabileceğini ortaya çıkardı.

Öncelikle bilmeyenler için Ebola virüsünden bahsedelim.

Ebola; yüksek ateşe yol açabilen, iç ve dış kanamalarla seyreden ve hayatı tehdit eden bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık ebola virüsü adı verilen bir mikroorganizma nedeniyle ortaya çıkar. Ebola virüsü, 1970’lerin ortalarında Orta Afrika’da ortaya çıkan salgınlardan beri dünya çapında tanınmaktadır. Hastalığın önemli olmasının nedeni tedavisi için etkili bir ilaç veya aşısının olmayışı ve birçok vakanın ölümle sonuçlanmasıdır.

Tropikal yağmur ormanlarına yakın, Orta ve Batı Afrika’da uzak köylerde ortaya çıkan ebola; yarasa, maymun, şempanze, antilop gibi hayvanlardan insanlara bulaşmış, daha sonra insandan-insana bulaşması ile yayılmış ölümcül bir virüstür. %90 gibi çok büyük bir ölüm oranına sahip olan hastalığın en yaygın nedeni su kirliliği, et ve süt gibi hayvansal ürünlerin iyi pişirilememesidir. Sağlık hizmetlerinde standart önlemlerin ihmal edilmesi, enfeksiyonun bulaşma riskini artırır. Hastalıkla ilgili birçok aşı test edilse de, ne yazık ki lisanslı bir aşısı henüz yoktur. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, yoğun destekleyici bakım gerekir.

Şimdi de Dünya bu virüse benzer bir virüs ile karşı karşıya maalesef.

ABD’deki bilim insanları, Afrika’da maymunlarda ortaya çıkan ve ölümcül olduğu belirlenen yeni virüsün, bir sonraki pandemiye neden olabileceği konusunda uyarı veriyor.

ABD’de yer alan Colorado Boulder Üniversitesi’de uzmanlar, Simian hemorajik ateş virüsünün (SHFV), iç kanama da dahil olmak üzere yıkıcı Ebola benzeri semptomlara neden olduğu ve bulaştığı hemen hemen her canlıyı öldürdüğünü ortaya koydu.

Bilim insanları, virüsün bağışıklık sistemini ele geçirdiğini, temel savunma mekanizmalarını devre dışı bıraktığını ve vücudu hücre hücre parçaladığını belirledi. ABD’li araştırmacılar virüsün henüz bir insanda görülmediğini ancak ‘yayılmaya hazır’ olduğunu söyledi.

ABD’li araştırmacılar, bu yeni virüsün potansiyel bir pandemiye neden olabileceğini vurgularken, şimdiden takip edilmesi gerektiğini açıkça belli etti. Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki uzmanlar, SHFV’nin ‘insanlarla uyumluluğu’na dikkat çekerken, uyarı alarmının da yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Sara Sawyer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu hayvan virüsü, insan hücrelerine nasıl erişeceğini, çoğalacağını ve bazı önemli bağışıklık mekanizmalarından nasıl kurtulacağını biliyor. Bu oldukça nadir görülen bir durum. Buna dikkat etmeliyiz.” dedi.

Uzmanlar, SHFV’nin maymunlarda, vücut dokusunda sıvı tutulmasına, iştahsızlığa ve kanamaya neden olduğunu ve enfekte olan hayvanların iki hafta içerisinde hayatını kaybettiğini de söyledi.

Profesör Cody Warren, ‘Bu virüs ile HIV pandemisine yol açan maymun virüsleri arasındaki benzerlikler çok büyük. Henüz bir insan arterivirüs enfeksiyonu teşhisi koymamış olmamız, hiçbir insanın maruz kalmadığı anlamına gelmez. Bu araştırması yapıldıkça ortaya çıkabilecek bir şeydir.” dedi.

2019 kışından önce, Covid-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 insanlarda hiç tespit edilmemişti. İnsanlara yayılmadan önce yarasalardan geçtiğine inanılan yeni bir virüstü. Daha önce hiç görülmemiş virüs, insanların deneyimsiz bağışıklık sistemlerine zarar verdi ve aylarca hız kesmeden yayıldı.

Uzmanlar, yeni Ebole benzeri virüsün de benzer durumlara yol açabileceğini vurgularken, Dr. Sawyer, “COVID, hayvanlardan insanlara, bazıları küresel felaketlere yol açan uzun bir yayılma olayı dizisinin sadece sonuncusu. Ama yenilerin de çıkabilmesi muhtemel.” dedi.

Sizce de dünyada bu tip virüslerin artışı çoğalmadı mı? Açıkçası bu artış beni korkutuyor. Umuyorum yeni virüslerle bir süre daha karşı karşıya kalmayız.

Editör: Fatih Düz – 02.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Geçtiğimiz yıllarda covid sonucu yaşananlardan sonra tekrar bir pandemi dönemi toplumların her açıdan sağlığını tehdit edecektir. Ancak bu gibi felaketlere de hazır olmak gerekiyor gibi görünüyor. Bilim insanları elinden geleni yaparken toplumun da kendini koruyabilmek için elinden geleni yapması şartsa da degisek hayat şartları kendimizi korumamizi her geçen gün zorlaştırıyor. Umarım bir daha böyle korkunç şeyler yaşanmaz ve umarım dünya ulkeri gerekli önlemleri almıştır şimdiden.

    İçindeki İyiliğin Kötü Şanı: Sarp Palaur

    Hassas İçerik Filtresi
    Bu gönderiyi görüntülemek için tıklayın

    Marina Abramović | Rhythm 0 Performansı Nedir?