içinde ,

İnanılmazİnanılmaz

Dünya Çekirdeği Dönmeyi Durdurmuş Ya Da Ters Yönde Dönmeye Başlamış Olabilir!

Dünya çekirdeği dönmeyi durdurmuş ya da ters yönde dönmeye başlamış olabilir!

Uluslararası bilim insanları tarafından yapılan araştırma gezegenimizin en derin katmanının yavaşladığını, hatta ters yönde dönmeye başladığını ortaya çıkardı.

Dünya’nın çekirdeğini saran katmanlar soğan şeklinde pozisyonlanmıştır, hatta deprem ya da volkanik patlamalar gibi doğal afetler çekirdeğin derinliklerinden gelmektedir.

Araştırmacılar çekirdeğin döndüğünü ve bilindik bir çekim kaynağı olduğunu yıllardır bildirmekte. National Geographic‘ye göre Kuzey Işıkları bu olayın bir sonucudur.

Dünya kabuk, manto ve iç ve dış çekirdeklerden oluşur. Katı iç çekirdek, yer kabuğunun yaklaşık 5,149 kilometre altında yer alır ve yarı katı mantodan, iç çekirdeğin Dünya’nın kendi dönüşünden farklı bir hızda dönmesine izin veren sıvı dış çekirdek tarafından ayrılır.

Neredeyse 3.540 kilometrelik bir yarıçapa sahip olan Dünya’nın çekirdeği, yaklaşık olarak Mars büyüklüğündedir. Çoğunlukla demir ve nikelden oluşur ve Dünya kütlesinin yaklaşık üçte birini içerir.

İç çekirdeğin dönüşü, dış çekirdekte üretilen manyetik alan tarafından yönlendirilir ve mantonun yerçekimi etkileriyle dengelenir. İç çekirdeğin nasıl döndüğünü bilmek, bu katmanların nasıl etkileşime girdiğine ve Dünya’nın derinliklerindeki diğer süreçlere de ışık tutabilir.

Dünya Çekirdeğine Neler Oluyor?

Jeoloji Enstitüsü (Institute of Geosciences) en son yapılan araştırmalara göre Dünya çekirdeğinin ters yönde dönebileceğini belirtti. Raporda “Yeni araştırma, çekirdeğin hızının düştüğü ve gezegenin geri kalanının dönme hızına ayak uyduramadığını doğruluyor. Sanki biz, kabuk, çekirdekten ileri gidiyor gibiyiz” deniyor.

Araştırmacı Yi Yang ve Xiaodong Song, Dünya çekirdeği ile ilgili hükümlerinin bir dizi araştırmaya dayalı olduklarını belirttiler. Takım, geçtiğimiz yıllarda tanımlanan birçok sismik dalgalara baktıklar ve istatistikler Kuzey Alaska ve Güney Sandwich Adaları’nda 200 depremin meydana geldiğine karar verdi. Bu datayı kullanarak, daha sonra dalgaların hızını ve bu etkilerin Dünya çekirdeğinin altındaki çeşitli katmanlarda hissedildiğini ölçebildiler.

Buldukları şeyin beklenmedik olduğunu söyleyen Song, 2009 yılından bu yana, daha önce zamanla değişen sismik kayıtlar çok az farklılık gösterdiğini belirtti. Bunun da, iç çekirdek dönüşünün durakladığını öne sürmelerine neden oldu.

“1980 ile 1990 arasındaki on yıla baktığınızda net bir değişim görüyorsunuz, ancak 2010’dan 2020’ye baktığınızda pek bir değişiklik görmüyorsunuz” diyerek de ekledi.

Dünya Çekirdeğinin Yavaşlaması Nasıl Sonuçlar Doğuracak?

Pekin Üniversitesi Teorik ve Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü bilim insanları, bu bulguların farkında olunmasının önemli olduğunu ama kabuk üzerinde bir etkisi olmayacaklarını söylediler.

Araştırmacıların tespit edebildiği tek sonuç, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süreyi yılda 0,1 derece uzatabilmesi olduğudur. Bilimsel topluluk çekirdeğin yönündeki değişikliği insanların hissetmeyeceğini belirtti. İlerleyen yıllarda en fazla olabilecek şey, günün son birkaç yıla göre uzaması ya da o da olmazsa saniyenin binde biri kadar kısalmasıdır.

Jeoloji Enstitüsü (Institute of Geosciences)’ne göre milyarlarca yıl önce Dünya üzerinde günler yaklaşık 23 saat sürmekteydi. Geçmişte gezegenimiz şimdi olduğundan daha hızlı dönüyordu.

Editör: Doruk Adakoğlu – 29.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Müge Anlı Komünistleri Kızdırdı

    Beklenen Kar Yağışı Geldi | Birçok İl Beyaza Büründü